25n
25N
25N

Jorge Rodríguez a Magúncia: “Les Falles són patrimoni de València, de les seues comarques i de la Humanitat”

Jorge Rodríguez a Magúncia: “Les Falles són patrimoni de València, de les seues comarques i de la Humanitat”
11/11/2016 -

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha manifestat en la localitat alemanya de Magúncia que “les Falles són patrimoni de València, de les seues comarques i de la Humanitat”, durant la seua intervenció en un congrés sobre art efímer finançat per la Comissió Europea, al que ha sigut convidat per la Universitat, la UPV i l’Associació d’Estudis Fallers, els socis valencians del projecte Carnval.

Carnval és una iniciativa amb dimensió europea que ha posat en comú diferents manifestacions festives d’Espanya, Alemanya, Itàlia i Portugal, amb el fil argumental del patrimoni efímer del que formen part les Falles, exponent nacional del projecte. El recorregut de Carnval, que es va obrir fa dos anys analitzant les lectures satíriques d’aquestes manifestacions festives, conclourà el pròxim mes de març amb la visita de la comitiva europea a les Falles de València i Gandia.

Al llarg del camí recorregut pels impulsors i els socis del projecte, que han posat el seu gra d’arena en la suma d’esforços per aconseguir eixa declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat, s’han abordat altres assumptes d’interés com la patrimonialització de la festa i la seua presència en museus i publicacions, l’impuls turístic o el retorn econòmic, sobre el qual també s’ha parlat en aquest workshop de Magúncia, en el que han participat tant el president de la Diputació com el regidor de Cultura Popular i Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset.

Jorge Rodríguez ha fet referència a eixe retorn econòmic que “encara que semble increïble mai s’ha arribat a quantificar detalladament amb un estudi en profunditat sobre l’impacte de la festa en els diferents sectors als quals arriba”. El president de la Corporació provincial s’ha compromés a impulsar aquest estudi d’impacte econòmic, en resposta a la sol·licitud de les juntes locals falleres de la província, a les quals va fer partícips de la seua visita a Magúncia.

Rodríguez ha insistit en terres alemanyes en el caràcter vertebrador de les Falles i en el seu potencial com ambaixadores socials en temes sensibles com la lluita contra la violència de gènere, posant com a exemple la campanya del banderí amb el lema ‘No a la violència de gènere’ que la Diputació va plantar en tots els monuments de la província com a requisit per a concedir a les comissions les tradicionals ajudes a la festa.

En eixa dinamització social i en el retorn econòmic s’ha basat el president provincial per a explicar la necessitat que les administracions públiques invertisquen en política festiva. “Més enllà de la identitat i la riquesa social que garanteixen aquestes celebracions, hem de destinar recursos econòmics i materials per a desenvolupar i difondre una festa com les Falles, que en realitat és una indústria que realitza una aportació gens menyspreable al Producte Interior Brut valencià, amb una repercussió directa en sectors com el de la música, la pirotècnia, la indumentària i la restauració, entre uns altres”.

El president de la Diputació ha insistit que les Falles “són una festa amb fortes arrels en els principals municipis de la província, no solament en la capital”, i com a mostra ha apuntat que la meitat de les comissions falleres estan en les comarques valencianes. Al mateix temps, Jorge Rodríguez ha destacat que des de la Corporació no solament s’ajuda a les Falles, sinó al fenomen sociocultural que les envolta, des de les subvencions a les bandes de música per a millorar els seus locals d’assaig i seus i adquirir nous instruments, al pagament d’espectacles pirotècnics.

Rodríguez ha recordat, finalment, que la Diputació destinarà una partida extraordinària per a finançar actes fallers de celebració de la declaració de la UNESCO, si l’organisme internacional reconeix finalment les Falles com a Patrimoni de la Humanitat.

El projecte Carnval, després del seu pas per Alemanya, tindrà la seua pròxima cita al gener en Fitur, la prestigiosa fira del turisme que se celebra a Madrid. Serà la prèvia de la cloenda al projecte, que està prevista per a la setmana fallera de 2017 amb visites a València i Gandia, on els socis de Carnval coneixeran les Falles de València i la província. Vicent Guerola, coordinador del projecte, ha agraït la seua participació a Jorge Rodríguez i ha posat en valor l’aportació de la institució a la festa: “la Diputació estimula eixe món cultural que envolta a les Falles”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 4 =