25n
25N
25N

Joan Ribó guanya el suport de la majoria del ple front a la proposta de reprovació de l’oposició

La reunió plenària havia sigut sol·licitada per l’oposició.

Joan Ribó guanya el suport de la majoria del ple front a la proposta de reprovació de l’oposició
05/12/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha obtingut este dijous el suport de la majoria de la Corporació Municipal davant la proposta de reprovació que havia plantejat l’oposició. Ribó ha comparegut davant el Plenari per a donar compte sobre tots els assumptes relacionats amb la gestió de l’EMT que s’han plantejat. Finalment, la proposta de reprovació al primer edil ha sigut desestimada pel Ple Municipal.

La reunió plenària, de caràcter extraordinari, havia sigut sol·licitada per l’oposició. En primer lloc havien proposat, precisament, la compareixença de l’alcalde de València, qui l’ha feta en esta mateixa sessió. A més, l’oposició havia plantejat la reprovació tant de l’alcalde com del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, extrems tots dos que han sigut rebutjats. I, finalment, tampoc s’ha considerat l’última proposta, que era la creació d’una comissió no permanent d’investigació sobre «les relacions contractuals entre l’Ajuntament de València i ens del sector públic local amb els despatxos professionals SMT Asesores i Abastos Abogados», segons el text de la proposta.

L’alcalde ha qualificat la seua intervenció en l’Hemicicle d’«oportunitat per a mostrar públicament, de nou, que (l’oposició) no té cap argument, ni ha trobat res que siga contrari en la llei, ni a l’ètica, ni a l’estètica» en l’assumpte de la gestió de l’EMT i del frau patit per l’empresa municipal. De fet, ha afegit, «este Ple, el segon que celebrem després del frau patit, és una mostra de la transparència absoluta amb què actua este govern».

Ribó ha defensat esta «voluntat de transparència», que va quedar «demostrada amb la creació immediata d’una comissió d’investigació sobre el frau a l’EMT a iniciativa pròpia del govern municipal; després, amb la convocatòria del primer Ple Extraordinari que es va demanar; i de nou hui amb la convocatòria d’este nou Ple extraordinari». En la seua primera intervenció, l’alcalde ha acusat l’oposició d’«intentar crear embolic» i, «amb mitges veritats i absolutes mentides, crear la sensació que algú de la meua família s’haja lucrat amb contractacions en l’àmbit públic». «I això és mentida», ha subratllat.

Precisament, l’oposició havia demanat la reprovació de l’alcalde sota la premissa que «ha mentit reiteradament en l’assumpte de l’EMT, primer quan es va produir el presumpte frau; i, posteriorment, en assenyalar-se la seua vinculació familiar amb membres de determinats despatxos professionals que han contractat amb l’EMT», segons han afirmat els representants dels tres grups municipals de l’oposició: Grup Popular (María José Catalá), Ciutadans (Fernando Giner) i Vox (Vicente Montáñez).

«HO VAIG DIR ABANS, HO VAIG REPETIR I HO TORNE A DIR HUI»

No obstant això, l’alcalde ha rebutjat de nou estes manifestacions de PP, Ciutadans i Vox: «en cap moment he mentit», ha afirmat. «Ho vaig dir abans del Ple anterior, ho vaig repetir durant eixe Ple, ho vaig reiterar després, i ho torne a dir ara: cap familiar meu ha facturat a l’EMT, ni en cap empresa municipal mentre jo he sigut alcalde ».

Ribó ha fet èmfasi en el fet que, des de l’oposició «no s’haja aportat cap prova» de les seues afirmacions, ni localitzat «ni un sol euro que demostre que un familiar meu s’haja beneficiat d’una empresa pública». «Ni ho han trobat ni ho trobaran. Perquè no existix», ha assegurat. I ha lamentat que se l’acuse de nepotisme des de grups que, com el Popular, «contracten els seus germans com a assessors a sou públic», ha denunciat.

Les crítiques de l’oposició han atiat durant tota la sessió: María José Catalá (PP) ha afirmat en reiterades ocasions que l’alcalde estava «expressant falsedats» i li l’ha qualificat de «triler». Fernando Giner (Ciutadans) ha assegurat que «l’alcalde va tindre un sil·logisme en el ple anterior que demostra que en el cas del seu familiar hi ha hagut corrupció»; i Vicente Montáñez (Vox) ha qualificat a l’EMT com a «agència de col·locació de Compromís».

Ribó ha reiterat que «no hi ha res a amagar», i ha acusat l’oposició de no perseguir el mateix objectiu que el Govern Municipal: «recuperar els 4 milions del frau». Segons l’alcalde, la finalitat de la maniobra política de l’oposició és de mer desgast, mitjançant l’atac en l’àmbit del personal. Ha recordat que el lletrat que era secretari de l’EMT, Salvador Martinez Tarín, que fa un mes va decidir deixar el seu càrrec, ho va fer «malgrat l’aval jurídic d’un informe sol·licitat per l’oposició que constata que la seua contractació es va fer dins de la legalitat i mitjançant un procediment calcat al que es feia des de 1991 quan governava el PP».

L’alcalde ha defensat també la gestió al capdavant de l’empresa pública del regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, «que ha incrementat el seu nombre de viatgers de 87 milions en 2015 a 97 milions en 2019 (un creixement del 9’7%); que ha recuperat els fons propis (enguany hauríem acabat amb uns fons superiors a 4 milions d’euros, enfront dels -17milions de 2015), que ha ampliat el nombre de títols de transport, que ha sigut reconeguda com una de les 50 millors empreses a Espanya segons Forbes, i que és una entitat que es renova; hi ha 182 autobusos nous als carrers (enfront de només dos entre 2011 i 2015); i s’ha augmentat la plantilla en 213 persones, sobretot en conductors (135 més)».

L’oposició ha rebutjat esta exposició, i ha qualificat la gestió de Grezzi al capdavant de l’empresa de «desastrosa i caòtica». El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha assenyalat que el Tribunal de Comptes ha admés a tràmit la seua denúncia. Mentre que la portaveu Popular, María José Catalá, ha reiterat que hi ha vinculació contractual entre el familiar de l’alcalde i l’EMT, «atés que l’empresa del lletrat que exercia com a secretari de l’entitat treballava ‘en exclusiva i a temps complet’ per a l’empresa d’advocats que presidix el familiar de l’alcalde».

Durant el debat sobre la proposta de creació de la comissió d’investigació, l’alcalde s’ha absentat de l’Hemicicle i ha renunciat al seu dret a votar en un gest que el vicealcalde, Sergi Campillo, ha qualificat de «generós, atés que no té cap obligació legal de fer-ho».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + deu =

lleida 2020
activem alfafar