25n
25N
25N

El jutge del cas Alqueria cita a declarar com investigats a nou alts càrrecs de Divalterra des de 2015

EP/Arxiu

El jutge del cas Alqueria cita a declarar com investigats a nou alts càrrecs de Divalterra des de 2015
15/05/2019 -

El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 9 de València, que investiga el cas Alqueria, ha citat a declarar com investigades a nou persones vinculades a PSPV i Compromís que van ser contractades des de 2015 com a alts càrrecs de Divalterra -antiga Imelsa- i les contractacions de la qual qüestionen la UDEF i Fiscalia en escrits aportats a la causa.

Per aquestes contractacions estan investigats pels delictes de prevaricació i malversació l’expresident de la corporació provincial Jorge Rodríguez i altres sis ex-alts càrrecs: el que fora el seu cap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari lletrat del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda; Manuel Reguart, assessor de Rodríguez i els dos directors gerents: Xabier Albentosa i Agustina Brines.

L’instructor ha citat per al 3 de juny a quatre dels nous investigats i que van ser contractats el novembre de 2015 com a responsables de les àrees de Turisme, Pau Pérez Lledó, regidor de Compromís a Oliva; de Promoció Econòmica, Innovació i Projectes de Formació, Josep Lluís Melero, edil de la coalició a Silla; de Medi Ambient, María Soledad Torija i Raúl Ibáñez Fos, de Compromís per Sueca, responsable d’Administració General.

Quatre dies més tard estan cridats a declarar els responsables de Regeneració de Zones Verdes, Manuel Carot, a proposta del PSPV i que va exercir tasques d’assessor socialista; Estudis i Planificació Estratègica, Miguel Ángel Ferri; de Gestió Forestal i del Medi rural, Salvador Femenía, alcalde socialista de l’Alqueria de la Comtesa; de l’Àrea d’Estudis i Planificació Estratègica, Víctor Jiménez, primer edil del PSPV de Rocafort i candidat a la reelecció, i de Regeneració de Zones Verdes, Vicente Lucas Ferrando, secretari general del PSPV de la Foia de Bunyol i que va renunciar als 15 dies de ser nomenat per al càrrec.

Així consta en una provisió del magistrat, de data 10 de maig, en la qual consta que tots ells van ser nomenats com a alts càrrecs de Divalterra des de 2015 i la seua citació obeeix al procés per a la seua selecció, que qüestionen UDEF i Fiscalia.

ADSCRITS O VINCULATS ALS DOS PARTITS

En els set primers casos, un informe de l’UDEF va considerar que sembla que es van fer sota la modalitat de personal d’alta direcció com a “frau de llei” per a evitar l’aplicació dels principis continguts en l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic aplicables a les societats mercantils públiques en matèria de contractació laboral, “aconseguint d’aquesta manera i independentment de la capacitació personal dels contractats, la vinculació a la societat de persones adscrites o vinculades” a Compromís i PSPV, al capdavant de la Diputació.

D’acord amb aquest informe, cadascuna d’aquestes contractacions va suposar un cost aproximat de 70.000 euros anuals per a Divalterra amb el que es calcula que el potencial perjudici ocasionat a la societat dependent de la corporació provincial i durant el temps que desenvoluparien els càrrecs seria d’uns dos milions.

L’informe afegia que d’acord a informes jurídics emesos a petició de l’empresa i que consten en la denúncia que va portar a Fiscalia a traslladar el cas al jutjat, aqueixes contractacions com a personal d’alta direcció no s’ajusten als requisits pel que “a més de produir una vulneració evident de la llei suposa així mateix una utilització instrumental de la mateixa” per a fer una contractació de personal “directa i partidista” sense concurrència de principis d’igualtat, mèrit, capacitat, transparència i independència. A més, sense coneixement com a òrgan col·legiat del Consell d’Administració.

Un altre informe pericial que consta en el sumari revela que cap d’aqueixos set primers alts directius exercia funcions directives en matèria de contractació ni rectores, no tenien capacitat de representació davant altres administracions i no existia un increment ni en l’evolució de la xifra de negoci ni en els pressupostos que avalara aqueixa contractació.

En aquest document pericial s’apunta que el cost del personal contractat ascendeix a 1.122.095,80 euros, enfront dels dos milions que apunten els investigadors. La remuneració més alta aconseguiria els 153.964 euros per tres anys, i la més baixa 6.542 euros, únicament per un mes, entre febrer i març de 2018. Totes elles –excepte aqueixa última– són de novembre de 2015 i es prolonguen tres fins a 2017 i la resta fins a 2018.

Així mateix, consta en l’informe de l’UDEF que sota una “clima de pressió” sobre el personal tècnic i laboral de Divalterra es “va imposar” per ordre del llavors president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la contractació dels dos últims investigats. L’última d’aquestes persones, a més, no va arribar a exercir el càrrec.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + setze =

museo prehistoria
museo prehistoria