Ribó inicia una legislatura "no solament de dos partits": "Entre tots i totes avançarem cap al futur"

Català i Giner realitzen unes intervencions amb els mateixos missatges que en campanya els van portar a no sumar majoria, mentre Vox acusa l’esquerra, en castellà, de “sectària” i d'”imposar” el català

Ribó inicia una legislatura "no solament de dos partits": "Entre tots i totes avançarem cap al futur"
15/06/2019 -

Les llotges estan plenes de convidats, alguns fins i tot han de quedar-se fora. Prompte, tal és l’acumulació de gent que contraresta la frescor inicial de l’aire condicionat. Molts dels quals, en pocs minuts, juraran el seu càrrec de regidor a l’ajuntament de valència reconeixen als seus familiars i els saluden. Coincideixen tots en què és un acte especial, encara que s’assembla molt a 2015: la vara de comandament ha estat a les mans de Joan Ribó a penes uns segons.

Els primers a arribar han sigut els populars. Tots segueixen el mateix recorregut: entren per la porta principal, pugen l’escalinata i accedeixen a una sala lateral al ple a l’espera que s’inicie la sessió. És Ximo Puig, l’acabat de votar President de la Generalitat i que demà jurarà càrrec, el primer que trenca un ritme que semblava marcat. Observarà des de la llotja, al costat d’Enric Morera i un Tinent General de l’exèrcit, la sessió que donarà continuïtat al “govern de progrés a València”.

El núvol de cambres assenyala on, mentre s’obrin les portes del ple, està el focus d’atenció. Els primers a cobrar protagonisme són dos regidors de Compromís, encara que sense elecció: Joan Ribó i Lucía Beamud ocupen la Mesa d’Edat provisional que modera el Ple, com a representants de més i menys edat. Després d’unes formals salutacions als regidors i als convidats, des de la taula s’ha cridat, per ordre dins de cada grup, a tots els electes perquè juren el seu càrrec.

Medalles

Les jures han sigut des de les més tradicionals, com del PP o Ciutadans, fins a afegir l’element nacionalista de la ultradreta de Vox o les promeses socials de Compromís i PSPV. Des de la formació valencianista, tots seguien un guió semblant: una primera promesa ‘formal’ per a, després, afegir una mica de ‘collita pròpia’. El regidor de festes en funcions, Pere Fuset, ha jurat per “la defensa de les llibertats, la justícia, la diversitat i la dignitat del poble valencià”.

La promesa de Sandra Gómez i els altres regidors socialistes també han inclòs ‘jures socials’, mentre que les de Giner i Català s’han centrat en fer-ho “per la Constitució” i per “l’Estaut”. Ha cridat l’atenció en la llotja, no obstant això, que la jura de Vox no incloguera un esment a “Déu”, com van fer els seus companys en les Corts.

Amb una transcórrer ràpid, la jura -i el penge de ‘medalles’ que simbolitzen el càrrec’, ha donat pas a la votació. Els diversos grups han presentat per escrit als seus candidats. Tots menys el PSPV, una cosa resposta per Ribó amb un somriure de complicitat. El vot, encara que secret, en un sobre i depositat en una urna, ja es coneixia. Compromís i PSPV voten a Ribó -amb el regidor de Mobilitat Sostenible en Funcions, Grezzi, mostrant la papereta abans de votar-, el PP a María José Català; Ciutadans a Fernando Giner; Vox, a José Gosálbez.

“Vots emesos: 33. Vots escrutats: 33. Vots nuls: cap. Vots en blanc: cap. Joan Ribó i Canut: 17. María José Catala Verdet: 8. Fernando Giner Grima: 6. José Gosálbez Payá: 2″. Així, amb majoria absoluta de vots, “queda proclamat que l’alcalde siga Don Joan Ribó i Canut”.

Entre aplaudiments i somriures del PSPV i Compromís, Ribó s’ha disposat a jurar el càrrec per a després passar pel tràmit de la ‘Vara de Comandament’: “Pedro, constate que l’has conservada molt bé aquests quatre anys, i com ho has fet tan bé, te la retorne”, ha bromejat a penes uns segons després de sostindre-la.

“Martillazos”

Ara, amb un Alcalde de València ja no en funcions, és el torn dels portaveus de cada grup polític d’intervindre i inaugurar aquesta nova legislatura municipal. El primer ha sigut el del grup més xicotet: la ultradreta de Vox. Gosálbez ha assegurat que la seua formació ha accedit a l’ajuntament per a “donar veu” als valencians que pateixen el “sectarisme” de l’esquerra.

VOX València

El polític i advocat ha repassat les imputacions dels membres de l’anterior executiva -per denúncies de l’imputat Salom del PP i que van ser ràpidament arxivades” per a qüestionar la seua integritat a l’hora de complir les seues promeses. “Escolten cada dia als veïns que pateixen cada dia els seus caòtics carrils bici o als comerços i hostalers als quals vosté sagna amb impostos impossibles”. Després de ‘invocar’ els arguments habituals de “la imposició del català i carrils bici”, ha tornat a repassar-los per a dir que no nomena més “perquè s’estendria massa”. Unes declaracions que des de la bancada socialista han respost amb somriures. No ha passat, això sí, sense denunciar la falsa separació idiomàtica del valencià i català, del qual acusa l’esquerra d’organitzar un complot per a implantar el segon. Ningú li aplaudia, així que José María Llanos, el líder en la Comunitat, ha proferit un sonor i únic aplaudiment des de la llotja.

