Una pacient de dany cerebral adquirit crea un joc per a pal·liar les seqüeles

Guardar

juego_daño cerebral adquirido
juego_daño cerebral adquirido

Una pacient de dany cerebral adquirit (DCA), la valenciana Diana de Arias, ha creat un joc terapèutic que ajuda a pal·liar les seqüeles en la parla d'aquesta malaltia i d'altres trastorns com l'Alzheimer, l'autisme, la dislèxia o la síndrome de Down. Mitjançant campanya de 'crowdfunding', s'ha proposat recaptar els 10.000 euros necessaris per a fabricar aquesta eina.

Diana de Arias va engegar la 'start-up' Decedario, sota el paraigua de Llançadora, per a millorar la seua qualitat de vida i la de les persones que, com ella, han patit les seqüeles derivades del dany cerebral adquirit (DCA), segons ha indicat la signatura en un comunicat.

Decedario és un joc de taula terapèutic per a ajudar a la rehabilitació a les persones amb dificultats en el llenguatge i la comunicació causades per DCA o per altres tipus de trastorns, com l'autisme, dislèxia, Alzheimer, síndrome de Down, Parkinson, paràlisi cerebral infantil (PCI), hipoacúsia, trastorn per dèficit d'atenció d'hiperactivitat (TDAH), trastorn generalitzat del desenvolupament (TGD) o deterioració cognitiva lleu.

La directora executiva de Decedario ha fet coincidir el Dia Nacional del Dany Cerebral Adquirit, aquest divendres, amb l'arrencada de l'"última etapa del seu viatge empresarial i vital": la cerca de finançament per a poder fabricar el joc.

La companyia emergent ha engegat una campanya de crowdfunding en la plataforma Verkami per a poder recaptar els 10.000 euros que es precisen. Podrà fer-se aportacions a partir de deu euros i la jove empresa ha disposat ofertes com packs que inclouen diverses unitats del joc terapèutic.

Amb aquesta campanya de finançament col·lectiu, que durarà 30 dies, es permetrà la fabricació del joc, perquè tots els diners recaptats es destinarà a aquesta fi. Diana de Arias ha optat pel micromecenatge perquè pretén "casar l'esperit Decedario amb el compromís col·lectiu". En essència, les aportacions serien una 'precompra' del joc, que es pot donar també a determinades associacions.

56.500 AFECTATS A LA COMUNITAT

Diana de Arias és una de les 56.500 persones que a la Comunitat Valenciana pateixen algun tipus de seqüela com a conseqüència d'una lesió en el cervell. Hi ha 420.000 afectats a Espanya per accidents cerebrovasculars, traumatisme cranioencefàlic, tumors cerebrals, encefalopaties o abscessos, entre altres malalties.

Decedario és un joc de taula analògic, encara que la seua creadora ja pensa a complementar-ho amb aplicacions digitals, que la seua mecànica consisteix a relacionar imatges amb paraules, lletres, síl·labes i fonemes. Poden usar-ho persones afectades, centres de rehabilitació, hospitals o col·legis.

"FER DE LA NECESSITAT VIRTUT"

Decedario va nàixer de la "crua detecció en primera persona d'una necessitat" que ha fet "virtut", ha explicat la companyia. Un matí, Diana de Arias va voler alçar-se i no va poder. "No podia moure'm, no coordinava, em trobava molt mal", recorda. Tenia 23 anys i li quedava un curs per a acabar els estudis en la Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD). Acabava de patir un vesse cerebral per una malformació congènita en base de crani.

Durant la seua rehabilitació, va descobrir que "els terapeutes utilitzen jocs genèrics pensats per a un públic infantil, però no existeix una teràpia específica per a la rehabilitació de danys cerebrals", ha lamentat.

La seua experiència li va servir per a convertir aqueixa necessitat en el seu projecte de final de carrera, el Treball de finalització de Grau (TFG). El tribunal li va posar un excel·lent i va decidir donar a conéixer la idea a través de xarxes socials amb un vídeo del prototip del joc.

"Molta gent va començar a escriure'm i explicar-me les seues experiències; em preguntaven pel joc tan afectats, com a familiars i professionals. Vaig entendre llavors que veritablement hi havia una necessitat. Em preguntaven on podien adquirir el joc", ha manifestat.

A partir de llavors va connectar amb l'associació Nova Opció, que agrupa al col·lectiu DCA i va començar a modelar el seu projecte a la mesura de les observacions, idees i necessitats d'afectats i terapeutes amb els quals va treballar braç a braç.

Diana de Arias s'ha mostrat agraïda a l'ajuda d'aquesta associació de Dany Cerebral Adquirit. Aquest dissabte 27 d'octubre participarà, amb un taller Decedario, en les activitats que ha organitzat Nova Opció en el vell llit del Túria, a l'altura del Palau de la Música de València. Una jornada reivindicativa i lúdica para, amb motiu del dia nacional de DCA, fer visible unes seqüeles generalment imperceptibles per a la societat.

Destacats