Julia Climent (PP) denuncia l'abandó de l'Almoina com "la gran oblidada en els Pressupostos Municipals de Ribó"

Els populars reclamen al consistori l'habilitació d'un sistema d'audioguies, l'actualització de la guia de visita i la creació de sinergies entre l'Almoina i la Cripta de Sant Vicent Màrtir

Guardar

Julia Climent, regidora del PP a l'Ajuntament de València
Julia Climent, regidora del PP a l'Ajuntament de València

La regidora Popular Julia Climent lamenta que l'equip de govern no haja destinat per segon any consecutiu cap partida específica en el Pressupost Municipal de 2021 a l'esmena de les deficiències que arrossega des de fa temps el Centre Arqueològic de l'Almoina, segons va reconéixer la responsable de la Delegació de Patrimoni i Recursos Culturals en la seua resposta a preguntes formulades pel Grup Municipal Popular el mes de desembre passat. El mateix ocorre amb el nou pla museogràfic del centre, l'execució del qual queda igualment subjecta a l'existència de disponibilitat pressupostària.

El Centre Arqueològic de l'Almoina està situat en ple cor del centre històric, al costat de la Catedral i la Basílica de la Verge dels Desemparats, en el mateix solar sobre el qual Vicente Traver, autor del pròxim Palau Arzobispal, projectés fa un segle l'ampliació de la Basílica, a través de l'erecció d'un monumental edifici religiós per al culte catòlic. Aquestes obres es veurien paralitzades, primer, per l'esclat de la Guerra Civil i, posteriorment, per la falta de mitjans per a escometre la citada empresa, quedant finalment descartades després de la troballa de les restes arqueològiques que avui podem admirar en el subsol d'aquest enclavament urbà.

Després de dècades d'excavacions arqueològiques i d'estudis científics, el Centre Arqueològic de l'Almoina obriria les portes al públic el desembre de 2007. Un projecte arquitectònic que es destacaria per la seua gran sensibilitat, materialitzada en una acurada selecció de les alineacions i dels materials de l'edifici, integrant-se perfectament amb el seu entorn, i que li valdria, un any més tard, un important reconeixement en l'àmbit europeu per la seua contribució a la divulgació del nostre patrimoni cultural. Des de la seua obertura, l'Almoina s'ha convertit en un espai de referència per a conéixer les arrels històriques i culturals de la ciutat de València. En el seu interior, es mostren les restes de fins a cinc períodes històrics diferents, destacant les termes o el santuari d'Asclepios, tots dos d'època romana republicana.

Després de visitar el centre expositiu, Julia Climent denuncia l'abandó i la falta de manteniment de l'Almoina per part del Govern municipal. Com assenyala l'edil popular, les úniques intervencions realitzades l'any passat en aquest espai es van centrar fonamentalment en la impermeabilització de les arquetes del Carrer Almudín i en el segellament de la làmina d'aigua, substituint, a aquest efecte, els vidres trencats i reposant la silicona entre les juntes de la claraboia exterior. No obstant això, malgrat aquestes actuacions, encara es poden apreciar estalagmites en el sostre i dels materials ocasionats per les filtracions d'aigua. Aquests problemes van obligar precisament a la fi del 2018 a traslladar a un lloc segur part de les peces exposades en les vitrines, a fi de garantir la seua conservació.

No són les úniques deficiències que presenta el Centre Arqueològic de l'Almoina. Sis dels catorze audiovisuals es troben en aquests moments inoperatius per l'expiració de la seua vida útil i l'esgotament dels recanvis, així com per problemes de climatització derivats del sobreescalfament del subsol. Com assenyala Julia Climent, si en alguns monitors les imatges apareixen pixelades, uns altres romanen directament apagats. En el cas del projector de vídeo de l'entrada, les imatges de bona part de les pantalles continuen sense estar sincronitzades amb l'àudio que s'escolta de fons. Unes deficiències, totes elles, posades de manifest de manera reiterada per la Secció de Recerca Arqueològica Municipal (SIAM).

Igual que la reparació d'aquests desperfectes, l'execució del programa museogràfic ha quedat ajornada sine die a l'espera que es realitze una modificació de crèdit en el Pressupost Municipal de 2021. "Una vegada més, la història torna a repetir-se amb aquest projecte, de nou el gran oblidat en els comptes municipals", ha declarat Climent. Un any abans, el Servei de Patrimoni Històric va sol·licitar crèdit tant en la fase d'elaboració del Pressupost de 2020 com en la fase de peticions per a futures Inversions Financerament Sostenibles, sense que finalment fos atesa aquesta petició. A aquesta incertesa s'afegeixen els retards soferts mesos enrere en la presentació del nou programa museogràfic, a càrrec del dissenyador Daniel Nebot, responsable igualment de la renovació del Museu Històric Municipal.

Els populars reclamen al Govern local un major compromís amb el Centre Arqueològic de l'Almoina, un compromís que ha de passar necessàriament per la dotació econòmica d'aquests projectes, fonamentals per al ressorgiment d'aquest espai emblemàtic de la ciutat. Així mateix, la regidora Julia Climent planteja l'habilitació d'un sistema d'audioguies, l'actualització de la guia de visita, així com la unificació de la gestió i la creació de sinergies entre l'Almoina i la Cripta de Sant Vicent Màrtir, per la seua proximitat física i per la clara vinculació de la seua oferta cultural. "Ja és hora que un espai expositiu de la importància de l'Almoina isca de la seua letargia i reba, per fi, el tracte que es mereix. I, per a això, resulta fonamental que s'escometen com més aviat millor totes les inversions pendents per a la millora tant de les seues instal·lacions com dels seus continguts", ha conclòs Climent.

Destacats