Josefa Carreño: "L'educació és essencial per a una societat igualitària"

La Regidora d’Igualtat d’Alfafar repassa les polítiques d’igualtat del municipi amb vista a avançar contra la “xacra de la violència de gènere”

Guardar

Concentració a l'Ajuntament d'Alfafar amb motiu del 25N de 2020
Concentració a l'Ajuntament d'Alfafar amb motiu del 25N de 2020

Josefa Carreño assegura portar els primers mesos com a Regidora d'Igualtat d'Alfafar "amb molta il·lusió". Des de la seua regidoria i l'Ajuntament s'han posat en marxa polítiques per a "erradicar" la desigualtat en la localitat, amb la intenció de "lluitar" tota la legislatura per anar guanyant espai a violència de gènere.

"L'educació és essencial per a avançar", assegura la Regidora. Així, des de l'Ajuntament s'emporta la "coeducació" als centres del municipi perquè els més xicotets i xicotetes cresquen en valors d'igualtat. Una formació que també arriba al mateix Ajuntament amb plans de Formació d'Igualtat.

Enguany, pel 25N, han realitzat una manifestació conjunta amb altres municipis de l'Horta Sud; una iniciativa "pionera" que esperen estendre perquè, en els pròxims anys, més municipis se sumen i mostren, conjuntament, el seu rebuig a la desigualtat.

Què tal els primers mesos com a Regidora d'Igualtat?

Amb molta il·lusió, humilitat i ganes de treballar en tots els àmbits de la dona. Hi ha molt a fer en igualtat, prevenció i erradicació en aquesta xacra que patim les dones com és la violència de gènere.

Alfafar es va sumar al Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Què destaques d'aquestes jornades?

Tots els actes han sigut per a la fer visible, conscienciar i erradicar d'aquesta tremenda xacra. Tots ells han incidit en tots els aspectes relacionats amb la violència cap a les dones. Hem comptat amb la col·laboració de diverses associacions del municipi que han realitzat i participat en els actes, compartint amb la ciutadania el treball realitzat.

Destaca l'exposició realitzada sobre els diferents tipus de violència de gènere, ja que normalment la relacionem amb violència en la parella, però és una violència estructural que afecta diversos àmbits de la vida de les dones. Els curts contra la violència de gènere ens van portar a reflexionar sobre el silenci davant la violència i el sofriment de moltes dones que viuen relacions de maltractament cròniques.

Per primera vegada, a iniciativa de la regidoria d'Igualtat d'Alfafar, es va fer una marxa conjunta contra la violència de gènere on van participar les poblacions d'Alfafar, Benetússer, Massanassa i Lloc Nou. És una iniciativa pionera que pretenem consolidar i sumar a més pobles de cara al pròxim any. D'altra banda els centres escolars van participar en l'acte institucional del 25 de Novembre, aportant el treball realitzat durant el mes. Van reflexionar amb el camí de petjades sobre les diferents actituds i comportaments que condueixen cap a la violència i aquells que ajuden a créixer i avançar en igualtat, trencant les relacions de poder.

Està la població d'Alfafar conscienciada sobre la violència de gènere?

A Alfafar portem temps treballant en la sensibilització i prevenció de la violència de gènere, tant amb la commemoració del 25N com amb la implementació de l'III Pla d'Igualtat Municipal, que té com un dels eixos principals la lluita contra la violència de gènere.

De fet, des de l'àrea d'Igualtat s'ofereixen tallers de coeducació i de prevenció de violència de gènere als diferents centres escolars. Considerem que l'educació és essencial per a avançar cap a una societat igualitària.

D'altra banda, des de l'àrea d'Igualtat s'atén les dones que pateixen violència de gènere, i l'Espai d’Igualtat és un punt de referència per a les dones que es troben en aquesta situació o per a familiars i amistats que necessiten orientació per a actuar davant un possible cas de maltractament.

També esteu en la Mancomunitat de l'Horta Sud. Quines activitats conjuntes es desenvolupen per la igualtat?

Tenim els punts violetes que realitzem en esdeveniments i festes on hi ha molta afluència de públic, així com campanyes de prevenció de violència de gènere. També col·laborem en la guia de recursos municipals de la Mancomunitat en matèria dels recursos contra totes les violències cap a les dones.

Fa poc es va realitzar un curs de conducció de carretons per a dones. És important anar més enllà de tallers i activitats de conscienciació?

