25n
25N
25N

Jorge Rodríguez inaugura l'exposició de Gomis, el valencià que va compondre l'Himne de Reg

Jorge Rodríguez inaugura l'exposició de Gomis, el valencià que va compondre l'Himne de Reg
16/09/2016 -

Himno de Riego2El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha inaugurat este dijous l’exposició ‘Les ciutats del músic’, que podrà visitar-se en el hall del MuVIM fins al pròxim 23 d’octubre i que arreplega la història i la producció musical de José Melchor Gomis, un dels músics valencians més universals.

En paraules de Jorge Rodríguez, “tenim l’obligació de ser transmissors de la nostra història i la nostra cultura a les noves generacions”. El president de la Diputació i alcalde d’Ontinyent, que va declarar a través de l’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida l”Any Gomis’ amb un ventall d’activitats entorn de la figura del músic valencià, ha considerat que el 225 aniversari de Gomis és “una oportunitat única per a recuperar la seua memòria, posar-la en valor i donar a conéixer les seues obres a tota la població, des dels xiquets fins als majors”.

El president de la Diputació ha estat acompanyat pel director del MuVIM, Rafael Company, i el comissari de la mostra, Ignasi Gironés, que han coincidit amb Rodríguez a l’hora de reivindicar la figura de Gomis com la d’un dels artistes valencians més il·lustres, malgrat que el seu grau de coneixement no aconseguix al d’alguns dels seus coetanis.

“El més important d’esta exposició és començar a descobrir a un músic valencià desconegut pel gran públic, capaç de compondre òperes que van competir amb les de Rossini a París a principis del segle XIX”, ha explicat el comissari de la mostra, Ignasi Gironés, que també ha destacat els himnes patriòtics i militars de Gomis, entre ells l’Himne de Reg que es va convertir en emblema nacional durant la Segona República.

Aquesta producció d’himnes patriòtics s’enquadra en els anys que José Melchor Gomis va passar a Madrid després dels seus primers passos musicals a València. La inclinació política de l’autor acabaria portant-li a un exili a París i Londres que va donar un nou gir a la seua carrera, convertint al músic d’Ontinyent en un autor polifacètic que sempre serà recordat com el creador del primer himne oficial d’Espanya.

La mostra del MuVIM recorre la vida i l’obra de Gomis a través de la seua itinerància per les ciutats en les quals va viure i va treballar, i consta d’una sèrie de panells expositius en els quals es descriu i escenifica el pas del músic per eixes cinc ciutats, d’Ontinyent a París, amb la possibilitat d’escoltar quatre de les peces compostes per Gomis, entre elles l’Himne de Reg.

‘Les ciutats del músic’ recorre la vida i la producció musical d’un valencià il·lustre al qual li va ser concedida la Legió d’Honor francesa al final de la seua carrera.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − catorze =