Jorge Rodríguez participa en la jornada sobre ciberassetjament organitzada al costat de la Universitat de València a Ontinyent

Guardar

UNIVERSITAT ONTINYENT
UNIVERSITAT ONTINYENT

El president de la Diputació i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha exercit aquest dimarts d'amfitrió de la jornada ‘Educació familiar i prevenció de la violència’, que va tenir lloc en la sala Gomis de la capital de la Vall d'Albaida. L'acte s'emmarca en el programa conjunt de la Diputació i la Universitat de València ‘Benestar, Formació i Territori’, que obri un debat itinerant per les comarques valencianes sobre temes d'actualitat com l'economia social, els moviments migratoris o, en aquest cas, l'assetjament escolar.

“Tant l'Ajuntament d'Ontinyent com la Diputació tenen molt clara la seua responsabilitat com a institucions públiques a l'hora de conscienciar sobre l'existència de xacres socials com la de l'assetjament escolar i posar a la disposició dels ciutadans eines per a fer-li front”, segons ha declarat el president de la Corporació. En aquest sentit, Rodríguez ha explicat que per a establir elements eficaços de prevenció enfront de la violència en les aules, “el primer que hem de fer és reconèixer i localitzar el problema, sense exageracions ni minimitzant els greus efectes que pot provocar en alguns xiquets i adolescents”.

Així mateix, en paraules del president de la Diputació, a més de la suma d'esforços per part de les institucions, l'Ajuntament d'Ontinyent, la Diputació i la Universitat de València en aquest cas, “necessitem el suport de les famílies i el professorat perquè aquesta iniciativa arribe a ser realment efectiva en l'àmbit de la prevenció de la violència escolar”.

Per la seua banda, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, que també ha participat en la jornada al costat de Jorge Rodríguez, ha subratllat “l'auge del ciberassetjament com a nova forma de violència emocional i la necessitat de frenar la violència infantil entre iguals”, uns problemes que estan suscitant “la preocupació de la societat que no sempre sap com actuar davant aquestes situacions”. De fet, Berenguer ha assegurat que han sigut els propis ajuntaments els que han reclamat formació específica en aquesta matèria, “per la influència que té en la bona convivència de la comunitat escolar, de les famílies, dels xiquets i xiquetes i, en definitiva, del propi municipi com a entorn comú”. Per a abordar la qüestió del ciberassetjament i la violència infantil, s'ha dissenyat una taula redona amb experts de la Universitat de València, a més de comptar amb la presència del vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla. En les xarrades s'han exposat qüestions relacionades amb l'ús responsable dels mitjans tecnològics i pautes de comportament adequat.

Així, en el plànol quantitatiu, les exposicions han servit per a presentar l'educació requerida per a l'ús responsable dels mitjans tecnològics, amb una responsabilitat que imbuïsca l'actuació de tots els actors en la xarxa. Ja en el plànol qualitatiu, s'han definit i concretat les situacions de violència, per a establir paràmetres de prevenció i tècniques educatives orientades a la reducció de les taxes de violència i ciberassetjament. Així mateix, els experts han analitzat la possibilitat de resolució de conflictes des del punt de vista sancionador, de la mediació i altres alternatives.

Pròximes jornades

El cicle ‘Benestar, Formació, Territori’, que va arrancar el passat mes de juliol, portarà a totes les comarques valencianes sessions formatives a càrrec de professors de la Universitat de València experts en les diferents temàtiques abordades. En aquesta edició els blocs temàtics han sigut tres: “Economia Local i cooperativisme”, “Immigració” i “Ciberassetjament”. Aquest últim, que va arrancar fa dues setmanes en el municipi de Quart de Poblet, ja ha estat a Gandia i continuarà en les pròximes setmanes a Sueca (28 d'octubre), Algemesí (4 de novembre) i Llíria (8 de novembre). L'objectiu del cicle impulsat des de la Diputació de València és contribuir a la formació i transferència de coneixements de la societat local en la dimensió territorial, comunitària i ciutadana, per la qual cosa les activitats estan dirigides al públic en general i, especialment, a col·lectius socials, educatius i assistencials.

Destacats