25n
25N
25N

El juí per la visita del papa Benet XVI a València començarà el 9 de març de 2020

Arxiu

El juí per la visita del papa Benet XVI a València començarà el 9 de març de 2020
23/07/2019 -

El juí pels tripijocs de la trama Gürtel en la visita que el papa Benet XVI va realitzar a València en 2006 començarà el pròxim 9 de març segons l’assenyalament fet públic aquest dilluns per la Secció Segona penal de l’Audiència Nacional, que ha previst sessions d’aquest procediment fins al 4 de juny de 2020.

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita una condemna d’11 anys de presó a l’expresident de les Corts i exdirector general de la Policia Nacional Juan Cotino per “impulsar activament” la contractació d’una empresa pantalla de la trama ‘Gürtel’ en la retransmissió de la visita del pontífex.

L’acusa d’un total de quatre delictes: malversació de cabals públics, frau en l’Administració Pública, suborn passiu i prevaricació continuada, mentre que sol·licita que siga inhabilitat durant 10 anys per a l’exercici de la funció pública.

La petició de pena més alta la dirigeix contra qui fora director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno, per a qui se sol·liciten 40 anys de presó. En el seu escrit, el fiscal assegura que “malgrat no ostentar cap càrrec en la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família (FVMEF) ni formar part de les seues competències com a conseller d’Agricultura, va impulsar activament i va gestionar ‘de facto'” la contractació sobre la instal·lació de les pantalles gegants i els serveis de vídeo i megafonia perquè els assistents a l’acte seguiren el recorregut del Pontífex.

Segons Anticorrupció, Cotino va actuar, en comú acord, amb García Gimeno i els principals capitostos de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, perquè la contractació de la xarxa es realitzara utilitzara a través de l’ens públic RTVV a fi de realitzar el “pagament amb càrrec a fons públics”.

Les societats del ‘grup Correa’ obtenien un benefici “personal” amb càrrec a l’erari públic mitjançant el lliurament de gratificacions a funcionaris i autoritats, emmascarant els seus guanys a través d’un entramat d’empreses i testaferros i aprofitant els “estrets” contactes que ‘el Bigotes’ tenia amb el llavors director general RTVV.

García Gimeno, al marge de les seues competències informatives, va subcontractar “il·lícitament” a la constructora Teconsa en un procediment d’urgència, sense publicitat i “vulnerant conscientment” les normes de contractació pública, perquè s’ocupara de la retransmissió a canvi d’un preu “desorbitat” de 7.493.600 euros, la qual cosa li va permetre “sostraure fons de la televisió pública i repartir-li’ls amb membres del ‘grup Correa'”.

El contracte il·lícit del lloguer d’equipament de pantalles de vídeo, megafonia i so va ser formalitzat el 10 de maig de 2006 i va permetre repartir-se una suma de 3,3 milions d’euros.

UN ALTRE JUÍ MÉS PER A CORREA

En concret, Francisco Correa va rebre segons la Fiscalia una comissió d’1,49 milions d’euros; Crespo, de 166.000; ‘el Bigotes’ de 500.000; Blanco Balín de 249.000 i García Gimeno es va fer amb mig milió d’euros. Teconsa –que va subcontractar al seu torn el servei– va percebre una comissió de 200.000 euros i altres societats del grup del líder de la Gürtel’ 228.454 euros.

Les empreses formalment adjudicatàries i receptores dels fons d’RTVV van emprar fonamentalment “factures fal·laces de serveis inexistents” per a transferir els fons de forma encoberta. A més, el grup del capitost de la Gürtel va complimentar amb regals a Cotino, que, per exemple, va rebre a través d’Orange Market una jaqueta de la marca Milà valorat en 375 euros; i a García Gimeno, que va aconseguir peces de vestir per import de 3.550 euros i un vehicle Minicooper valorat en més de 30.000 euros.

PENES DE LA FISCALIA

En concret, s’asseuran en la banqueta el cap de la Gürtel Francisco Correa (38 anys i tres mesos); el seu ‘número dos’ Pablo Crespo (37 anys i tres mesos); el ‘número tres’, Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’ (37 anys i tres mesos); el considerat cervell financer de la trama José Ramón Blanco Balín (18 anys); l’exdirector d’RTVV Pedro García Gimeno (40 anys); l’expresident Cotino (11 anys).

La llista inclou a l’exdirector econòmic de la cadena Ricardo Calatayud (11 anys i sis mesos); l’anterior cap del departament tècnic Luis Sabater (10 anys); l’exdirector d’antena Antonio José de la Vídua (10 anys); l’empresari Vicente Torró (10 anys); els vocals de Teconsa José Luis Martínez Parra (24 anys) i Rafael Martínez Molinero (10 anys); el treballador de Wild Electronics Carlos Ignacio Fragio Díaz (15 anys) i el seu germà Òscar (15 anys); Alejandra Andrea Beresovski (9 anys) i Noemí Márquez Castellano (9 anys), administradores solidàries de Wild Electronic Desing SL.

A més, seran jutjats Jacobo Gordons Levenfeld (12 anys), la que fóra advocada del departament de direcció jurídica d’RTVV María Encarnación Pérez Pallarés (10 anys); l’exdirector de gestió de recursos humans Vicente Sanz Monlleó (10 anys); al qual fóra secretari general de l’ens Juan Prefaci (10 anys); a l’excap de compres Benjamí Iñiguez Escuder (10 anys); i Francisco Javier Arnuncio, d’Impacto Producciones S.L (15 anys).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − huit =

caixaontinyent
lleida 2020
paterna
Informacion coronavirus