caixa popular

"En els mitjans destaquen que sóc musulmà, i jo sempre els dic que no treballe de musulmà"

"En els mitjans destaquen que sóc musulmà, i jo sempre els dic que no treballe de musulmà"
23/02/2018 -

L’associació Jovesolides va celebrar ahir una jornada dirigida a promoure la reflexió col·lectiva sobre com aconseguir una Europa més inclusiva amb les persones migrants i les persones que cerquen refugi. Sota el títol ‘España no (sí) es país de acogida’, la trobada es va desenvolupar en l’Institut d’Art Modern de València (IVAM). La jornada, que va reunir a un nodrit nombre de persones, es va estructurar en dues parts. Una primera, en la qual es va abordar la xenofòbia a Espanya.

En aquesta van participar: Lourdes Tafaner​, directora general i presidenta de Jovesolides, que va parlar del projecte Dreaming Out Loud, liderat per l’entitat, en el qual s’emmarcava la jornada. “Amb projectes com aquest seguim apostant per la formació de líders i lideresses que denuncien aquesta lamentable situació de discriminació i injustícia. I des de l’entitat seguirem dient als qui ens governa que sí, que volem que Espanya siga de debò un país d’acolliment”.

Ángel Galán, vicepresident i delegat de Moviment contra la Intolerància va oferir una fotografia de la situació actual a Espanya a través de l’últim informe RAXEM. Va assenyalar que Espanya no és un país en el qual es treballe a l’excés la tolerància. “Hi ha un discurs de mentides que ha calat”, va dir Galán, “per açò entre tots i totes hem de generar un discurs que ho contrareste, que treballe la diversitat, la tolerància, l’acceptació de l’altre en la seua àmplia diversitat”.

També va participar en aquesta primera taula Neus Fábregas​, regidora de Participació, Cooperació i Immigració en l’ajuntament de València. A la pregunta de si València és ciutat d’acolliment, la regidora va respondre que la ciutat no té cap recurs municipal d’acolliment en l’actualitat. “Però mentrestant anem aconseguint places on podem treballant amb les entitats”. “Les ciutats volem implementar processos d’inclusió, i no els volen solament els ajuntaments, els vol també la ciutadania, l’organitzada, i la no organitzada”, va assenyalar la regidora.

Finalment, Pedro Rojo, president de la Fundació Al Fanar, va comentar els resultats de l’últim informe de l’Observatori de la Islamofòbia en els mitjans. “De 220 notícies que s’han publicat sobre l’Islam sol quinze són de temes positius. El 90% de les notícies llegides en els sis mitjans de comunicació analitzats per l’Observatori, són islamòfobes. I per descomptat, els articles d’opinió són els més islamòfobs”. Rojo va destacar que el discurs en els mitjans tendeix a “musulmanitzar al terrorista i deshumanitzar a la condició musulmana”.

I la segona part de la jornada es va desenvolupar en forma de debat. En aquest es va abordar com promoure una Europa més inclusiva a través dels mitjans de comunicació. Aquest espai va ser moderat per la periodista Gabriela Sánchez, coordinadora de Desalambre, la secció de drets humans d’eldiario.es. En el debat va participar Lola Bañón​, periodista i directora de la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM). “La responsabilitat que tenim els periodistes és innegable. En alguns països, entre ells Espanya, els periodistes més sol·licitats per a les tertúlies són aquells que generen xivarri i sensacionalisme, faltant així al primer principi del periodisme que és la veritat, i el segon, la responsabilitat social”.

Un altre dels periodistes participants en el debat va ser Xavier Obach​, periodista amb una extensa trajectòria a l’esquena en RTVE, i membre del Col·legi de periodistes de Catalunya i de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències. ​”Si tot el que fem els periodistes ho analitzàrem, ens paralitzaríem… però sí, els mitjans de comunicació tenim una responsabilitat molt forta sobre la construcció de la realitat”.

El jove periodista Mohamed El Amrani​, que també és president de la Xarxa de Convivència (Barcelona) va parlar que “coexistim, no convivim”, i va traslladar als i les assistents la seua pròpia experiència com a reflex d’aquesta societat “quan em presenten en els mitjans destaquen que sóc musulmà i jo sempre els dic que no treball de musulmà”.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + setze =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018