Sí, el treball de conscienciació és important però no podem quedar-nos només en això. És essencial realitzar accions que provoquen el canvi social. En l'àmbit laboral continua havent-hi una important bretxa de gènere i hi ha àmbits molt masculinitzats. De fet l'III Pla d'Igualtat d'Alfafar contempla accions encaminades a promoure activament l'accés a les dones al món laboral, especialment en aquells sectors en els quals estan subrepresentades. La consecució de la igualtat requereix accions concretes que oferisquen les eines per a trencar les desigualtats de gènere. Amb aquest curs es capacita a les dones per a accedir a llocs de treball tradicionalment masculinitzats.

Com funciona l'atenció a les víctimes de violència de gènere a Alfafar?

Alfafar treballa de manera coordinada; estem adherits al VIOGEN i es treballa amb Serveis Socials i Policia Local en l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere. També es treballa amb recursos de Conselleria, com l'OAVD i l'Espai Labora. La coordinació i seguiment es realitza des de l'àrea d'Igualtat que compta amb les figures professionals d'Agent d'Igualtat i Tècnica Promotora d'Igualtat. A més, existeix un servei d'atenció psicològica i jurídica.

L'objectiu és oferir una atenció integral a les dones, facilitant la derivació als diversos recursos. A més es realitzen reunions periòdiques de seguiment entre Policia Local, Serveis Socials i Igualtat per a coordinar les diverses intervencions, tant amb la dona com amb els possibles menors.

Actualment s'està treballant en la realització d'un Protocol d'actuació en matèria de Violència de gènere.

Ha ajudat sumar-se a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, a la fi de l'any passat?

Sens dubte és important conjuminar esforços i compartir bones pràctiques. Encara que Alfafar compta amb recursos d'atenció a les dones víctimes de violència, el fet de treballar en xarxa i assumir una sèrie de compromisos ajuda a intensificar el treball i continuar avançant en la lluita contra la violència de gènere.

És important que la conscienciació sobre Igualtat s'estenga. Es treballa en això amb col·legis, personal de l'Ajuntament o Policia Local?

Sí, al llarg de tot l'any es realitzen tallers de coeducació en els diferents centres educatius, dirigits a totes les etapes. A més treballem en coordinació amb els i les coordinadors/es CIC dels centres escolars, realitzant reunions periòdiques de coordinació per a la planificació d'accions conjuntes. Treballen i col·laboren activament la commemoració del 25 N i del 8M.

D'altra banda durant els dos últims anys s'ha realitzat una exposició en col·laboració amb els centres escolars que visibilitza l'aportació de les dones al llarg de la història. Aquesta exposició s'ha exposat en els diferents centres i ha sigut elaborada de manera conjunta, de manera que es propicia la introducció de dones rellevants en el currículum escolar.

S'ha oferit formació en Igualtat i prevenció de violència de gènere al personal de l'ajuntament, i està prevista més formació per a l'any vinent.

Com es manifesta la desigualtat a combatre a Alfafar?

La desigualtat de gènere és estructural pel que es manifesta de manera similar en els diferents llocs. Hem de treballar en totes les administracions per la millora de l'ocupació femenina, i sobretot en dones víctimes de violència de gènere, ja que sabem que la independència econòmica és un factor determinant per a tirar avant.

Cal treballar també en la corresponsabilitat i la implicació dels homes en tots els aspectes del dia a dia. L'estudi de les associacions reflecteix que les dones continuen tenint més presència en entorns que es relacionen amb les cures, com a associacions de mares i pares, i els homes en associacions recreatives com les falleres i esportives.

D'altra banda, atés que Alfafar té un teixit empresarial ampli, estem treballant perquè les empreses implante Plans d'Igualtat, ja que és un àmbit essencial per a avançar cap a la igualtat.

Tens algun ‘repte de legislatura’ relacionat amb la Regidoria d'Igualtat?

Sí. Volem obrir el Consell de la Dona a totes les associacions d'Alfafar, esportives, festives, falles, etc. També finalitzar el protocol d'actuació en violència de gènere, i seguir i augmentar amb la coeducació.

Després de la nostra adhesió a Biblioteques en Igualtat, visibilitzar a les dones en la literatura, ciència, investigació, etcètera. I, per descomptat, continuar lluitant per la igualtat i erradicació de la violència de gènere en tots els àmbits que ens siga possible.

Destacats