25n
25N
25N

El jutge autoritza la Guàrdia Civil a investigar les ajudes a Francis Puig a Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó

El jutge autoritza la Guàrdia Civil a investigar les ajudes a Francis Puig a Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó
15/07/2020 -

El Jutjat d’Instrucció número 4 de València ha autoritzat la Brigada de la Policia Judicial a investigar les ajudes atorgades a l’empresari Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, per part dels governs valencià, català i aragonés.

Així es desprèn d’una resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual el jutge –qui investiga un presumpte frau en ajudes al foment del valencià després d’una querella del PP– admet les diligències reclamades per la Fiscalia Anticorrupció sobre Francis Puig i els seus socis, els Adell Bover. El jutge acorda que es remeta a la Guàrdia Civil tota la documentació recaptada per a comprovar si les despeses subvencionables declarades coincideixen amb els expedients aprovats.

La Fiscalia va demanar al jutjat que li autoritzara a consultar totes les dades que guardaren relació amb els fets investigats i que es trobaren en qualsevol dels registres públics. Es referia als expedients administratius de les subvencions concedides per part de la Generalitat Valenciana a Mas Mut S.L. i Comunicacions dels Ports durant els anys 2015 a 2018, inclosos els plans de control i les mostres del material publicat per aquestes societats.

Així mateix, el ministeri públic va al·ludir a les subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya a les mateixes mercantils en el mateix període de temps; així com les del 2019 a aquestes i a Canal Maestrat S.L.

I en aquesta línia, la fiscal es referia també a subvencions concedides pel Govern d’Aragó –que no obren en la causa– a Mas Mut S.L., i exposava que atés que es desconeix la finalitat de les mateixes i si pogueren estar relacionades amb les investigades en aquesta causa, s’havien de recaptar.

En concret, demanava dirigir-se al Departament de Desenvolupament Social i Sostenibilitat del Govern perquè remetera al jutjat els expedients de dos subvencions concedides a Mas Mut S.L. L’any 2018 li van atorgar dos ajudes per import de 19.664 euros i 13.364.

Una vegada obtinguda aquesta documentació, Fiscalia demanava que es remetera a la Brigada de la Policia Judicial per a comprovar si les despeses subvencionables declarades coincideixen o no amb les incloses en els expedients analitzats en aquest procediment.

EXPEDIENTS A EMPRESES D’ADELL BOVER

D’altra banda, en el seu escrit, Fiscalia advertia que no constaven units al procediment els expedients administratius de les subvencions concedides a les empreses administrades per Enrique Juan Adell Bover, excepte la documentació remesa per l’Agencia Antifrau.

Es referia a subvencions per al foment del valencià en els mitjans de comunicació a les següents societats: Canal Maestrat durant els anys 2015 a 2018; Kriol Produccions S.L. durant els anys 2017 i 2018; i TV CS Retransmissions S.L. entre el 2015 i el 2017.

Per aquest motiu, requeria que es demanaren aquests expedients a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. Reclamava, per agilitat, que la informació fora recaptada per la Policia Judicial, qui podria acudir a la seu de l’organisme públic per a arreplegar-la.

LA CAUSA

La causa es va iniciar arran d’una querella interposada pel PP contra Francis Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, per les ajudes al foment del valencià.

En total, ha presentat fins a tres ampliacions de querella. En la inicial s’al·ludia al fet que Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions van rebre ajudes al foment del valencià –més de 400.000 euros en subvencions des del 2015– “sense cap tipus de control”.

Amb posterioritat, la va ampliar a les ajudes a mitjans de comunicació vinculats a Enrique Juan Adell Bover, la família dels quals és propietària de diverses empreses receptores de subvencions i a qui situen “com a soci” de Francis Puig. El PP els acusa d’utilitzar un entramat empresarial per a defraudar 1.215.396 euros a diverses administracions i situa el frau global en uns 2 milions d’euros.

En la tercera i última ampliació, el PP feia referència al fet que les empreses de Francis Puig van poder rebre diners de subvencions donades per la Diputació de Barcelona –Comunicacions Els Ports hauria obtingut 150.000 euros de la diputació per mitjà de Xarxa Audiovisual Local S.L.–.

El jutge va obrir una investigació i tenia previst prendre declaració en qualitat d’investigats Puig i a Trenzano al desembre, però finalment es van suspendre els interrogatoris a petició d’Anticorrupció, que va demanar la pràctica de noves diligències.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × cinc =

bombers
bombers