25n
25N
25N

Janssen, la vacuna de l'esperança

Només la dosi de Johnson & Johnson farà que el 40% de la població valenciana quede immunitzada, però, quins són els seus avantatges?, quina eficàcia i efectes té?

Janssen, la vacuna de l'esperança
07/04/2021 -

Dos milions de vacunes de Janssen. És la quantitat que la farmacèutica ha assegurat al president, Ximo Puig, per a la Comunitat Valenciana. Puig s’ha reunit amb els representants de Janssen i, en eixe sentit, ha aclarit que si bé “no s’està negociant amb Janssen la compra de vacunes” eixa és la quantitat que li correspondria a la Comunitat en cas que acomplisquen allò que prometen. 200 milions de dosis és el que Johnson certifica, dels que 20 serien per a Espanya i, d’elles, 2 per als valencians.

Això suposaria, sense cap classe de dubte, una acceleració del ritme de vacunació que faria que en estiu es puga arribar a un 70% de la població immunitzada, una xifra que la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assegurat a València Extra que s’acomplirà. Amb la recepció de la remesa que Janssen promet i si ho fa en les dates que acordades, quasi el 40% dels valencians estarien vacunats contra la Covid-19 en els pròxims mesos.

I és que 2 milions de dosis és igual a 2 milions de persones: Janssen requereix només una única inoculació. La Comunitat té quasi 5 milions d’habitants. Una bona notícia, sense cap discussió. Això sí, els grans enviaments començarien, especialment, a partir dels mesos de juny, juliol i agost, tal com ho ha assegurat la Generalitat Valenciana.

Per tant, la de Janssen pareix l’esperança després de mesos en què les remeses promeses no arribaven. “Potser les farmacèutiques es van precipitar prometent una producció que no podien acomplir”, assenyalava Ana Barceló, en eixe sentit, a València Extra.

PERÒ, COM FUNCIONA LA VACUNA?

Són dos les tecnologies que han esdevingut punters en les vacunes desenvolupades de les quals s’han aprovat fins ara. Les farmacèutiques de Pfizer o Moderna han donat solució a la immunització de la Covid basada en l’ARN missatger. Per altra banda, Oxford o AstraZeneca van optar per emprar un tipus de virus modificat i sense capacitat de reproduir-se a l’interior de les cèl·lules del cos humà. Ambdues fan que les cèl·lules humanes produïsquen, en massa, una proteïna que, si bé per si mateixa és totalment inofensiva, quan s’exposa a la Covid-19 fa que el sistema immunitari detecte una amenaça i desenvolupe anticossos.

En el cas de Janssen, funciona de manera semblant a AstraZeneca, amb la diferència que l’adenovirus usat no és de ximpanzé, sinó humà, amb què també s’estan desenvolupant remeis contra l’Èbola, el VIH o el Zica. Johnson & Johnson ha modificat eixe adenovirus per tal que no cause cap infecció en els pacients però que faça que el cos desenvolupe la proteïna que generarà anticossos.

QUINS AVANTATGES TÉ?

El principal avantatge de la vacuna que ja s’està inoculant a majors de 18 anys als EUA, és que és monodosi. Això fa que siga la primera vacuna del món que només requereix una dosi per tal d’immunitzar contra la Covid-19.

A més a més, les condicions de conservació no són massa exigents: es pot transportar a -20 graus centígrads, però es pot conservar durant diverses setmanes a temperatures de nevera (de 2 a 8 graus). A temperatura ambient pot durar dos setmanes.

QUINA EFICÀCIA TÉ?

Segons els assajos clínics, l’eficàcia de Janssen és del 66% per previndre infeccions simptomàtiques lleus i del 85% per tal d’evitar la malaltia avançada. Al sud d’Àfrica, malgrat això, on les mutacions del virus són més infeccioses, l’eficàcia es rebaixa al 57%.

QUINS EFECTES SECUNDARIS TÉ?

Segons les autoritats sanitàries dels EUA, els efectes secundaris són dolor, enrogiment o inflor en el braç en què s’ha rebut la dosi. A més a més, pot provocar els símptomes habituals, com dolor de cap, dolor muscular, calfreds, cansament general o febre. Malgrat això, als EUA s’ha detectat que, en general, els efectes secundaris són suaus i moderats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × cinc =