25n
25N
25N

La jutgessa rebutja el recurs de Trenzano i reitera: "No es van complir els controls" en ajudes a empreses de Francis Puig

La jutgessa rebutja el recurs de Trenzano i reitera: "No es van complir els controls" en ajudes a empreses de Francis Puig
05/08/2020 -

El Jutjat d’Instrucció número 9 de València ha rebutjat el recurs interposat pel director general de Política Lingüística de la Generalitat, Rubén Trenzano, i ha reiterat: “No es van complir els necessaris controls” en les ajudes al valencià atorgades a dues empreses vinculades a Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Així es desprén de l’acte, al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual la jutgessa desestima el recurs de Trenzano –al qual es va adherir el ministeri fiscal– contra el seu processament. El ministeri públic reclama en aquest procediment l’absolució per a Trenzano mentre que el PPCV, que exerceix d’acusació, demana sis anys de presó.

La jutgessa, en la nova resolució, insisteix que hi ha indicis de falta de veracitat en un document datat en 2018 en el qual es va assegurar que s’havien fiscalitzat les ajudes al foment del valencià concedides en 2015 i 2016 a dues empreses vinculades a Francis Puig.

La magistrada, per a arribar a aquesta conclusió, recorda en primer lloc que l’únic presumpte delicte que s’investiga és la falsedat en document oficial i aclareix que l’escrit no conté una declaració de voluntat o manifestació d’opinió política.

Seguidament, exposa que l’objecte de la investigació no ha sigut la concessió de les subvencions, sinó les actuacions de control sobre les mateixes corresponents als exercicis 2015 i 2016. I sobre aquest tema indica que, segons la normativa, degué emetre’s un pla de control. I no es va fer.

“Més enllà dels controls administratius no va poder aplicar-se un control complet dels expedients de subvencions perquè no existeix el Pla de Control que havia d’haver-se creat, definit i aplicat en els exercicis estudiats”, postil·la. Pla de Control que, a més, “ha de ser sempre previ a l’execució del control”, adverteix.

Així, la magistrada reitera que existeixen indicis racionals per a concloure que en el punt en què s’afirma que la Direcció General ha realitzat els controls que corresponen, tots els controls exigibles per les ordres i la llei, “no es correspon amb la realitat”.

I insisteix que són dues coses “diferents” el mer control administratiu i la necessitat d’aplicació de les mesures de control d’acord amb el Pla de Control –el que sí que es fa posteriorment, en 2018–. Es tracta de dos conceptes “necessaris” per a realitzar degudament les actuacions de control, assevera.

“Sense pla de control que definisca les actuacions corresponents de control a realitzar, amb total garantia, no cap, en veritat, parlar de compliment dels necessaris controls”, manté la jutgessa instructora.

CONEIXEMENTS TÈCNICS

La jutgessa afirma que és “cert” que les autoritats polítiques no sempre posseeixen els coneixements tècnics en determinades matèries, però això és el que –recorda– “justifica” l’existència dels funcionaris corresponents, professionals entesos en la matèria que procedisca.

En aquest cas, que es tracta de temes administratius relacionats amb subvencions, tràmits de selecció amb criteris d’igualtat, professionalitat, etc., “ha quedat prou clar que el tècnic va informar degudament el signant del document de tots els seus detalls, signant únicament el director general, quan va tindre complet i total coneixement de què allí –en la carta– havia de dir-se i es deia”.

D’aquesta manera, Trenzano “no es va limitar a signar sense més presa de coneixement, com sembla indicar-se en el recurs”, sense “comprendre el contingut i a l’abast” de l’escrit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =