El juí a Blasco per l'hospital d'Haití arrancarà el 15 d'abril i es perllongarà durant tres mesos en 48 sessions

Arxiu E.P

El juí a Blasco per l'hospital d'Haití arrancarà el 15 d'abril i es perllongarà durant tres mesos en 48 sessions
24/09/2018 -

El juí a l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania amb el govern del PP, Rafael Blasco, i altres 23 persones més acusades d’irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d’un hospital a Haití que no va arribar a dur-se a terme arrancarà el 15 d’abril i es perllongarà fins al 19 de juliol amb un total de 48 sessions.

Així consta en una diligència d’ordenació de la secció cinquena de l’Audiència de València, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), amb el calendari provisional aconseguit en una reunió entre els lletrats dels intervinents i el ministeri fiscal, i ateses les possibilitats derivades d’altres assenyalaments que han d’atendre tots ells per preferència legal o temporal a aquest procés.

Concretament, el procés judicial s’iniciarà el 15 i 16 d’abril amb les qüestions prèvies, mentre que les declaracions dels acusats es produiran en el mes de maig, els dies 2, 3, 6, 7, 9, 10, 13 i 14.

Aqueix mateix mes, els dies 16, 17, 20, 21, 23, 24, 27, 28, 30 i 31, serà el torn de les declaracions dels testimonis, que es perllongaran també a juny, el 3, 4, 6, 7, 10, 11, 13, 14, 17, 18, 20, 21, 24, 25, 27 i 28, i a juliol, l’1, 2, 4 i 5.

SALA TIRANT

Les compareixences dels perits tindran lloc el 8, 9, 11 i 12 de juliol i el juí arribarà a la seua fi amb les conclusions de les parts i els informes, previstes per al 15, 16, 18 i 19 de juliol. Les sessions s’iniciaran a les 9.30 hores i el juí se celebrarà en la ‘Sala Tirant’ de la Ciutat de la Justícia de València.

A la fi del mes de gener d’enguany, la secció segona de l’Audiència va confirmar el processament dels acusats amb la incorporació a la causa de tres persones més, entre elles, Fernando Darder, president de l’ONG Esperanza Sin Fronteras.

En el procés que s’iniciarà l’abril de 2019 es jutgen dues peces del conegut com case Cooperació –2 i 3– sobre les quals el jutjat d’Instrucció número 21 de València va donar per conclosa la instrucció que va dur a terme pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

El juí oral es va obrir contra Blasco –actualment a la presó per un frau d’ajudes al Tercer Món en la primera de les peces del cas–; el seu ex cúpula en la Conselleria (l’exsecretària general, Tina Sanjuán; l’exdirector general, José María Felip i l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares) i els empresaris Augusto César (igualment condemnat en el primer juí) i Arturo Tauroni.

Així mateix, s’inclouen treballadors de les empreses de Tauroni, persones vinculades a les mercantils que van emetre factures falses i responsables d’avaluar i puntuar els projectes solidaris que concorrien a les convocatòries per a l’obtenció de subvencions.

En el cas de l’exconseller se li atribueixen els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa, falsedat en document oficial comesa per funcionari públic i associació il·lícita o alternativament organització criminal. En la resolució per la qual es va obrir juí oral, el jutjat ratifica mesures ja adoptades per a assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguen imposar-se, i que en Blasco es fixen en 8,2 milions d’euros.

Fins a vuit milions es van establir per a Augusto César Tauroni i per a Llinares –per a la resta d’ex-alts càrrecs són menors– i de 3,6 milions al propi Darder. Així mateix, el jutjat manté les cautelars personals ja adoptades d’obligació de comparéixer en els jutjats setmanalment i quan siguen anomenats, juntament amb la prohibició d’eixir d’Espanya, mesurada aquesta última que demana assegurar amb la retenció del passaport de nou dels processaments.

En l’ordre de processament, la magistrada instructora, Nieves Molina, concloïa que és “evident” el concert entre l’exconseller Blasco, el seu excap d’àrea i l’empresari César Augusto Tauroni, els qui exercien com a “directors o caps” del “grup criminal” per a poder “organitzar l’entramat necessari a fi d’obtenir beneficis, repartint-se de forma il·lícita els fons públics”.

PETICIONS DE LA FISCALIA

Per aquesta peça, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita 16 anys de presó per a Blasco i sol·licita com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. No obstant això, la pena més elevada que sol·licita el fiscal és per a Augusto César Tauroni, per a qui reclama 21 anys i mig de presó. També demana que se li fixe una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes d’EUA de diferents societats per un delicte de blanqueig de capitals.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 4 =

sagunt a escena 2019
turismo salou