25n
25N
25N

Juan Roig baixa al cinqué lloc en la 'llista Forbes' dels més rics d'Espanya

Juan Roig baixa al cinqué lloc en la 'llista Forbes' dels més rics d'Espanya
05/11/2019 -

El president de Mercadona, Juan Roig, ha baixat del tercer al cinqué lloc en la ‘llista Forbes’ de les cent persones més riques d’Espanya, amb una fortuna de 2.700 milions d’euros. Hortensia Herrero, vicepresidenta de la cadena de supermercats, presidenta de la fundació que porta el seu nom i esposa de Roig, ha passat de la dècima a la dotzena posició amb un patrimoni de 1.600 milions.

Al capdavant de la llista, el fundador d’Inditex, Amancio Ortega, es manté com la primera fortuna d’Espanya amb un capital de més de 63.000 milions d’euros, seguit de la seua filla Sandra Ortega i el president de Ferrovial, Rafael del Pino. Els tres lideren la classificació de les 100 grans fortunes nacionals realitzada per la revista ‘Forbes’.

Per darrere d’Ortega, la seua filla Sandra, amb una fortuna de 6.000 milions d’euros, i el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que, amb més de 4.000 milions d’euros, avança al president d’Iberostar, Miguel Fluxá (3.000 milions), i al president de Mercadona, Juan Roig, que descendeix al cinqué lloc amb 2.700 milions d’euros.

Un any més, la llista ‘Forbes’ espanyola està encapçalada per l’amo del 60% d’Inditex, la fortuna del qual, 5.000 milions superior a la de 2018, equival a la dels 43 milionaris següents.

De fet, aquesta setmana Ortega ha ampliat la seua fortuna en cobrar 813 milions d’euros per l’última retribució de l’any que abonarà Inditex als seus accionistes, amb el que el fundador de la companyia gallega eleva a 1.626 milions d’euros el que ha cobrat enguany en dividends de la signatura.

El fundador d’Inditex manté la seua estratègia d’inversió en actius immobiliaris el valor net dels quals s’estima en 7.500 milions. A més, la cotització d’Inditex s’ha recuperat fins a aconseguir els més de 87.000 milions d’euros.

El primer accionista de Ferrovial ha augmentat la seua fortuna en 1.100 milions més durant l’últim any, la qual cosa equival a tres milions d’euros per dia.

En total, la riquesa de les 100 fortunes d’Espanya en 2019 suma 148.200 milions d’euros, un 1% més respecte a la dada de 2018. A més, les 5 primeres fortunes de la llista sumen 78.800 milions i suposen el 50,3% del total de la riquesa dels inclosos en el llistat.

Per part seua, la presidenta de Banc Santander, Ana Botín, salta de la llista principal dels 100 més rics, ja que la seua fortuna es ressent en 100 milions a causa del descens del valor de les accions de l’entitat, segons Forbes.

26 DONES ENTRE LES 100 FORTUNES

Quant a la divisió per gèneres, la llista Forbes d’enguany inclou entre les cent fortunes d’Espanya a 26 dones, que acumulen una mitjana de 900 milions d’euros, amb Sandra Ortega al capdavant. Alicia Koplowitz i María del Pino Calvo-Sotelo, huité i desé lloc de la llista amb 2.000 i 1.700 milions d’euros, completen el ‘top 3’.

A més, aquesta última edició inclou la incorporació de sis dones que exerceixen càrrecs de responsabilitat en empreses de referència, com: les germanes Alicia i Mercedes Daurella (lloc 51), accionistes de Coca-Cola Iberian Partners; Liliana Godía Guardiola (57), accionista de Naturgy; Carlota Galán Ruiz (65), accionista d’El Corte Inglés; les germanes Magdalena i María Canivell (84), accionistes de Grifols; Aurelia Carulla (93) d’Agrolimen i Montserrat Grifols (94), accionista de Grifols.

TOCATS PEL ‘BREXIT’

Segons Forbes, les grans fortunes amb interessos a Regne Unit podrien perdre part de la seua riquesa a causa en gran part a les fluctuacions del tipus de canvi de la lliura amb l’euro. És el cas de Daniel Maté, accionista de Glencore, que ocupa la tretzena posició amb 1.600 milions d’euros i que ha vist descendir la seua fortuna en 455 milions des de 2018.

Per part seua, la fortuna dels germans Cosmen, accionistes del grup britànic National Express Group, es valora en 590 milions enfront dels 725 milions que anotaven en 2018. Les seues accions cotitzen en lliures, que ara valen menys, i al canvi reben menys euros pels seus dividends en lliures.

MADRID CONCENTRA EL MAJOR NOMBRE DE RICS

En els últims anys, les majors fortunes del país han desplaçat la seua residència i també la seu dels seus ‘hòlding’ a ciutats diferents del lloc d’origen, la qual cosa ha fet que Madrid siga la comunitat que més empreses i riqueses atrau la seua autonomia, 45 en total, que sumen 32.000 milions d’euros. Bona part procedeixen de Catalunya, País Basc, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries.

El ‘top 3’ dels més rics de Madrid ho formen Rafael Del Pino, el president de Torreal, Juan Abelló, amb 2.200 milions d’euros, i Alicia Koplowitz amb 2.000 milions d’euros.

Amb 19.600 milions de riquesa acumulada, Catalunya està entre les comunitats més afectades pel moviment de fortunes. Cantàbria, Múrcia, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana o el País Basc també s’han vist influïdes per aquest moviment.

En canvi, les autonomies que retenen riquesa són Galícia, Aragó, Balears i Canàries, mentre que Extremadura, Navarra, Castella-la Manxa i La Rioja no tenen cap representant entre els 100 més rics.

JULIO IGLESIAS, L’ÚNIC ARTISTA EN LA LLISTA

A més d’empresaris, la llista Forbes també recull la fortuna de persones del món de la cultura, la música o l’esport. Aquest últim rànquing manté a Julio Iglesias com a únic artista de la llista, amb 800 milions d’euros, malgrat caure del lloc 34 al 37.

Fora del rànquing es troben alguns dels esportistes com el tenista mallorquí Rafael Nadal, amb 225 milions d’euros, o el pilot espanyol Fernando Alonso, amb 180 milions d’euros.

La llista 2019 la tanca Wolfgang Kiessling, promotor de Loro Parque, amb 270 milions d’euros. L’empresari alemany, establit a Canàries, ha descendit en la taula a causa de les males perspectives del sector turístic pel ‘Brexit’ i la crisi de Thomas Cook.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 2 =

escalante
Informacion coronavirus
escalante