Jaume Bayarri: "València és una candidata permanent a ser plató de rodatges"

“Hem utilitzat una infinitat de recursos tècnics i artístics per a aconseguir un producte que servira com el millor aparador de València”

Jaume Bayarri: "València és una candidata permanent a ser plató de rodatges"
15/10/2018 -

València és terra de rodatges. Així ho creu Jaume Bayarri, director del curt ‘València lo tiene todo’. Un curtmetratge promocional que ha sigut premiat, en la categoria de pel·lícules de turisme, amb el Dofí d’Or a Cannes, un certamen reconegut internacionalment com un dels més prestigiosos de la publicitat turística, i que segur ajudarà a dinamitzar l’activitat audiovisual de la nostra terra.

El jurat, format per guanyadors de premis Oscar i Emmy, així com per especialistes en comunicació del món corporatiu, s’han deixat portar per la qualitat, la tècnica i, per descomptat, la història que transmet ‘València lo tiene todo’. Afavorit per la Fundació Turisme València, en col·laboració amb la Diputació de València i, per descomptat, comptant amb la productora Paella Produccions i amb Jaume Bayarri com a director, aquest curtmetratge conta la història de Gastón, un guionista que necessita vendre el seu treball al productor d’Unit Film Productions. La història es transforma pel seu elevat cost, però Gastón li desvetla la clau del projecte: València reuneix totes localitzacions possibles a menys d’una hora de distància.

València Extra ha parlat amb Jaume Bayarri, que ens ha explicat com va sorgir aquest projecte que ha aconseguit l’èxit internacional. “La idea sorgeix arran de la convocatòria d’un concurs per part de Turisme València-València Film Office, per a la realització d’un vídeo que promocionara a la ciutat de València com a escenari de rodatges de pel·lícules, sèries i espots publicitaris. Posteriorment, es va unir el Departament de turisme de la Diputació de València, i va passar a tenir a la província de València com a protagonista en comptes de solament la ciutat. Eixe va ser el detonant per a desenvolupar la història que vàrem presentar sota el lema ‘València lo tiene todo”.

valencia -lo-tiene-todo

Durant el rodatge

Es tractava de mostrar les enormes possibilitats d’alguns paratges i monuments que per les seues característiques arquitectòniques o paisatgístiques pogueren servir com a escenari per als rodatges, especialment aquells que desplacen equips internacionals, ja que, d’altra banda, açò serveix de promoció a la província. Per la meua banda, en el moment de redactar el projecte, vaig intentar combinar les necessitats de la convocatòria amb una ficció que servira de fil conductor i justificara el fet de mostrar eixos paratges, i no que fos de manera gratuïta”.

I vaja si l’ha aconseguit. I és que, a més d’alçar-se amb el Dofí d’Or a Cannes, ‘València lo tiene todo’ també ha aconseguit conquistar el festival portugués Art&Tur, amb el primer premi en la categoria ‘Promoting film locations’; el International Eco and Tourism Film Festival de Tortosa, aconseguint la segona posició en la categoria de ‘Promotion of locations for film shooting’ ; així com el tercer lloc en el Baku International Tourism Film Festival d’Azerbaidjan, en la categoria d’anuncis turístics.

“‘València lo tiene todo’ és una producció modesta quant al pressupost manejat, però ambiciosa quant a allò que volíem transmetre”

“Des del punt de vista personal, suposa un gran orgull aconseguir el màxim guardó del sector, com és el Dofí d’Or, que a més és un reconeixement dels professionals de la indústria al treball realitzat. Cal tenir en compte que ‘València lo tiene todo’ és una producció modesta quant al pressupost manejat, però ambiciosa quant a allò que volíem transmetre i hem utilitzat una infinitat de recursos tècnics i artístics per a aconseguir un producte que servira com el millor aparador de València, com per exemple la banda sonora interpretada per la Film Simphony Orchestra. D’altra banda, que ja haja sigut premiat en festivals de Tarragona, Portugal, Azerbaidjan… rebla encara més el fet de ser reconegut en l’àmbit professional internacional”.

En aquest sentit, la regidora de Turisme, Sandra Gómez, també felicitava el treball realitzat en aquest curtmetratge. “El cinema és una important finestra de promoció per a la ciutat i, en aquest sentit, la col·laboració de tots aquests actors és clau per a fer valdre tots els escenaris amb el que compta València i transmetre una imatge de qualitat”. Una idea que, des del primer moment, també ha compartit Jaume Bayarri.

La idea era vendre la diversitat de València, per això el lema de “València lo tiene todo”. L’extensió i varietat de les nostres platges i ports, els paisatges d’interior més agrests amb els canons travessats per rius, aiguamolls, monestirs, castells, ciutat de les ciències, estacions, aeroports, fira de mostres, barris que conserven el sabor d’antany, zones industrials o residencials… En fi, tot allò que puga servir perquè les idees dels guionistes es materialitzen i puguen donar lloc a una pel·lícula, sèrie o espot de publicitat”.

valencia -lo-tiene-todo

La Llotja de València

Per a poder dur a terme aquest ambiciós projecte han comptat amb el millor equip tècnic i artístic que, tal com explica el director “s’han esforçat, al màxim, per a optimitzar el temps de rodatge”, encara que sense perdre la qualitat. “Per a la història de ficció entre el guionista i el productor invertirem un dia de rodatge, tenint en compte que solament utilitzarem dues localitzacions. Per a l’enregistrament de les imatges de contingut ‘documental’ invertirem més d’una setmana utilitzant per a això drons d’última generació, càmeres sobre suports mòbils, i tot gravat en format 4k que assegura la màxima qualitat d’imatge”.

Acabem aquesta entrevista amb una pregunta: És València una terra de rodatges? “València reuneix una infinitat de característiques que la fan una candidata permanent a ser plató de rodatges. El clima benigne, les infraestructures tècniques i un planter d’excel·lents professionals, alguns amb una llarga experiència i trajectòria internacional, són factors que inclinen la balança perquè equips internacionals es decanten per la nostra terra”.

“Després de l’aturada del sector audiovisual valencià durant els quasi cinc anys de tancament de la RTVV, i que ha suposat un èxode de talents i recursos, amb l’obertura d’À Punt s’està començant a revitalitzar el sector, i espere que no siga una bambolla i s’aconseguisca estabilitzar i normalitzar perquè això supose donar estabilitat als professionals que ens dediquem a aquest sector tan maltractat. La clau està a assegurar un nombre suficient de rodatges de productes locals que donen suficient estabilitat, i anar augmentant la presència d’equips internacionals, la qual cosa provoca un flux de coneixement que enriqueix a la nostra indústria”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =

sagunt a escena 2019
turismo salou