25n
25N
25N

Juan Viosque: "Finnova incrementa la taxa d'èxit de les propostes presentades fins a un 70%"

El Director de Fons Europeus de Finnova assegura que l’ajuda s’ofereix a qualsevol que tinga una idea innovadora

Juan Viosque: "Finnova incrementa la taxa d'èxit de les propostes presentades fins a un 70%"

Juan Viosque, director de Fons Europeus de Finnova, va estar la setmana passada recorrent diverses poblacions de la província de València, entre elles a Torrent, amb la finalitat de donar a conéixer les diferents ajudes que la Unió Europea concedeix als emprenedors. Estes jornades s’emmarcaven en la European Startup Week. Viosque assegura que qualsevol emprenedor, pyme o micropyme pot acudir a Finnova amb la seua idea i que ells l’ajudaran en el procés per a obtenir les diferents ajudes i finançament que des d’Europa es posa a la disposició de ‘les ments inquietes’.

 

Què és Finnova?

És una fundació sense ànim de lucre que principalment va nàixer com una acceleradora d’empreses que el que pretenia era ajudar a les start-ups, a xicotets inversors, a cercar ajudes de la Unió Europea. Ens vam adonar que a Espanya hi ha molts esdeveniments per a la cerca d’inversió i la Unió Europea podia ajudar també a eixos emprenedors a engegar els projectes directament. Moltes vegades més fàcil que eixos processos.

També ens dediquem a promoure projectes que estan dedicats i relacionats amb la innovació tant per a emprenedors com per a entitats públiques com a ajuntaments i el que fem és cercar finançament europeu.

Com es treballa amb els emprenedors?

Treballem de dues maneres, hi ha uns que van a Brussel·les i que estan un temps treballant allí des d’un mes fins a cinc mesos i el que fem és mentorizarles, crear-los una agenda amb responsables de la Unió Europea perquè aprenguen els mecanismes de finançament europeu i puguen presentar els seus projectes a l’Instrument Pime o a qualsevol altra eina que tinga la Unió Europea. Després ací a la Comunitat Valenciana organitzem esdeveniments amb emprenedors perquè puguen accedir a este tipus de recursos. De fet, per exemple amb la Comissió Europea hem organitzat la setmana europea dels emprenedors, la Start-up European Week, que és una setmana en la qual s’ha intentat acostar, donar a conéixer, a través dels municipis totes les ajudes que té la Unió Europea per als emprenedors, que les coneguen, que les sàpien utilitzar i que sàpien que la Unió Europea també pot ser una possibilitat important per als seus projectes.

Eixe és l’esdeveniment que va tenir lloc a Torrent?

En efecte. Eixe esdeveniment s’emmarcava dins de Start-up European Week que s’ha fet en tota Europa i que crec que la província de València ha sigut la que més ha participat activament. En el cas de Torrent va haver-hi diversos emprenedors que estan interessats a treballar amb nosaltres per exemple en l’àmbit de la insonorització acústica que són projectes molt innovadors. Hem fet bastants contactes i anem a veure si ix algun d’ells.

Qui i com pot entrar a treballar amb Finnova?

Qualsevol emprenedor, empresa, pyme o micropyme… qualsevol que tinga una idea i una personalitat jurídica pot treballar amb nosaltres o demanar-les directament a Europa.

Què li costa a l’emprenedor entrar a treballar amb Finnova?

Crec que no és tant el que li costa sinó el que pot obtenir perquè l’Instrument pyme els pot permetre disposar d’eixe primer finançament. La gent sempre que sent parlar de la Unió Europea pensa que estem parlant de grans projectes però la veritat és que li pot permetre tenir 50.000 euros a fons perdut per a desenvolupar el seu pla de viabilitat. Simplement han d’escriure en 10 folis la seua idea, ben precisa i detallada, i presentar-la a la Unió Europea. I després passar a la següent fase que és la que et permet desenvolupar el teu producte i en la qual pots obtenir finançament d’entre un i tres milions d’euros al 70% que és un finançament bastant important.

Si tinguera una idea… Quins passos he de seguir perquè m’assessoreu en l’obtenció d’eixes ajudes?

El primer és posar-se en contacte amb nosaltres i es valoraria la idea, ja que cal veure que la idea és innovadora, és una idea que pot obtenir el finançament. Et faríem un qüestionari en la qual també es veuria a priori la viabilitat de la idea i ens posaríem a treballar amb tu per a presentar l’Instrument pyme per a presentar les vuit temàtiques que cobreix la convocatòria. Noves tecnologies, seguretat… hi ha tot una sèrie de temes. Cal desenvolupar la idea en deu folis en anglés, molt bé preparada, molt bé presentada al llarg de l’any perquè avaluen la proposta i en cas que siga acceptada fenomenal perquè la Unió Europea dóna els diners molt ràpids i si no doncs t’ajudem a presentar-la en la següent convocatòria sobre la base de l’evolució que dóna la Unió Europea. Tenim un equip de gent que ja està molt acostumada, que ja ha presentat molts Instruments pyme i que et pot ajudar. Nosaltres el que fem és que incrementem la taxa d’èxit d’eixa proposta, ja que la taxa està entre el 10-14% i nosaltres estem en un 70% d’acceptades de propostes presentades.

On pot arribar la idea que jo tinc? Em presente, em donen els diners a fons perduts i què passa?

Amb estos primers 50.000 euros el que es permet és que aclarir i definir molt bé la teua idea, que mercats vols accedir, quin serà el teu model de negoci, com generaràs diners… açò et permet engegar la idea o cercar un finançament addicional i, si vols, et pots presentar a la segona fase per a obtenir finançament i desenvolupar el producte. Et permet anar directament al mercat i vendre el producte.

Existeix algun tipus de finançament major?

El model d’ajudes i finançament que hem comentat són xicotetes ajudes a projectes i idees però existeix un projecte major, l’Horitzó 2020, en el qual cal anar de la mà d’alguna entitat pública que faça de paraigua o que lidere el projecte. En este Horitzó 2020 es poden obtenir entre 10 o 15 milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =