25n
25N
25N

Trenzano, a judici per un possible delicte de falsedat en la concessió d'ajudes al germà de Puig

El jutjat d’Instrucció número 9 de València ha dictat l’obertura del judici oral

Trenzano, a judici per un possible delicte de falsedat en la concessió d'ajudes al germà de Puig

El director de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, serà jutjat per un possible delicte de falsedat en la concessió d’ajudes a una empresa de Francis Puig, germà del president de la Generalitat. El jutjat d’Instrucció número 9 de València ha dictat l’obertura del judici oral.

En aquesta causa s’investiga la possible falsedat en un document de 2018, signat pel mateix Trenzano, en el qual assegura que s’havien fiscalitzat les ajudes per al foment del valencià als mitjans de comunicació, que es van concedir en 2015 i 2016 a dues empreses de Francis Puig.

Encara que la Fiscalia havia sol·licitat el sobreseïment del cas, per al jutge ha pesat més els criteris de l’acusació particular exercida pel Partit Popular. A partir d’ara, totes dues parts tindran dues setmanes per a presentar els seus escrits de conclusions. El cas es jutjarà en un jutjat penal.

La causa va sorgir arran d’una denúncia de la portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, en relació amb la presumpta falsedat en algunes de les manifestacions contingudes en un document emés l’abril de 2018 per la Direcció General dirigida per Trenzano sobre les ajudes al foment del valencià.

En concret, en l’escrit es denunciava que el director general havia faltat a la veritat en afirmar que les empreses valencianes nomenades i beneficiàries d’una subvenció en 2015 i 2016 d’ajudes al valencià “van presentar la justificació de despeses realitzades en el termini establit en les respectives convocatòries”.

Inicialment, el jutjat va acordar el sobreseïment de la causa en entendre que corresponia a l’àmbit contenciós-administratiu i no veure indicis d’il·lícit penal, però l’Audiència va revocar eixa decisió i va acordar continuar el procediment per a poder determinar, no sols els continguts del document, sinó “principalment, les intencions i voluntat del denunciat” a l’hora d’emetre’l.

Així, el jutjat va acabar acordant aquest estiu el processament de Trenzano després de tindre en compte, entre altres coses, les declaracions d’un funcionari cap de secció que va dir que en les subvencions d’eixos anys no va haver-hi pla de control per diversos motius, com una malaltia amb baixa mèdica seua, canvi del procediment de tramitació de subvencions durant l’anualitat 2016 o problemes tècnics.

Així mateix, va declarar que eixos dos expedients no es van controlar fins a 2018 “perquè no hi havia res que els fera dubtar i no havien eixit en el sorteig, aplicant el sistema aleatori” de control. I el realitzat en 2018 va suposar la conformitat i legalitat de les subvencions concedides.

Contra l’ordre de processament van apel·lar tant Rubén Trenzano com la Fiscalia. Després d’això, l’Audiència va desestimar les al·legacions i va ordenar seguir procediment. Ara s’ha obert judici oral. L’acusació ‘popular’ reclama sis anys de presó per a l’acusat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 3 =