25n
25N
25N

Juan Alarcón: "La nostra Setmana Santa és única a Espanya"

El regidor de Festes de Benetússer espera que la seua gestió es recorde pel treball ben fet i per portar la igualtat a totes les seues àrees

Juan Alarcón: "La nostra Setmana Santa és única a Espanya"

Juan Alarcón, regidor de Festes de Benetússer, està ja immers en la voràgine fallera però, tal vegada, quan més treball tinga és en Setmana Santa. La festivitat religiosa està reconeguda com a Festa d’Interés Turístic Provincial.

Quin balanç fa de la seua gestió fins al moment?

El balanç per a mi és bo. Vivim l’època que ens ha tocat viure, és a dir, a causa de la crisi tenim un pressupost menor i és veritat que hem hagut de recórrer a la imaginació i de la participació ciutadana. Per exemple, enguany en les Festes Majors es va fer una crida a tots aquells ciutadans que volgueren participar i va ser tot un èxit. L’Ofrena i la Cavalcada han sigut una de les més participatives que es recorden.

Cal tenir en compte que Benetússer és un poble molt fester. Tots els mesos se celebra alguna cosa: Nadal, la Cavalcada de Reis, Falles, Carnestoltes, Setmana Santa, les Festes Majors, la Festa dels Desemparats, La Festa de La nostra Senyora del Socors, que és la patrona de la població, El 9 d’Octubre… també se celebren fires com la de l’esport, l’associativa i comercial…

Quines novetats s’han incorporat en les festes des que és regidor?

Tal vegada la gran novetat haja sigut el fet que la participació s’haja obert a tots. Però, sobretot, en el tema de les festeres. Seguint el deixant de la igualtat, l’any passat es va deixar la porta oberta al fet que també anaren els homes els que es pogueren presentar. I es va presentar un xic que va optar a ser Fester Major i tot. Enguany no hi havia cap però fa dues setmanes va venir un que havia estat fora del municipi i va preguntar si encara era a temps de presentar-se, així que enguany tenim un altre fester. M’haguera agradat que enguany ja hi haguera hagut tres o quatre xics, de fet sabíem de la intenció de presentar-se, però finalment solament tenim un representant masculí.

Estem ja al mes de març, les falles són les següents festes que s’acosten. Com van els preparatius?

Acaben de començar les festes. Dissabte passat vam tenir la Crida des de la balcó de l’Ajuntament on Verónica Vicente i Naiara Sánchez van convidar a tots a les festes. El cap de setmana vinent és la Cavalcada del Ninot, les paelles en el Plaça de la Xapa on s’ajunten més de mil persones, després tenim la visita als col·legis, a les falles, el lliurament de premis, la nit d’ Albaes a les falleres majors i presidents de les falles… També tenim el concurs de carrers decorats i les comissions competeixen per veure qui es porta el premi igual que ho fan amb el llibret en el concurs que organitza el Cercle Recreatiu dels Escalons. Queda tot per viure encara i tot aquell que vulga està convidat a viure-ho amb nosaltres.

Entre les peculiaritats que tenen les festes josefines a Benetússer està la Falla de Grups, que és un monument realitzat pel nostre veí Fernando Dávila. Ell elabora una falla i la planta en el seu carrer. El dia de la Cremà van totes les comissions a veure com es crema la falla.

semana-santa-1No obstant això, la festivitat més famosa de Benetússer és la Setmana Santa que amb quasi 70 anys de tradició està declarada d’Interés Turístic Provincial…

Sí, està declarada festa d’Internes Turístic Provincial des del 2010 i estem en tràmit per a ser-ho d’Interés Autonòmic. La nostra Setmana Santa té prop de 70 anys de tradició i és única a Espanya, ja que és de les poques que representa en directe els episodis més importants de la vida de Jesús des de la seua entrada a Jerusalem fins a la seua crucifixió, però a diferència d’altres municipis que ho realitzen en un teatre, els actes de l’Agrupació Cultural “La Passió” ho escenifiquen pels carrers del poble. Tres són els escenaris principals, el primer la plaça de l’Església on podem trobar la Muntanya Calvari, així com l’Hort de les Oliveres; en la plaça de l’Ajuntament es representa el judici de Pilatos; i els principals carrers de Benetússer són l’escenari de la representació del Diumenge de Ramos i del Calvari camine al seu crucifixió.

Molts dels actors que participen ho fan des de xiquets. Per exemple, l’actor que enguany fa de Jesús està en llista d’espera per a ser-ho des de xicotet. Com a molt cada actor pot representar el paper durant sis anys. Actualment, la nostra població compta amb 7 confraries que són les encarregades d’organitzar la Setmana Santa.

Com seran les Festes Majors enguany?

Considere que seguiran en la mateixa línia que l’any passat. Tenim un fester entre les festeres de la localitat com l’any passat, hem mantingut el Pla d’Igualtat en esta àrea també, propiciarem la participació de tota la ciutadania i esperem que tinguen tant èxit com l’any anterior. Les nostres Festes Majors van nàixer amb la democràcia i se celebren durant deu dies a partir de l’últim divendres de juny. Eixe dia té lloc l’elecció de la Festera Major. Un altre dels punts forts de la festa són els Moros i Cristians que són els encarregats de tancar-les.

Des del Consistori es lliuren els Premis Medalla d’Argent 9 d’Octubre…

La festivitat del dia de la Comunitat és molt important per a nosaltres també. El 8 d’octubre celebrem el festival de les paelles en el qual acudeixen més de dues mil persones i l’endemà es realitzen els actes institucionals. En ells es lliuren els Premis Medalla d’Argent 9 d’Octubre. Existeixen tres categories: persona, grup i comerç. Abans les candidatures eren a proposició dels grups polítics ara ja s’ha obert als ciutadans que poden presentar, amb 500 signatures, diferents candidatures. Una vegada es tenen totes les proposicions passen per la comissió corresponent i s’aproven en el Ple Municipal.

Enguany la màxima distinció fou per a gent molt jove. A la persona fou per a Abel Tébar, qui va participar en Alike, de Daniel Martínez Lara i Rafael Cano Méndez, que va aconseguir el Goya 2016 al Millor Curtmetratge d’Animació Espanyol. El de grup va ser per a tres investigadors de la Fe que van inventar un dispositiu que al costat d’una aplicació detectava lesions oculars i el del comerç va ser per a la Carnisseria Gil.

Quin somni té Juan Alarcón i per què li agradaria que se li recordara?

Les festes han d’evolucionar en estos anys però ara mateix no sé per on aniran. Esperem que el que hem aconseguit quant a igualtat es mantinga, igual que la integració de les festes perquè en anteriors legislatures les havien disgregat pel municipi. Nosaltres hem aconseguit fer una programació festiva en la qual caben tots (xiquets, joves i majors) durant els deu dies que duren les festes.

No obstant això, la veritat és que em considere un home de futbol i diuen que el millor àrbitre és el que passa desapercebut. I així vull passar. Estic orgullós que les festes siguen participatives, d’haver aconseguit igualtat en elles… vull que se’m recorde per açò, pel treball fet amb els meus defectes i alguna de les meues virtuts.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 9 =