25n
25N
25N

La joventut de Benetússer s'autoexamina en una enquesta sobre la Covid-19

La joventut de Benetússer s'autoexamina en una enquesta sobre la Covid-19
10/02/2021 -

L’Ajuntament de Benetússer, a través de la seua regidoria de Joventut, ha elaborat una enquesta participativa dirigida a joves d’entre 12 i 30 anys amb la finalitat de reforçar els objectius de la campanya #joveresponsable del consorci Xarxa Joves.net destinada a conscienciar sobre la Covid-19. D’aquesta manera, durant dues setmanes s’ha treballat de manera conjunta amb els instituts del municipi per a conéixer de primera mà les percepcions que tenen els joves sobre la pandèmia, al mateix temps que se’ls ha oferit un espai anònim per a expressar les seues opinions i emocions reals a través d’una enquesta que combinava preguntes tancades i obertes a l’expressió d’opinions.

A través de dènou qüestions, senzilles i directes, un total de 384 joves han pogut plasmar la seua visió sobre la crisi sanitària, com se senten, les seues preocupacions i pors, així com els efectes que la Covid-19 té en la seua vida diària i en el seu entorn. La participació, substancialment femenina amb un 54,4% de voluntàries enquestades enfront del 45,6% de voluntaris enquestats, ha englobat principalment a joves de secundària (78%), així com de batxillerat, estudiants de cicles formatius, universitaris i fins i tot joves que ja han entrat en el món laboral (22%).

De les respostes, s’extrau que el 92,7% dels participants està conscienciat que el virus és un problema que afecta la població general i, mentre que el 60,3% pensa que la ‘completa normalitat’ no s’aconseguirà durant el 2021, el 34,5% tria l’opció més esperançadora de ‘tal vegada’ i un 5,2% creu que el final de la pandèmia és a prop.

Quant al coneixement de les mesures sanitàries, els joves demostren estar familiaritzats amb elles i les organitzen segons l’ordre d’importància que tenen per a ells: ús de mascareta, distanciament social, complir amb l’obligació de respectar el confinament perimetral i la limitació horària, tapar-se el nas i la boca en tossir o esternudar, no superar els límits establits en les reunions socials i no tocar-se els ulls ni la boca.

Sense cap dubte, reconeixen que les mesures que més els costa complir són el distanciament social i no superar els límits establits per a les reunions socials. Així, en les preguntes obertes sobre les normes Covid-19 responen “Evite les aglomeracions, però amb la gent de confiança descuit més aquesta normativa”, “(…) les complisc, ja que així això acabarà molt abans” o “No isc quasi, però a vegades, mentre es puga, ho necessite, encara que siga sola”.

Els enquestats mostren preocupació per la situació i el 72,5% reconeix que és la crisi més greu que ha experimentat al llarg de la seua vida. Quant al paper que la seua generació juga en la lluita contra el virus, el 59,4% pensen que no són prou responsables, enfront del 40,6% que cree el contrari. Opinen que no tots són iguals “perquè hi ha gent irresponsable, però no crec que siga culpa nostra ni en l’única edat en la qual passa això”, “(…) igual que hi ha joves que no compleixen les mesures també hi ha adults, però veig que en els mitjans de comunicació només culpen als joves i no em sembla just”.

Els i les participants indiquen que el seu estat d’ànim està marcat fonamentalment per la tristesa, la impotència o la ràbia i perceben un futur a mitjà i llarg termini en el qual es combina la preocupació i l’esperança: “Veig que això durarà bastant i que després de tot això a moltes persones els costarà relacionar-se com abans”, “Probablement aquesta situació ens farà reflectir quant important és valorar, respectar als que tenim al nostre voltant siga , pròxim o extern”, “(…) per a la volta del fred a la fi d’any les vacunes hauran creat suficient immunitat de ramat per a no col·lapsar els hospitals i poder recuperar la vida normal”.

Des de l’inici de la crisi sanitària, el CIJ de Benetússer ha treballat la implicació dels més joves en la lluita contra la Covid-19 mitjançant campanyes de conscienciació a través de xarxes socials, concursos fotogràfics d’Instagram i xarrades formatives en els centres educatius. Amb l’enquesta #joveresponsable es fa un pas més en la posada en valor de les opinions i sentiments d’una generació que, en molts casos, es veu assenyalada per accions negatives que solament representen a una minoria.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + divuit =