Justícia preveu llestes cinc noves unitats de valoració de violència de gènere abans d'estiu

Guardar

ciudad_justicia
ciudad_justicia

La Conselleria de Justícia preveu que abans de l'estiu estaran operatives cinc de les nou unitats comarcals de Valoració Integral de Risc Forense per a casos de violència de gènere (UVFI) que aquest departament posarà en marxa. En concret, seran les localitzades a Ibi (Alacant), Gandia i Alzira a la província de València, i Vila-real i Vinaròs en la de Castelló.

Així mateix, per a tardor estan previstes les unitats de Benidorm i Elx a la província d'Alacant i Paterna i Torrent, en la de València. Els professionals d'aquestes UVFI, mentrestant, atenen les peticions dels seus respectius partits judicials des de les seus de les capitals de província, segons han indicat fonts de la Conselleria a Europa Press.

Des de Justícia han explicat que "quan es produeix una agressió o una mort d'una dona a les mans de la seua parella o exparella, entre les preguntes que es formulen destaquen si la víctima havia denunciat prèviament algun cas de maltractament i si comptava o no amb mesures de protecció" i "són els jutges i els fiscals --cadascun en el seu àmbit-- els que decideixen quines mesures de protecció són necessàries en cada cas".

Perquè puguen prendre aqueixa decisió, compten amb els informes elaborats per les Unitats de Valoració Forense Integral, que depenen dels Instituts de Medicina Legal dels diferents partits judicials. La Comunitat Valenciana és, des de gener d'aquest mateix any, l'única autonomia que té Unitats de Valoració de caràcter comarcal de manera que aquest recurs està més a l'abast de qualsevol possible víctima de maltractament sense que import el seu lloc de residència.

Fins a aquest mateix any, les Unitats de Valoració Forense Integral de (UVFI) estaven en els tres Instituts de Medicina Legal radicats en les capitals de província (Castelló, València i Alacant).

Aquesta disposició, en la pràctica, suposava, tal com explica la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, "l'existència d'una Administració de Justícia de dues velocitats perquè depenia d'on s'hauria produït el suposat maltractament que la redacció d'un informe d'una UVFI fóra més o menys operatiu a causa de la distància i la càrrega de treball de les unitats radicades en les tres capitals".

De fet, aquesta "disfunció" va ser un dels problemes detectat per un grup de treball creat a instàncies de la Conselleria de Justícia que va reunir jutges, fiscals, advocats, mèdics forenses, membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i experts en treball social. Aquesta comissió, a més, va assenyalar que aquest efecte podia haver incidit en el fet que els òrgans judicials, durant els anys 2017 i 2018, "havien sol·licitat un número baixíssim d'aquests informes".

BRETXA ENTRE LES VÍCTIMES

Segons la consellera Bravo, "davant aquesta situació es va decidir crear les unitats comarcals perquè el servei especialitzat abastara totes les demarcacions i acostara aquest recurs a tots els operadors jurídics i no solament a aquells situats en les capitals de província". Per a la titular de Justícia del Consell, "així reduïm la bretxa que podria donar-se entre les víctimes depenent del lloc on visquen".

D'aquesta forma, al gener de 2019 es van crear nou unitats comarcals per a completar el mapa iniciat per les tres ja existents en les capitals de província. Cadascuna d'elles està composta per un mèdic forense, un psicòleg i un treballador social.

Aquests professionals són els encarregats de valorar, en cada cas, els efectes de la violència física, psíquica i sexual en les dones víctimes de la violència de gènere; les possibles conseqüències de l'exposició a la violència i de les agressions patides pels fills i les filles i menors al seu càrrec; la incidència, la perillositat objectiva i el risc de reincidència del supòsit agressor, i la valoració relativa als procediments civils que afecten les víctimes de violència de gènere contemplats en la legislació vigent.

En els informes, a més de la valoració del risc s'inclouen indicadors de maltractament psicològic, baremació de mal psíquic i estudis sobre la repercussió de la violència en menors d'edat que puguen estar implicats en l'assumpte. "No és només un informe forense a l'ús amb un diagnòstic mèdic de lesions físiques i danys psíquics --ressalta la consellera-- sinó que també inclou un informe detallat amb dades rellevants sobre la situació general de la víctima de maltractament des del punt de vista econòmic, social i familiar perquè el jutge, el fiscal o el cos policial competent puguen prendre la millor decisió tenint en compte tots els factors en joc".

Un total de 30 professionals entre forenses, psicòlegs i treballadors socials atenen les diferents UVFI. Són unitats multidisciplinàries dependents de les prefectures del servei dels Instituts de Medicina Legal situades en les tres capitals de província.

DISTRIBUCIÓ TERRITORIAL

La seua configuració territorial permet que es cobrisquen tots els partits judicials de la Comunitat Valenciana. A la província de València se situen a Gandia (per a cobrir els partits de Gandia, Ontinyent, Sueca i Xàtiva); Torrent (Torrent, Mislata, Quart, Requena); Paterna (Paterna, Llíria, Massamagrell, Montcada, Sagunt), i Alzira (Alzira, Carlet, Catarroja, Picassent).

A la província d'Alacant se situen a Elx (Elx, Oriola, Torrevella, Novelda); Benidorm (Benidorm, Dénia, la Vila-Joiosa), i Ibi (Ibi, Alcoi, Villena, Elda), mentre que en la de Castelló, a Vila-real (Vila-real, Sogorb i Nules) i Vinaròs (Vinaròs).

A totes elles cal sumar les unitats provincials radicades en els Instituts de Medicina Legal de Castelló, València i Alacant. Ara mateix s'estan ultimant els treballs per a dotar les seus físiques d'algunes de les unitats.

Abans de l'estiu estaran operatives les d'Ibi, Gandia, Alzira, Vila-real i Vinaròs i per a tardor estan previstes les de Benidorm, Elx, Paterna i Torrent. Els professionals d'aquestes UVFI, mentrestant, atenen les peticions dels seus respectius partits judicials des de les seus de les capitals de província.

La Conselleria de Justícia ha creat ja les nou places de psicòlegs i altres nou places de treballadors socials, així com sengles places de mèdics forenses que seran els que dirigisquen cada unitat.

Són professionals que ja estan operatius després de rebre la corresponent formació especialitzada i es troben actualment treballant en les seus judicials de València, Castelló i Alacant. Els Pressupostos de la Generalitat per a 2019 inclouen 1,2 milions en inversió per a aquestes noves oficines i per al reforç de les plantilles.

"La Comunitat Valenciana ha sigut la primera que ha posat en marxa aquest nou model que aposta per la proximitat, l'especialització i per l'atenció multidisciplinària de les víctimes per a lluitar contra el terrorisme masclista des de tots els angles possibles", ha conclòs la consellera de Justícia.

Destacats