Josep Bort: «El projecte Urbanrec afavorirà la reutilització de residus i la generació de recursos per als municipis»

El diputat de Medi Ambient ha visitat la planta pilot Ecofrag d'Agullent que permetrà transformar un total de 21 tones de residus voluminosos en nous materials al llarg dels propers tres anys i mig i evitar així el seu abocament

Guardar

bort-visita-planta-reciclaje-en-agullent-foto_abulaila-1-1
bort-visita-planta-reciclaje-en-agullent-foto_abulaila-1-1

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat en la jornada de hui les instal·lacions de l'empresa Ecofrag d’Agullent, on s'està desenvolupant maquinària d'última generació per tractar els residus voluminosos. Aquesta visita es desenvolupa en el marc del projecte URBANREC, una iniciativa europea en què és sòcia la Diputació de València i, mitjançant la qual, s'estan buscant solucions perquè aquest tipus de residus no acaben en un abocador. De fet, la tecnologia que s'està desenvolupant permetrà transformar, per exemple, els tèxtils i plàstics dels mobles en desús en nous materials per elaborar mobiliari urbà.

Una altra de les innovacions del projecte URBANREC consistirà en desenvolupar un procés químic innovador per aconseguir transformar les escumes i tèxtils d'un vell matalàs en matèries primeres per a la fabricació d'adhesius, dissolvents i fins i tot biocombustibles.

Per a Josep Bort, aquesta tecnologia de fragmentació «permetrà donar una segona vida als residus voluminosos gestionats en els ecoparcs de les comarques de València, aconseguint que es transformen en recursos propis per als mateixos municipis». A més, la participació de la Diputació en URBANREC «permetrà que València siga una de les regions europees on implantar aquest nou model de gestió per als municipis, amb l'objectiu de millorar la prevenció, el reciclatge i la reutilització d'aquests residus», ha assegurat el diputat.

De fet, Josep Bort ha incidit en que la corporació provincial «serà el principal interlocutor entre els diferents socis del projecte i les autoritats locals, de manera que entre tots siguem referents en la gestió de residus voluminosos a nivell estatal i europeu», ha recalcat.

Per la seua part, l’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, ha considerat la iniciativa «molt interessant» ja que es tracta «d’un projecte fruit de la col·laboració público-privada» i que «aposta per la sostenibilitat i el tractament dels residus, la minorització del volum dels mateixos i el respecte pel medi ambient», ha destacat.

En última instància, Antonio Ferrero, administrador d’Ecofrag, empresa sòcio tecnològica del projecte, ha explicat que mitjançant aquesta iniciativa «s’aconsegueix donar una eixida de vida final útil als residus voluminosos dels nostres ecoparcs per a obtenir altres matèries primeres i evitar el seu abocament per tal de contribuir a la sostenibilitat del medi ambient», ha destacat.

 

Repte ambiental

La gestió dels residus voluminosos, com els mobles, somiers, matalassos, entre d'altres, suposa un gran repte ambiental per als municipis ja que generen, en molts casos, greus impactes ambientals com l'aparició d'abocadors incontrolats o la saturació d’instal·lacions municipals.

A Europa es generen 19 milions de tones de residus voluminosos i, d'aquests, més d'un 60% acaba als abocadors. Aquesta situació es podria revertir mitjançant polítiques de reciclatge i aprofitament d'aquests materials, tal com es pretén amb aquest projecte.

URBANREC naix per buscar solucions a aquest repte ambiental, on investigar en nous enfocaments per a la valorització dels residus voluminosos d'origen urbà en productes reciclats d'alt valor afegit.

A més, aquest projecte internacional ha estat seleccionat dintre del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea i ha rebut huit milions d'euros per al seu desenvolupament. L'objectiu d'aquesta iniciativa és aconseguir la valorització del 82% dels residus voluminosos a Europa. Per a això, s'han d'aplicar innovacions en la logística i el tractament del residu que facen possible el seu reciclatge en quatre regions europees, una de les quals les comarques de València.

La Diputació de València participa com a soci en aquesta iniciativa europea que està coordinada per l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), i que compta per al seu desenvolupament amb 21 entitats europees, xicotetes i grans empreses, així com centres d'investigacions i administracions públiques. La representació espanyola en URBANREC la conformen el mateix Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), la Diputació de València, el Consorci València Interior (CVI) i les empreses Ecofrag, Matalassos Delax i BlueplasmaPower.

Aquest projecte també preveu implantar en els municipis mesures innovadores per al foment del reciclatge de residus voluminosos, com el desenvolupament de mesures de recompensa als usuaris, un sistema que premiarà les persones que més i millor reciclen. En el marc del projecte es desenvoluparan campanyes a nivell local de sensibilització ambiental entre més de 12.000 habitants per a traslladar-los la importància de la seua implicació i participació en la gestió dels residus.

Destacats