La jutgessa d'Erial xifra en 6,3 milions la quantitat que Zaplana i dos investigats més guardaven en dos comptes a Suïssa

Assegura que haver localitzat aquests comptes “minimitza el risc de fugida” i insisteix que el expresident es troba “més que cura”

Guardar

zaplana_archivoep
zaplana_archivoep

La titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que investiga el 'cas Erial', xifra en 6.330.000 euros la quantitat que l'exministre i 'expresident' Eduardo Zaplana i altres dos investigats en aquest cas --Joaquín Barceló, exdirectivo de Terra Mítica i exdirector de Formació de l'Agència Valenciana de Turisme, i Francisco Grau, exsecretario del consell d'administració de la CAM-- presumptament tenien depositada en dos comptes a Suïssa. La magistrada sosté que haver localitzat aquests diners "minimitza el risc de fugida" dels tres imputats.

Així figura en l'acte de la jutgessa, al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual es decreta la llibertat provisional de Zaplana, a la presó des del mes de maig passat i ingressat a l'Hospital La Fe de València des de desembre a causa de la leucèmia que pateix. La magistrada va acordar la presó provisional, comunicada i sense fiança després de ser detingut pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Les raons per les quals ha decidit acordar la llibertat no guarden relació amb el seu estat de salut, un argument al·legat en reiterades ocasions per la defensa. De moment, Zaplana segueix ingressat a l'hospital i el seu entorn desconeix quan rebrà l'alta, encara que no preveu que siga aquest dijous. El metge que li atén encara no s'ha pronunciat sobre aquest extrem, segons han indicat a Europa Press fonts coneixedores.

En l'escrit, la jutgessa respon a la petició de llibertat de la defensa de l'exministre de Treball i explica que s'ha donat ordre de transferència al jutjat dels diners que Zaplana, Barceló i Grau tenien presumptament en dos comptes a Suïssa, i apunta que s'està a l'espera de l'entrada dels diners. Assenyala que la "impossibilitat" d'accedir a aquest capital "minimitza el risc de fugida en privar-los d'una quantitat tan important de diners".

D'altra banda, la instructora apunta que s'està a l'espera de rebre l'informe sol·licitat a la Clínica Mèdic Forense de València sobre l'estat de salut de l''expresident'. A més, subratlla la jutgessa que ella no estableix el règim de visites de Zaplana ni li dóna "l'alta o la baixa".

"MAI HA ESTAT EN UNA CEL·LA"

Destaca també que el també exalcalde de Benidorm ha sigut traslladat a l'Hospital La Fe per a les seues revisions programades "o davant qualsevol necessitat" i després sempre ha tornat a la infermeria de la presó de Picassent (València), "perquè mai ha estat en una cel·la, com sap de sobres la defensa", afig.

"Mai s'ha impedit cap mena de tractament o cura. Tota la població que es troba a Picassent té els mateixos drets, i si en lloc del Pavelló de Judicials, que es troba a l'Hospital General, es decideix pels metges que es trobe en la Fe, res ha d'objectar-se, com no podia ser d'una altra manera, perquè tota persona té dret a ser atés on se li puga donar millor atenció", apunta en aquest sentit la magistrada.

"EVIDENT RISC DE FUGIDA"

Així mateix, defensa que "no ha d'estar tan equivocada quan no solament el Ministeri Públic sinó l'Audiència Provincial de València en quatre ocasions ha ratificat les mesures de presó, per entendre que existeix un evident risc de fugida".

Igualment, argumenta que "no pot acceptar-se que l'únic centre hospitalari que existeix en el món on puguen ser tractats aquest tipus de malalts siga l'Hospital La Fe, centre de reconegut prestigi, la qual cosa no es posa en dubte" i assenyala que hi ha "altres centres hospitalaris en altres països on existeixen tractaments, i amb els quals es produeixen intercanvis d'informació i es fixen protocols universals a aplicar".

Per tant, la jutgessa indica que "això no evita el risc de fugida", atés que Zaplana --continua-- "té diners a l'estranger procedent dels delictes presumptament comesos per ell, amb presumpta ajuda, entre altres, de les altres persones que es troben també privades de llibertat". "I podria rebre el mateix tractament i control en altres països molt avançats i en els quals és difícil aconseguir extradicions, per la legislació i convenis subscrits", agrega.

A més, afirma que la retirada de passaport o el compliment de la presó preventiva en el domicili de l'investigat "no són mecanismes bastants per a fer desaparéixer el risc de fugida".

La magistrada assegura, en línia amb l'argumentat pel fiscal del cas, que "el vital que s'al·ludeix no esdevé del seu ingrés a la presó, sinó de la seua malaltia, que res té a veure amb aquesta circumstància perquè la mateixa és anterior a la seua pèrdua de llibertat".

Finalment, critica que els informes mèdics aportats per la defensa de Zaplana "parteixen de valorar als centres penitenciaris les infermeries dels quals han de conéixer" i afig que desconeix si els autors d'aquests escrits "han efectuat una visita a aquest centre per a fer aquestes afirmacions o parlen 'de sentides' partint de premisses no constatades".

NI COMPTES NI SUBORNS

Després de conéixer-se la decisió de la seua excarceració, Zaplana ha negat en un comunicat tindre comptes a l'estranger, ni a Suïssa "ni en cap altre país fora d'Espanya ni al meu nom, ni al de tercers" i ha afirmat que tampoc ha cobrat "un euro en suborns o comissions il·legals" ni es "va apropiar" o "va distraure" fons o actius relacionats amb l'administració pública.

Així mateix, ha anunciat que dedicarà tots els seus esforços a demostrar la seua innocència i espera que la leucèmia que pateix li deixe temps per a fer-ho.

La magistrada ha adoptat una sèrie de mesures cautelars com a retirada del passaport, la prohibició d'eixir del territori nacional i compareixences periòdiques en el jutjat per a signar.

Destacats