25n
Orgull
Orgull

JCF abandona la Mesa de Seguiment per la falta d'avanços en la desescalada dels casals

JCF abandona la Mesa de Seguiment per la falta d'avanços en la desescalada dels casals
23/06/2021 -

Junta Central Fallera (JCF) i Interagrupació de Falles de València han criticat aquest dimecres a la Conselleria de Sanitat per la falta d’avanços en la normativa per a obrir els casals en el procés de desescalada. L’organisme rector de les Falles ha decidit abandonar la Mesa de Seguiment amb l’administració sanitària mentre que el col·lectiu no descarta mesures de protesta perquè, segons afirma, “ha arribat el moment de dir basta”.

La JCF, de forma consensuada amb el món faller, ha decidit abandonar la Mesa de Seguiment i ha expressat el seu “malestar” pels “incompliments” dels compromisos que es van adquirir per part de Sanitat en les diverses reunions mantingudes al llarg d’aquest temps amb els col·lectius fallers.

“De fet, hui dia, pràcticament no s’ha avançat en la desescalada dels casals fallers –compromís que va adquirir la Conselleria–, que continuen amb limitació horària d’obertura i amb la prohibició de, fins i tot, beure aigua en el seu interior”, ha lamentat en un comunicat la JCF, en el qual critica que els casals “continuen sotmesos a unes mesures que estan fora de lloc si es comparen amb altres col·lectius”.

En aquesta línia, ha lamentat que “no se’ls ha equiparat a entitats culturals ni es regeixen per normativa hostalera ni estan dins de les reunions familiars“, sense que s’haja donat “cap explicació raonable” per part de Sanitat, al seu judici.

La JCF critica que, des de la Mesa de Seguiment es va treballar en la importància de les comissions falleres de la Comunitat Valenciana “com a eix vertebrador de la cultura en tots els àmbits i aspectes, així com del seu paper econòmic i social” i es va demanar que els casals “es contemplaren i regiren dins de la normativa d’entitats culturals”.

“La mateixa Conselleria de Sanitat va assegurar que es tindria en compte les peticions, amb una desescalada progressiva en els casals que permetria l’activitat, dins d’unes normatives establides. Però, hui dia, no s’ha produït cap avanç”, retrau l’organisme.

La JCF recorda que la Conselleria de Sanitat es va comprometre el dilluns 14 de juny a alçar el veto als casals l’1 de juliol i es va insistir en la reunió i en converses posteriors “en la necessitat de no esperar tant de temps, màximament tenint en compte que cal preparar unes Falles al setembre”, una petició que no s’ha atés.

JCF ha agraït a la Interagrupació de Falles de València i a les juntes locals la voluntat de crear la Mesa de Seguiment però es veu obligada a prendre aquesta decisió “davant els successius incompliments per part de l’administració autonòmica”.

“El col·lectiu faller, format per més de 250.000 persones, ha demostrat durant aquest any de pandèmia la seua responsabilitat davant les circumstàncies i també la seua col·laboració amb les autoritats sanitàries, així com disposició i empatia”, exposa l’organisme, que demana “respecte i un tracte igualitari amb la resta d’activitats econòmiques”.

Per part seua, Interagrupació de Falles ha manifestat en un altre comunicat el seu “més profund malestar” per la situació i lamenten que “moltes frases dels nostres governants posant en valor el treball que realitzen les falles com a part integradora, xarxa associativa, element cultural, motor econòmic, transmissor intergeneracional d’un patrimoni festiu que va nàixer a mitjan 1800 es diluïsquen en una realitat irresistible”.

El col·lectiu assegura que “tristament” ha constatat com els dirigents polítics “ens consideren més problema que un benefici, fins i tot sent un dels principals motors econòmics de la nostra autonomia, amb un volum de negoci de més de 900 milions d’euros”. “És trist, però al final el temps ha dictat la realitat”, critiquen perquè “són moltes les hores i el treball que els fallers hem dedicat a col·laborar amb les nostres autoritats de manera altruista per a poder salvar l’activitat social més important de la nostra Comunitat i hui dia continuem sense poder obrir totalment els nostres casals”.

Així, lamenta els incompliments en l’obertura i el fet que “hui dia continuem igual i tot això sense donar-nos cap explicació raonable dels motius pels quals es posposa o no considera una vegada i una altra la decisió de modificar la resolució per a adequar els casals a la situació de la resta d’activitats”.

“TRACTE IGUALITARI”

“Les Falles hem demostrat àmpliament durant tots aquests mesos el nostre tarannà, disposició i empatia, però pensem que ha arribat el moment de dir basta, estem cansats d’enganys i demores i exigim ja un tracte igualitari a la resta d’activitats econòmiques, no volem ser més, però tampoc menys, un col·lectiu de més de 250.000 persones en tota la comunitat, creiem que mereix una mica més de respecte”.

Per això, adverteix que, en cas de no reconsiderar-se la reivindicació “de manera immediata, lamentablement ens veurem abocats a proposar mesures de protesta al món faller o qualsevol altre tipus d’accions que ens ajuden a aconseguir alguna cosa que considerem justa i que és necessari per al complet desenvolupament de la nostra activitat”. “Els fallers hem demostrat àmpliament el nostre tarannà col·laboratiu i conciliador i són ara els nostres governants els que han d’estar a l’altura”, retrau.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × dos =