Jorge Rodríguez: “Amb el Fons de Cooperació quadrem el cercle del finançament dels municipis valencians”

La millora de les aportacions als ajuntaments, que veuran duplicades les transferències directes enguany, comporta “un increment de la responsabilitat a l'hora de destinar els recursos”

Guardar

reunion-fondo-cooperacion-foto_abulaila
reunion-fondo-cooperacion-foto_abulaila

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha presentat, juntament amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, el primer Fons Valencià de Cooperació Municipal, que destinarà enguany 41,2 milions d'euros, aportats a parts iguals entre ambdues institucions, per a “potenciar l'autonomia local dels municipis valencians, tant en inversions com en despesa corrent”.

Així ho ha manifestat Rodríguez en un acte en el qual també han pres part la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra; el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner; el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, i el director general d'Administració Local, Toni Such, amb la presència a més de la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó, diputats provincials, alcaldes i alcaldesses.

En paraules del president de la Diputació de València, “les institucions valencianes posen per primera vegada a la disposició dels ajuntaments un mecanisme que quadra el cercle del finançament dels municipis valencians”, en resposta a “allò que diu l'Estatut d'Autonomia i a les reivindicacions històriques dels alcaldes i les alcaldesses”.

Jorge Rodríguez ha destacat les paraules del president Puig en referència al fet que sense un finançament just de les institucions no hi ha autonomia possible, i en aquest sentit ha assenyalat que “no podíem estar demanant més aportacions de l'Estat a la Comunitat i mantenir al mateix temps l'actual esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”. “Hui és un dia que els alcaldes esperàvem des de fa molts anys. Els municipis fa molt que ens vam anar de casa, però no teníem autonomia”, ha afegit Rodríguez, que ha celebrat que “per fi les paraules es converteixen en fets gràcies a aquesta suma d'esforços que permet que els alcaldes estiguem menys a soles, que els municipis siguen més independents i els ciutadans un poc més feliços”.

Per al president de la Diputació, eixa aposta per reforçar l'autonomia local i donar continuïtat a les polítiques municipalistes que la institució ve aplicant des de juliol de 2015, amb més de 150 milions d'euros invertits en les comarques valencianes, suposa també un “increment de la responsabilitat a l'hora de decidir a què es destinen aqueixos recursos, enfront dels plans teledirigits que hem bandejat d'aquesta institució”.

Rodríguez ha matisat igualment que dins del Fons de Cooperació, les aportacions del qual als municipis són incondicionades, “els ajuntaments rebran diners per a despesa corrent, una de les demandes més repetides entre els alcaldes, ja que en moltes ocasions la qualitat dels serveis depenen d'aquest tipus de despesa, i sense un finançament adequat és difícil mantenir-los”.

Destacats