25n
25N
25N

Les noves Jornades Educatives d’Alcàsser potenciaran l’educació sexual de qualitat

En 2019, el consistori aposta per activitats sobre salut afectiva i sexual dirigides per experts i adaptades segons les edats i característiques dels participants del 20 al 29 de març

Imatge d'arxiu

Les noves Jornades Educatives d’Alcàsser potenciaran l’educació sexual de qualitat
22/03/2019 -

L’Ajuntament d’Alcàsser ha presentat una nova edició del que ja s’ha convertit en un esdeveniment amb gran acollida al poble: les Jornades Educatives. Del 20 al 29 de març, la comunitat educativa i altres agents socials participaran en diverses sessions que enguany es dedicaran a la Salut Afectiva i Sexual per a abordar, entre altres aspectes, els drets sexuals de les persones.

Cristina Lucendo, regidora d’Educació, Igualtat i Cultura de l’Ajuntament d’Alcàsser, explica que aquesta temàtica s’ha consensuat amb els centres educatius municipals per una qüestió molt clara: “Aquest assumpte sempre apareix entre les propostes perquè hem observat que és necessària una major educació sexual i informació adequada al segle XXI ja que molts xiquets, per exemple, s’informen amb pel·lícules porno, molt allunyades de la realitat”.

Per això, el repte de les noves Jornades Educatives és “contribuir a l’educació integral” dels joves que estudien al municipi, però també incloure en aquesta formació altres agents socials ja que, en un futur, podran convertir-se en agents educadors de salut afectiva i sexual al propi municipi. Serà el tercer any on estiguen inclosos perquè, segons Lucendo, no s’educa sols en l’escola, sinó que quan ixen fora hi ha altres persones que els influeixen. “Com diu la fita, per a educar un xiquet, cal tota la tribu”, explica.

D’aquesta manera, l’alumnat, el professorat i les famílies, dins de la comunitat educativa, així com diferents agents socials municipals, participaran en diversos tallers i xarrades dirigits per especialistes amb continguts i metodologies adaptades segons edat i característiques del grup i del centre.

En aquest sentit, l’objectiu és “fomentar la responsabilitat individual i col·lectiva per tal de promoure la salut i benestar de la persona i com a factor crucial per a aconseguir la igualtat de gènere, ja que és un dret de totes les persones accedir a una educació sexual de qualitat”, segons ha indicat el consistori en un comunicat.

Així, en primer lloc, hi haurà tallers en grup en classe, on, a través de jocs i altres activitats, es treballaran conceptes essencials adaptats per edats per a conscienciar a l’alumnat cap a la salut afectiva i sexual de forma positiva. Per a infantil, els especialistes faran el taller ‘Aprendre a tindre cura del meu cos’; per a Primer, Segon, Tercer i Quart de Primària, el d’‘Un bes si jo vull’; i per a Cinqué i Sisé, ‘Som éssers sexuats’.

Lucendo: “Accedir a una educació sexual de qualitat és un dret de totes les persones”

Quant als alumnes i les alumnes d’Educació Secundària, els temes partiran de la qüestió de l’adolescència com a inici de la pubertat i l’evolució cap a la maduresa sexual i de pensament al voltant dels 20 anys, quan es consolida la identitat sexual i els afectes adquireixen un rol destacat en les persones. Per això, es faran dos tallers: ‘Tinc una sexpregunta per a tu’ i ‘Jo, mi, me, amb tu’.

D’altra banda, la formació que rebran els professionals de l’àmbit educatiu, especialment els docents i monitors, es basarà en conèixer, respectar i protegir la gran diversitat sexual de les persones que poden conformar el seu centre. Una responsabilitat on la informació i la sensibilització és clau per a actuar.

Les famílies també seran protagonistes a través de l’activitat ‘Com parlar de sexualitat amb els teus fills i filles’. I és que, tal com indica l’Ajuntament d’Alcàsser, tenen una gran influència sobre la forma en que els xiquets i les xiquetes es desenvolupen, viuen i expressen la seua sexualitat. Per això, podran aprendre com abordar situacions quotidianes relacionades amb aquest aspecte de forma adequada i relaxada al Centre Social. Ahir va ser el torn dels pares i mares de l’alumnat d’Infantil, Primer i Segon de Primària; el dilluns 25, dels de Tercer, Quart, Cinqué i Sisé; i el 27, dels de l’alumnat de Secundària.

Així mateix, el personal de Serveis Socials, el Gabinet Psicopedagògic Municipal i la Policia Local podran aprendre com atendre la diversitat sexual en l’àmbit psicosocial, ja que són professionals que treballen per i per a les persones.

A més, s’oferiran tallers oberts per a la resta de ciutadania. És el cas d’ ‘El sexe no té edat’, per a les persones majors de 50 anys; ‘Yo, mujer sexual’, sobre l’apoderament femení a través de la sexualitat; i ‘Súper sòl pèlvic. La salut pèlvica és salut sexual’. Es realitzaran al Centre Social a les 18.30 hores dels dies 21 de març, 26 i 2 d’abril, respectivament.

Finalment, el divendres 29 de març tindrà lloc la tradicional Volta a Peu que tancarà aquesta nova edició de les Jornades Educatives d’Alcàsser on, en paraules de la regidora, “tots els continguts seran interessants i de vessant positiva”, amb una festa musical en cada centre educatiu del municipi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − 3 =

caixaontinyent
paterna