25n
25N
25N

L’Antic Mercat de Torrent acull una jornada sobre participació ciutadana en clau europea

L’Antic Mercat de Torrent acull una jornada sobre participació ciutadana en clau europea
13/02/2019 -

Torrent ha sigut escenari hui d’una jornada sobre participació ciutadana, en la qual agents socials, polítics i institucionals han reflexionat i debatut sobre esta perspectiva de gestió de la ciutat. La sessió ha tingut lloc a la Sala Cívica de l’Antic Mercat, i ha sigut organitzada per l’Ajuntament de Torrent, a través de l’empresa municipal IDEA’T, en col·laboració amb l’European Association for Local Democracy (ALDA), i ha sigut també cofinançada pel Programa “Europa amb els Ciutadans”, de la Unió Europea.

La jornada de participació ciutadana ha arrancat amb la presència de l’alcalde Jesús Ros, al costat de la regidora de Participació, Susi Ferrer, el regidor de Gestió de Recursos i Modernització, Andrés Campos, i el regidor de Festes, José Antonio Castillejo. El primer edil ha destacat en la seua intervenció que “Torrent és una ciutat que té molt que aprendre en matèria de participació però que, sens dubte, també té molt que oferir”, prova de la qual cosa és l’ampli teixit associatiu local. Igualment, Ros ha advertit del perill de la desafecció de la societat cap a l’associacionisme i la classe política i de “la necessitat de tornar a fer partícips i protagonistes de les decisions que es prenen a les ciutadanes i els ciutadans”. Jesús Ros ha insistit que els ajuntaments i les institucions tenen les eines per a fer realitat el que la gent necessita mitjançant processos participatius.

Per part seua, el director de Recursos i Desenvolupament d’ALDA i expert en projectes europeus i processos democràtics, participació i joventut, Marco Boaria, ha resumit la raó de ser d’ALDA, creada fa 20 anys per a “treballar pel bon govern a nivell local amb una perspectiva internacional”. Així, gràcies a ALDA, segons ha presentat Boaria, “des de la cooperació de la societat civil amb les autoritats locals i regionals se cerquen solucions a problemes locals amb el valor afegit del prisma europeista, aportant solucions que és possible que ja s’hagen posat en marxa en altres països”.

La primera part de la sessió, en la qual han participat representants d’un bon nombre d’associacions i organitzacions de la ciutat, ha conclòs amb una conferència a càrrec de la capacitadora i responsable de desenvolupament de projectes en ALDA i experta en integració social, sostenibilitat i projectes educatius, Sofia Corsi. La ponent ha introduït conceptes com la ciutadania activa i els nivells de participació.

Taula redona
La segona part de la jornada ha consistit en una taula redona d’experiències, moderada per l’experta en comunicació Dorothee Fischer, amb la participació del regidor de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de Torrent, Andrés Campos; el director de la Fundació Horta Sud, Juliol Horta; l’expert en desenvolupament local, Marc Caballero; i l’expert en projectes internacionals de mobilitat de joves, Antonio Benaches. Tots han compartit i debatut sobre les seues experiències i metodologies en aquesta qüestió. Campos, per part seua, ha desgranat l’experiència de Torrent en estamatèria, com els pressupostos participatius o l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), que té en la participació d’agents socials un dels seus eixos fonamentals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 5 =

bombers
CCCC
bombers
Valencia activa