caixa popular

La colla de dolçainers Gatzara celebra el seu vint aniversari amb una festa en el poble

La colla de dolçainers Gatzara celebra el seu vint aniversari amb una festa en el poble
27/06/2017 -

L’escola i agrupació musical Gatzara de Paterna és una entitat de conservació i promoció de la música tradicional valenciana.

Este col·lectiu va nàixer el 1997 com a escola de tabalet i dolçaina exclusivament, però al llarg dels anys ha anat incorporant i eixamplant el ventall d’instruments tradicionals valencians com ara el cant d’Estil valencià, la tarota o el sac de gemecs. Gatzara, a més, col·labora habitualment amb el grup de danses populars valencianes de Paterna Xafarnat.
Esta escola, que enguany celebra el seu vinté aniversari (1997/2017), compta amb una cinquantena d’alumnes i participa activament a tots els actes de les diferents festes de Paterna.
Durant este any tan especial l’agrupació musical ha organitzat tot un seguit d’actes, tant de formació com de promoció de la colla Gatzara a Paterna. De fet, en esta primera meitat de l’any, s’han realitzat tallers oberts de creació d’instruments de canya, tallers de retoc de canyes de dolçaina i cursos de castanyoles i castanyetes. A més des de la colla de dolçainers s’impulsà l’homenatge al mestre Joan Blasco, l’aplec de colles dolçaineres a més de participar en cercaviles i diferents actes.

Al llarg d’estos vint anys, Gatzara, s’ha convertit en un referent cultural per al poble de Paterna, participant en la publicació de llibres com ara “Parint Versos” que inclou versos dedicats a Paterna, Salvem la Mola, la democràcia, la llibertat, etc.

Amb esta publicació, l’agrupació musical pretén impulsar i assolir l’ús de la llengua pròpia a l’activitat docent-cultural de l’escola, mantindre viva la tradició del cant d’estil valencià proporcionant material molt necessari i innovador i reivindicar el paper de la dona com a versadora, quan habitualment la figura del versador sol ser masculina.
A més també ha participat en l’edició de “Recull 2 per a dolçaina” d’Eduard Navarro, un llibre amb una selecció de repertori per a Dolçaina de melodies tradicionals, seleccionades, transcrites i adaptades per a ser tocades amb dolçaina. La finalitat principal és donar a conèixer un repertori especialment tradicional però prou desconegut, que amplie el ventall de temes a interpretar. El repertori seleccionat, dona especial atenció a les músiques tradicionals amb un breu apartat de música de composició pròpia de l’autor i un apartat de música històrica.

La festa del vint aniversari començarà a les 19:30 h. amb un cercavila des de l’auditori fins a la plaça del poble on hi haurà dansades, sopar de faixa i diferents actuacions musicals com ara la del grup “Tres fan Ball” “Rascanya” i “Balla2”


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + 7 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats