Baldoví, sobre la V-21: “L’Estat ha d’entendre que no ha d’envair competències autonòmiques”

El diputat de Compromís i Per l’Horta critiquen que no s’hagen tingut en compte reivindicacions sobre l’ampliació de la V-21

Guardar

huerta
huerta

El projecte d’ampliació de la V-21 continua en marxa i si a finals de novembre s’anunciaven mesures que reduirien l’impacte sobre l’Horta, la setmana passada els mitjans de comunicació mostraven el rebuig a la publicació del pla definitiu. L’associació Per l’Horta ha denunciat que no s’han escoltat les propostes ciutadanes i de la Generalitat i Joan Baldoví ha descrit el nou document com una “decepció”.

Per l’Horta critica en un comunicat que el resultat del “projecte modificat” és tota una paradoxa, començant pel volum de metres quadrats de terreny a expropiar. Malgrat que el pla original implicava l’expropiació de 80.000 metres quadrats d’horta, Javier Izquierdo, Secretari General d’Infraestructures del Ministeri de Foment, i Maria José Salvador, consellera d’Obres Públiques, van anunciar que es reduirien en un terç el 30 de novembre. Finalment, seran 62.000 metres, “una reducció que no arriba a un quart del total ni al terç que va anunciar el mateix ministeri”.

En segon lloc, l’associació ecologista ha explicat que tampoc s’inclouen les dues demandes de la Generalitat Valenciana: la construcció d’un carril VAO i d’una passarel·la ciclo-peatonal. En concret, el Consell demanava una passarel·la entre Alboraia i Port Saplaya que creue per la V-21, però segons el document presentat, ara traça un carril ciclo-peatonal en paral·lel a la V-21 entre el pont de Port Saplaya i el barranc del Carraixet que aprofitaria un túnel per a creuar-la. Així, Lluís Fontelles, de Per l’Horta, s’ha mostrat sorprés sobretot perquè la Diputació de València està completant el disseny d’un carril-bici que ara no té continuïtat, com és el de la CV-311 entre Tendetes i la V-21 per a enllaçar eixa passarel·la que sembla que no es construirà.

“Aquesta mostra evident de descoordinació entre les administracions públiques fa encara més necessari que reclamem l'elaboració d’un pla de mobilitat metropolitana sostenible que es base en l’adaptació del viari tradicional de l’horta per al pas de vianants i ciclistes. En cas contrari podem trobar-nos, com ha passat sovint fins ara, que s’executen trams aïllats de noves vies ciclo-peatonals i passen anys sense connexió amb la resta de la xarxa”, indiquen al comunicat.

Fontelles, d’aquesta manera, explica a València Extra que des de Per l’Horta segueixen pensant que “el projecte continua en la línia de mantindre l’ampliació”. Per això, recorda que aquesta mesura “afecta molt a l’Horta però també a totes les persones i a la qualitat de vida per l’impacte que té en el medi ambient i l’augment de la contaminació” i assegura que continuaran reivindicant la seua fi.

Per l'Horta: "Es va anunciar la reducció d'un terç de les expropiacions però finalment no s'ha arribat ni a la quarta part"

A més, ha incidit en que altre dels aspectes que l’han sorprés és que xoca amb la Llei de l’Horta i el Pla d’Acció Territorial, una qüestió a la que també s’ha referit Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, qui considera que “l’Estat ha d’adonar-se que no ha d’envaïr les competències autonòmiques”. “Un govern progressista com l’actual hauria d’haver sigut més intel·ligent per a trobar altres solucions”, ha afegit per a dir que estava “decebut” amb la notícia.

Així, Baldoví ha declarat que pensa que el Ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos, “ha fet molt poc de cas a les iniciatives i alternatives que li han presentat diverses plataformes com Per l’Horta i grups polítics com Compromís”. En concret, el seu partit va presentar en setembre a la Comissió de Foment una Proposició No de Llei (PNL), una “proposta raonable”, en les seues paraules, que reduiria un 80% les expropiacions elaborada per experts. “Nosaltres vam demanar que es parara el contracte amb l’empresa, com s’ha fet en altres casos, i perquè no eixira perjudicada es feren altres coses que no foren expropiacions”.

El polític coincideix amb Fontelles i assegura que cal defensar l’Horta perquè és una singularitat del territori valencià i tocar-la repercutiria greument, com han demostrat diversos estudis. “Si la proposta de Compromís no era la solució, hi hauria altres que podrien ser-ho perfectament”, ha remarcat.

Després de les últimes reivindicacions, la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana ha explicat que escoltarà les administracions implicades “sempre que les sol·licituds tinguen cabuda jurídica i administrativa en el desenvolupament d’unes obres amb projectes ja licitats”. Així mateix, ha recordat que el projecte està en tramitació del modificat primer de les obres per a disminuir aquestes expropiacions i que, quant a la passarel·la de Port Saplaya i el Carril VAO, un segon expedient modificat o complementari recollirà aquestes mesures.

10 anys en marxa

L’ampliació de la V-21 és una proposta del Partit Popular de 2009 que el grup va llançar per tal d’evitar els col·lapses i problemes de sinistralitat en el seu tram final de trajecte amb la construcció d’un tercer carril entre el Carraixet i València. Malgrat que diferents grups polítics i associacions han tractat de paralitzar-lo, l’Executiu Central va adjudicar el projecte perquè renunciar a ell implicaria una indemnització milionària a favor de l’empresa adjudicatària.
Destacats