25n
25N
25N

Un jutge condemna a Sanitat per l'absència de EPI als metges en la primera ona

Un jutge condemna a Sanitat per l'absència de EPI als metges en la primera ona
28/10/2020 -

Un jutjat d’Alacant ha condemnat a la Conselleria de Sanitat per l’absència de mesures de protecció dels facultatius en la primera ona de la Covid-19 en considerar que “va incomplir la normativa sobre la prevenció de riscos laborals”. Així mateix, ha obert la via als sanitaris afectats perquè acudisquen a la jurisdicció contenciosa administrativa per a instar la responsabilitat patrimonial generada per un funcionament anormal de l’Administració Estat-CCAA.

En concret, el Jutjat social número 5 ha declarat que la conselleria, després de la declaració d’emergència de la Sotssecretaria de febrer de 2020 i amb l’estat d’alarma, en l’àmbit de la seua gestió, ha incomplit la normativa i ha generat un “greu risc” per a la seguretat i salut dels facultatius sanitaris “provocant la seua exposició directa al contagi de la malaltia”.

Per aquest motiu, ha condemnat a l’Administració a subministrar i/o proveir en quantitat i qualitat suficient de tots els Equips de Protecció Individual necessaris –bates impermeables, màscares FFP2, FFP3, ulleres de protecció, calces específiques i contenidors de grans residus– als professionals.

El jutjat s’ha pronunciat així després de la demanda interposada per la Conferència estatal de Sindicats Mèdics de la CV (CESM-CV) contra la conselleria, que ha estimat parcialment en el sentit d’obligar Sanitat a subministrar material.

Aquest dimarts, precisament el sindicat mèdic va organitzar una vaga com a rebuig dels facultatius davant les autoritats per la seua gestió. “Aquesta sentència deixa sense cap dubte la necessitat d’investigar la responsabilitat penal de la consellera i tots els directius de la Conselleria de Sanitat”, ha apuntat el responsable jurídic del sindicat, Guillermo Llago.

Així, ha mostrat el seu desig que “de manera urgent” es procedisca a l’admissió de la querella interposada a l’abril davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per aquest assumpte.

Sobre les indemnitzacions, que el jutge estima que s’han de fixar en la jurisdicció contenciós-administrativa, el sindicat ha anunciat que el recorrerà perquè siga el tribunal valencià el que determine les quanties a les quals tenen dret els demandants.

“NO DESCANSARÀ”

El secretari general del sindicat, Víctor Pedrera, ha exigit la dimissió immediata de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i ha manifestat que el sindicat “no descansarà fins que s’esgoten tots els processos judicials derivats de la seua nefasta gestió de la pandèmia”.

“Les autoritats sanitàries van menysprear al col·lectiu mèdic durant la primera ona de la Covid-19 i estem satisfets perquè els nostres drets hagen sigut reconeguts pels tribunals”, ha subratllat.

En pròximes dates estan previstos nous judicis per aquest assumpte en els Jutjats de Benidorm, Elx, Castelló i València. A més, el sindicat ha anunciat que presentarà noves demandes contra la Conselleria per a defensar a tots els metges afiliats, “per la seua negligent gestió i el greu perjudici que els ha ocasionat de manera directa”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + un =