El següent a dirigir-se a Joan Ribó i a la resta de l’hemicicle ha sigut el candidat de Ciutadà, Fernando Giner. Amb un discurs molt més assossegat que la dels socis ultradretans, també ha repassat ‘els mals’ de l’executiva i els “martillazos ideològics” de Compromís, als quals acusa de voler “fer una ciutat a la seua mesura”. Encara així, ha assegurat, poden comptar amb ells, “amb el centre”, per a portar avant polítiques “assenyades”, com la candidatura de València a Ciutat del Disseny.

Un discurs molt semblant ha realitzat Català, calmada, però amb atacs més directes i lloances a la gestió de la imputada i ja morta ex alcaldessa, Rita Barberà. Després de repassar la seua gestió i oblidar qualsevol rastre negatiu, ha repetit la falsa dada del “augment de la pressió fiscal un 14%”, i responsable del seu sectarisme en qüestions com que “es tanquen les platges” en l’acabada d’iniciar temporada estival. Ha sigut l’única, al costat de la ultradreta, que ha tornat a ressaltar la falsa separació del valencià i català, acusant la necessitat de “defensar la sigularidad de la llengua valenciana”. Encara així, com Giner, li ha assegurat que les diferències no els impedirà arribar a “grans acords” si és “pel bé de la ciutat”, com el soterrament de les vies o la condonació del deute de la Marina.

“Progressista no és conformista”

Després d’una salutació al President de la Generalitat, als presents i a l’acabat de proclamar Alcalde, la socialista Sandra Gómez ha assenyalat la “inequívoca dada” del 26 de maig per a continuar amb el govern progressista. Ha ressaltat el seu compromís amb Ribó, al qual la formació invist, assegura, sense “exigir res a canvi”, perquè encara no tenen un acord de govern tancat. Amb un repàs als seus principals objectius, com estendre l’educació gratuïta de primer cicle d’infantil o treballar en pro de la igualtat, ha reafirmat la seua disposició a “fixar-se reptes” i no ser “conformista”: “València és hui sinònim de progressisme. No anem a fallar a aquesta València progressista”, ha finalitzat.

Pere Fuset, de Compromís ha sigut l’últim síndic a dirigir-se a l’hemicicle. Una intervenció que ha repassat els “quatre anys de treball” que, en el seu inici, “es van obrir unes portes massa oxidades” de l’Ajuntament. Un acte, el d’obrir les portes de l’Ajuntament al públic que des de Compromís i PSPV han utilitzat com la proximitat a la ciutadania.

Per a Fuset que Compromís “s’haja convertit per primera vegada en la força més votada” a València és un senyal “que el canvi no solament no per a, sinó que, potser, va a millor”. Com la seua sòcia Gómez, assumeix la responsabilitat d’assumir els “reptes” de formar part de l’equip de govern al capdavant de València, treballar per solucionar els problemes per als quals no tenen “cap vareta màgica” amb una base ideològica de “valencianisme, ecologisme i progrés”. “Sense vareta màgica, ni vara de comandament, amb humilitat i amb convicció. Amb el cap ben alt, amb prudència i amb valentia. Treballant persistint i esperant. Amb compromís i constància. Amb Joan Ribó com a Alcalde”, s’ha acomiadat”.

“Xe que bo”

És l’Alcalde, després de l’al·lusió del seu portaveu, el que acomiada la sessió amb una altra intervenció. Amb un llarg discurs, ha agraït la “confiança” depositada en ell i es compromet a “treballar” per València i els valencians. Ha llançat grans desitjos, com treballar per una “ciutat accessible”, tindre uns “pobles connectats” o “dignificar” la zona de la costa, des de “Cabanyal-Canyamelar” a “Natzaret”.

Assegura Ribó que “alguns es van sorprendre” quan, després de guanyar en 2015, “es van obrir les portes i dies després seguien”: “Aquesta és la casa de tots i totes, i ha de continuar sent-ho. No és un símbol, sinó la realitat d’una institució que treballa per ser cada dia més pròxima a la ciutadania”. Després de ressaltar una gestió econòmica que ha resultat en menys atur i creixement, també ha assenyalat reptes a enfrontar, com la pobresa. Assegura que, des del diàleg i la tolerància, podrà parlar amb qualsevol formació.

El ja Alcalde ha assenyalat durant la seua intervenció que “estan encertant converses amb el PSPV” per a organitzar el govern de coalició, però que “no serà de dos partits” únicament, perquè vol que siga “de col·laboració amb l’oposició” i tindre també en compte “a formacions que no han aconseguit representació”, com UP-EUPV. Ha assegurat que, si alguna cosa els uneix a tots, és que estimen a València: “Entre tots i totes avançarem cap al futur. Visca València”.

Després de finalitzar, convidats, regidors i premsa han ocupat les dependències, semblant a un partit de fútbol. Després d’una foto ‘de família’ i salutacions de Puig, han baixat a la porta de l’Ajuntament. Ací, militants de Compromís i PSPV els han envoltats i donat l’enhorabona, al crit de “Xe que bo, Alcalde Joan Ribó!”.

Més informació


mostra viva del mediterraneo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + dos =

cultura als barris 2019
punt cat
alcasser
anna i la maquina del tiempo
cultura als barris 2019