Jorge Rodríguez presenta la història de la creació de les diputacions escrita per un treballador de la institució

El president recolza el treball de Paco Sanchis, arxiver i funcionari de l’Àrea de Memòria Històrica, en una obra editada per la impremta provincial sota el títol ‘La Diputació provincial del Regne de València 1813-1814’

Guardar

libro
libro

La Diputació de València ha acollit aquest dijous la presentació del llibre ‘La Diputació provincial del Regne de València 1813-1814’, escrit pel funcionari de l'Àrea de Memòria Històrica Paco Sanchis i que narra la història de la creació de les diputacions provincials i, més en concret, els avatars de l'ens valencià que dirigeix Jorge Rodríguez, qui ha acompanyat a l’autor durant l'acte.

En paraules del president de la Diputació, el treball de Paco Sanchis “demostra una vegada més la qualificació dels empleats d'aquesta casa i la seua implicació en la divulgació tant de la història com de l'important paper que han exercit i segueixen exercint les diputacions provincials”.

Jorge Rodríguez ha relacionat el naixement de les diputacions “no com una revolució radical en si, sinó com la resposta de la societat del moment per a adequar els antics regnes a nous models de gestió, des de l'absolutisme a la Il·lustració”.

I portant-ho a l'actualitat, el president de la Corporació provincial ha destacat que es tracta de “unes institucions bicentenàries que segurament necessiten d'una actualització competencial, com la resta d'administracions de l'estat, però que segueixen sent imprescindibles para milers de xicotets municipis en aquest país”.

L'autor, que ha agraït el suport de Jorge Rodríguez i de la resta de companys de la institució que li han acompanyat, ha destacat que el llibre cobreix períodes i fets de la història de les diputacions que fins al moment no havien sigut arreplegats en una obra, per la qual cosa es tracta de “un llibre que feia falta escriure”.

L'obra de Sanchis, editada per la impremta provincial, repassa l'origen de la Diputació de València, la seua organització, com funcionava, el naixement de l'escut provincial, els empleats al seu servei i la seua instal·lació en la Casa de la Diputació. Entre els episodis narrats per l'autor, destaca el trasllat temporal de la institució a Alacant i el seu retorn a la capital del Túria, les eleccions impugnades i la seua definitiva constitució, que es va trobar amb una situació de transformació radical del sistema polític, econòmic, administratiu i social a implantar en una conjuntura de guerra contra l'invasor i amb un sector social en contra d'aquest canvi.

Un altre dels elements del llibre és el seu valor biogràfic, ja que l'autor presenta als diferents membres d'aquesta primera Diputació Provincial, i relata el seu recorregut polític i fins i tot el preu que van haver de pagar per la seua participació destacada en el sistema liberal. Així mateix, Paco Sanchis també reserva un espai per a parlar de la vida dels habitants de la província sota la invasió francesa i en el període liberal, com van patir les confiscacions per part de les tropes franceses, els canvis que va suposar la implantació del lliure comerç, la llibertat per a poder establir una indústria i el gran esforç per l'educació que es va dur a terme en el període liberal, entre uns altres. El Secretari de la Diputació, Vicente Boquera, ha presentat la trajectòria de Paco Sanchis en la institució, on ha treball sobretot en l'arxiu provincial, i ha recuperat les nombroses publicacions de l'autor, en solitari i amb altres companys de la Corporació.

 

Donar a conèixer la Diputació

El la mateixa línia que la publicació de Paco Sanchis, la Diputació de València ha desenvolupat enguany altres iniciatives per a donar a conèixer l'ens. Aquest és el cas del Quadern de la Dipu, dirigit als més menuts, i la guia de serveis publicada fa uns dies. “Com porte dient des que vaig arribar a la Diputació, no podem apreciar allò que no coneixem, i iniciatives com la de Paco Sanchis ens ajuden a entendre millor la Diputació de València i a conèixer la seua història, que no solament parla del passat sinó que ens fa reflexionar sobre el que hauria de ser el futur”, ha conclòs Jorge Rodríguez.

Arxivat a:

Destacats