25n
25N
25N

La Biblioteca Valenciana emmagatzema en els seus depòsits 5.464 'llibrets' de Falles

La Biblioteca Valenciana emmagatzema en els seus depòsits 5.464 'llibrets' de Falles
13/03/2017 -

La Biblioteca Valenciana té emmagatzemats en els seus depòsits 5.464 ‘llibrets’ de Falles des del segle XIX fins als nostres dies. Alguns d’aquests exemplars han arribat a la Biblioteca procedents de fons de col·leccionistes, però la majoria entren pel registre del Depòsit Legal.

Els primers ‘llibrets’ de Falles sorgeixen a partir de 1850, coincidint amb el desenvolupament i l’expansió de la festa fallera com la coneixem ara. Eren publicacions que consistien en uns quants fulls de la grandària de mitja quartilla on, primer, s’imprimien els versos fixats en les bases de les figures falleres, i posteriorment, es van començar a incorporar els texts que explicaven les composicions falleres.

Del segle XIX consta el ‘llibret’ de la falles del Tros-Alt, de 1864, de l’editorial Avisador Valenciano, i de la falla del carrer Guillem de Castro (cantó a la de Lepant) de 1895, imprés en la impremta Tomás Lleó.

No serà fins al segle XX quan es comencen a incorporar les il·lustracions en els ‘llibrets’ que representen els dibuixos dels ninots de les falles, com bé es pot comprovar en els 210 llibrets del primer terç del segle XX que estan depositats a la Biblioteca Valenciana. Per la dècada dels anys 30 també s’aprecia l’aparició de publicitat per a costejar la impressió dels exemplars.

Les Falles han estat relacionades amb la tradició satírica valenciana i els ‘llibrets’ amb la literatura satírica que a València va tindre la seua esplendor al principi del segle XX, és per això que escriptors coneguts de l’època també estigueren darrere d’alguns llibrets com era el cas de Bernat i Baldoví i Vicent M. Carceller.

En l’actualitat, entren per Depòsit Legal els ‘llibrets’ de falles de totes les comissions que elaboren els seus exemplars, tant de València com de tots els municipis on se celebren les Falles. L’últim que s’ha registrat ha sigut el de la falla l’Alquerieta i Museu Faller de Gandia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + divuit =

museo prehistoria
museo prehistoria