25n
25N
25N

José Miguel G. Cortés: 'L' IVAM no pot viure al marge del que ocorre en la seua ciutat'

José Miguel G. Cortés: 'L' IVAM no pot viure al marge del que ocorre en la seua ciutat'
07/10/2016 -

El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i el Comissari i sotsdirector d’Activitats, Álvaro de los Ángeles, han presentat als mitjans de comunicació la mostra documental ‘Testimonis de la Ciutat. Activismes Polítics i Culturals a la Comunitat Valenciana’, en un recorregut per la sala d’exposicions de la biblioteca de l’IVAM.

“L’exposició arreplega les reivindicacions de diversos col·lectius urbans. Un museu com l’IVAM no pot viure al marge del que ocorre en la seua ciutat i calia donar espai a aquests col·lectius perquè expressaren la seua lluita”, ha destacat el director de l’IVAM. José Miguel G. Cortés també ha assenyalat que ‘Testimonis de la Ciutat’ és un epíleg de l’exposició ‘Perduts en la Ciutat’, que s’exhibeix fins a juny del 2017 en l’IVAM i que mostra una selecció de pintures, escultures, fotografies i vídeos centrats en el fet urbà”.

La mostra recorre més de 40 anys de lluita urbana, des de principis dels anys 70 fins hui. “És un fet simbòlic inaugurar aquesta mostra en l’IVAM. No es tracta d’una exposició enciclopèdica perquè no pretenem incloure-ho tot. Tampoc és una crònica de l’ocorregut. La mostra tracta d’analitzar les reivindicacions de diversos col·lectius a partir de conceptes com a ‘testimoniatge’, ‘respecte’, ‘herència’ i ‘poder'”, ha explicat el comissari Álvaro de los Ángeles.

La mostra reuneix cartells, fullets, documents i fotografies sobre les demandes de col·lectius com El llit del Túria ÉS Nostre i el volem VERD, El Saler per al Poble, Salvem el Botànic, El Casal de la Dóna, Per l’horta de la Punta, Salvem El Cabanyal-Canyamelar, Abusos Urbanísticos No, Xúquer viu, el sorgiment del Col·lectiu Lambda o l’Associació de Víctimes del Metre de València del 3 de juliol de 2006.

“Alguns d’aquests col·lectius han resistit durant dues dècades. En alguns casos no han acabat bé, fins i tot alguns ja no estan amb nosaltres, com és el cas de les víctimes del metre de València. Com més temps es perllonga la guerrilla, més possibilitats de guanyar tenen els col·lectius”, ha comentat Álvaro de los Ángeles sobre les demandes.

La mostra extrau alguns dels exemples més significatius de la societat, la política i la cultura activistes en quaranta anys sobre el territori (les defenses d’espais naturals, canvi de rols d’espais urbans i manteniment de formes de vida autèntiques), la cultura (moviments que han plantejat, des d’accions culturals, la crítica a decisions polítiques i institucionals) i l’activisme (projectes realitzats per col·lectius que entenen el treball artístic com a compromís sociopolític).

El comissari ha destacat la particularitat que, aquesta mostra, “està oberta a la participació ciutadana a través d’un correu electrònic actividades@ivam.es, la idea és ampliar l’exposició amb les aportacions d’altres col·lectius amb l’objectiu de realitzar un arxiu sobre aquests moviments urbans”. ‘Testimonis de la Ciutat. Activismes Polítics i Culturals a la Comunitat Valenciana’ es podrà visitar en la sala d’exposicions de la biblioteca de l’IVAM fins al 26 de febrer de 2017.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 5 =