El jutge obri juí a 48 exdirectius de Bancaixa i Banc de València i els imposa fiança conjunta de 1.437 milions

La Fiscalia demana penes que oscil·len entre els dos i els 12 anys de presó per delictes d'apropiació indeguda i blanqueig

Guardar

olivas_banco_valencia
olivas_banco_valencia

El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea ha obert juí oral contra l'expresident de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas i altres 47 exdirectius de Bancaixa i Banc de València per les operacions immobiliàries de la societat Grand Coral a Mèxic pel valor de 750 milions d'euros que va suposar "una autèntica operativa de desfalc". A tots ells els imposa una fiança conjunta solidària que ascendeix a més de 1.437,78 milions d'euros.

Va ser la magistrada Carmen Lamela la que va processar els 48 directius el passat mes d'agost i ara De Egea, que es fa càrrec del Jutjat Central d'Instrucció número 3 fins que es nomene un nou titular, requereix a Olivas, Aurelio Izquierdo, Domingo Parra, Alfonso Monferrer Daudí, Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó, Juan Poch, Fernando Rodríguez Toral, Luis Candela, Marc Smet i Daniel Henry Kragt perquè en el termini de 24 hores presten, de forma conjunta i solidària, la quantitat de 639.268.905 euros amb la finalitat d'assegurar les presumptes responsabilitats civils pecuniàries que poguera imposar-se'ls.

En el cas de José Cortina Orrios i Rafael Tomás Codoñer Seguí, el jutge els requereix igualment per import de 406.160.000 euros, mentre que per a la resta d'acusats --altres 35 persones-- es fixa una fiança en els mateixos termes per una quantitat de 392.360.000 euros.

La interlocutòria, que arreplega els escrits d'acusació de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, Bankia Habitat i Banc de València (Caixabank), dóna un termini de deu dies a les defenses perquè presenten els seus escrits de conformitat o disconformitat i assenyala la Sala penal com l'òrgan competent per a l'enjudiciament.

De Egea envia a juí els 48 exdirectius en considerar-los responsables d'un delicte societari continuat en la seua modalitat d'administració deslleial de gestió fraudulenta del patrimoni social o d'apropiació indeguda i d'un delicte de blanqueig de capitals.

Segons el relat dels fets que feia Lamela en la seua interlocutòria de transformació de les diligències a procediment abreujat --equivalent a una orde de processament--, entre 2005 i 2009, Bancaixa --una de les set caixes que actualment integra Bankia-- i Banc de València --absorbida per Caixabank-- van participar en inversions immobiliàries "diverses i d'una enorme magnitud econòmica" en Baixa Califòrnia i Rivera Maya formant part de l'anomenat Grup Grand Corald.

En paraules de la magistrada, "els màxims dirigents de Bancaixa i Banc de València van permetre, en uns casos, i van afavorir en uns altres, una autèntica operativa de desfalc de les entitats que de manera injustificada va anar a parar a les mans dels socis hotelers Juan Ferri, José Baldó i Juan Poch", beneficis que sumen al voltant de 170 milions d'euros.

En eixe moment, les entitats estaven presidides per Olivas, els directors generals eren Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i el conseller delegat de Banc de València, Domingo Parra, tots ells processats.

VAN PAGAR A OLIVAS 14 VIATGES A CUBA

L'operativa es va dur a terme de cinc operacions: els projectes 'Emerald', 'Zacatón', 'Piedras Bolas' i 'Vinoramas'; moviments accionarials en societats i contractes de gestió a favor de Ferri i Baldó. Segons l'orde de processament, tota aquesta operativa estava "realment" dirigida "des de dins" de les entitats perquè a Izquierdo i Parra "els guiaven espuris interessos econòmics" conjunts amb Ferri i Baldó, al que es va unir la "postura consentidora" d'Olivas, entre d'altres.

Sobre l'expresident valencià, la interlocutòria explica que "va conéixer i va encoratjar les inversions milionàries" que s'estaven realitzant en Grand Corald, la qual cosa entén com un "continu afavoriment als hotelers Ferri i Baldó", de tal manera que aquest, en agraïment pel tracte que rebien d'Olivas, li van pagar fins a 14 viatges a Cuba per motius purament d'oci.

Al llarg de la investigació del Jutjat Central d'Instrucció número 3 s'ha determinat que els consells d'administració de Bancaixa van permetre les operacions "en clar menyscapte de l'entitat", amb múltiples irregularitats i l'absència de racionalitat econòmica en part de les inversions, "constatant-se un crebant econòmic del 100% de la inversió duta a terme per les entitats financeres Bancaixa i Banc de València en el Grup Grand Corald, la qual cosa es valora en 750 milions d'euros".

Així mateix, durant la instrucció es va poder determinar una presumpta operativa de blanqueig a través dels comptes a Andorra controlades per Aurelio Izquierdo i Domingo Parra que gestionaven tant comptes propis com el compte de l'empresa Summerville, en la qual es van rebre 16 milions de dòlars de la "injustificable plusvàlua" de l'operació 'Zacatón' i 'Piedras Bolas', que, segons els indicis, es van poder repartir Izquierdo i Parra juntament amb els hotelers Ferri, Baldó i Poch.

Per aquest motiu, la Fiscalia demana per a Parra i Izquierdo 12 anys de presó pels presumptes delictes d'apropiació indeguda i blanqueig de capitals, els mateixos que per als empresaris Ferri, Baldó i Poch, mentre que a Olivas li atribueix només el primer dels delictes i sol·licita per a ell 6 anys de presó. Per als altres 42 processats, el Ministeri Públic reclama penes que oscil·len entre els 2 i els 6 anys de presó.

Destacats