L'oratge

València viu un segon "estiu": les temperatures al desembre van batre rècords històrics

El dia de Nadal, les temperatures van arribar als 25 graus a València

1 minut

Turistes en una platja al costat del Port de València

El canvi climàtic és més visible que mai. Aquest mes de desembre, València ha viscut un segon "estiu" amb temperatures que han batut rècords històrics. De fet, durant el mes passat, es va aconseguir la temperatura mitjana més alta des que es tenen registres – 15,3 graus – el que suposa un increment de 2,7 graus respecte a la mitjana registrada en el període que abasta des de 1981 fins a 2010.

A aquesta marca se sumen la temperatura mitjana de les màximes més alta – 19,5 graus – i la nit de Cap d'Any més càlida, amb 23,8 graus. A més, el dia de Nadal, el mercuri arribava fins als 25 graus. Una situació que, en paraules de l'alcalde de València, Joan Ribó, "és un reflex de l'acceleració del calfament global. Hem tingut valors propis de l'estiu en ple hivern. Una calor hivernal sense precedents que fa patent la necessitat d'impulsar la mobilitat sostenible, la transició energètica i una capital verda".

Aquestes dades oferides per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), i que estan publicats per l'Oficina d'Estadística de l'Ajuntament de València, revelen també que els termòmetres van registrar el segon mes de desembre amb la temperatura mitjana de les mínimes més alta amb 11 graus. Això suposa un augment de 2,9 graus respecte a la mitjana entre 1981 i 2010.

Així, des d'Estadística informen que a partir del 12 de desembre de 2022, comença una ratxa de temperatures superiors a les habituals, amb algun dia de quasi set graus per damunt. A més, desembre va ser un mes sec a la ciutat de València. Només va ploure sis dies, en els quals es van acumular 12,4 litres per metre quadrat, quan la mitjana del mes de desembre entre 1938 i 2021 és de 49,1 litres per metre quadrat, és a dir, existeix una variació de 36,7 litres per metre quadrat.

Ribó ha assenyalat que "això no passa només a València, ni a Espanya ni a Europa". Per això, ha titllat de "fonamental" seguir amb el full de ruta per a, per exemple, aconseguir ser una ciutat lliure d'emissions de carboni en 2030.