La Comissió Ciutat-Port mostra amb una ruta amb bicicleta l'"impacte" del Port en el litoral

Guardar

comissio ciutat port ruta en bici
comissio ciutat port ruta en bici

La Comissió Ciutat-Port ha celebrat aquest dissabte una ruta amb bicicleta per a mostrar el Port de València des d'una "mirada il·lustrada" i explicar l'"impacte" que ha generat la infraestructura "en el mitjà i en les persones que habiten el litoral".

L'activitat forma part d''Abril #30díasenbici', una iniciativa internacional que pretén animar a utilitzar aquest mitjà de transport diàriament com a mitjà de desplaçament. En aquesta ocasió, la bicicleta ha permés "acostar-nos al paisatge amb una mesura humana, observar l'entorn sense presses, però també arribar a fer en un matí els 20 quilòmetres que separen La Marina de la Gola de Pujol, fins on arriba l'obra de la megainfraestructura del port", segons ha explicat Acció Ecologista-Agró en un comunicat.

Associacions locals s'han encarregat d'explicar als participants "els impactes que ha generat el port en el mitjà i a les persones que habiten el litoral". En la primera parada, l'AAVV Grau-Port ha ensenyat "les últimes ampliacions", el dic nord, i ha explicat "els problemes tècnics que ja pateixen i també l'arbitrarietat dels canvis de plans en l'organització del port per part de l'Autoritat Portuària, que deixen edificis i superfícies desaprofitades per al seu ús".

Pel camí han vist La Marina i les drassanes modernistes "ocultes encara pels prefabricats de la Copa Amèrica". En la terminal Transmediterránea i les naus de Boluda Corporation, de la mà d'Ecologistes en Acció, han repassat "les operacions econòmiques que es faciliten a negocis fastuosos amb el sòl de l'Estat com a mercaderia i també el que realment significa el turisme de creuers per a una ciutat". Han passat per la "no-desembocadura del Túria, una promesa pendent de reparació de l'Ajuntament de València".

L'AAVV de Natzaret "ha resistit a la destrucció d'aquest comunicat de la ciutat per ampliacions successives el port com la Gàl·lia d'Astérix i Obélix", ha destacat l'organització ecologista. "Els van llevar la platja, el riu i l'horta de la Punta expulsant a més de cent famílies". "Però són invencibles perquè lluiten per la dignitat amb el suport mutu de la ciutadania organitzada", ha posat en valor.

Després d'esmorzar, els participants han continuat la ruta pel xalet de Bartual i han visitat "el camí tallat per fils de ferro". "És La Punta expropiada, una cicatriu convertida en uns terrenys buits i erms, denominats pomposament Zona d'Activitats Logístiques (ZAL).

L'associació Per l'Horta ha contat "la història d'una trista destrucció d'horta viva" i ha parlat "d'un projecte de corredor verd que ha presentat, molt necessari per a la ciutadania en temps d'adaptació al canvi climàtic".

Des d'allí, han creuat la nova desembocadura del riu Túria i albirat un espectacular paisatge de platges. "És el que ens queda de costa al sud de la ciutat de València", ha ressaltat Acció Ecologista. Han parat amb la fundació Assut i el veïnat del Saler, que "han mostrat la regressió de les platges per l'efecte ombra del port".

S'han acostat a la Casbah, zona d'habitatges on "és més que evident l'amenaça dels temporals de mar". Finalment han acabat en la Gola de Pujol, on Acció Ecologista-Agró ha remarcat "la importància de l'Albufera per ser parc natural, pulmó verd, espai de la Xarxa Natura 2000 i també l'origen de l'arròs de denominació".

La Comissió Ciutat-Port s'ha mostrat "convençuda que l'ampliació del port serà un fracàs, un exemple de sobredimensió i manca de mesura en els negocis de corporacions internacionals, com ho és la ZAL, que no ens beneficiarà com a ciutadans per la destrucció del territori i el malbaratament de diners públics".

"Diguem 'no' a l'ampliació del port i 'sí' a les inversions en serveis per a les persones, producció i comerç de proximitat que generen treball local de qualitat i resiliència de la ciutat enfront del canvi climàtic", ha reivindicat.

Destacats