25n
25N
25N

"Sentim el suport de la gent, i demanem que seguisquen les indicacions per a junts véncer aquesta pandèmia"

Parlem amb el metge valencià Jacobo Llavata sobre com s’està vivint aquesta crisi sanitària des de dins

"Sentim el suport de la gent, i demanem que seguisquen les indicacions per a junts véncer aquesta pandèmia"
27/03/2020 -

Cada vesprada, a les 20.00 hores, la ciutadania s’uneix per a mostrar el seu suport a les persones que, dia rere dia, acudeixen als seus llocs de treball per a mitigar els efectes de la pandèmia. Personal de farmàcia, supermercat, transportistes i, per descomptat, personal sanitari que lluita sense descans per a tirar avant als qui han caigut en les mans del Covid-19.

“Vivim de prop el sofriment de la gent que està perdent els seus éssers estimats”

Jacobo Llavata, metge valencià, és un d’aquests herois sense capa que viu, en primera persona, la part més dura d’aquesta crisi sanitària. “A més de tindre la càrrega emocional de no poder estar amb els nostres i no saber si en acabar tot podrem continuar compartint vivències, vivim de prop el sofriment de la gent que està perdent els seus éssers estimats. Això realment és el més complicat”, explica a València Extra.

I és que la situació al centre de salut on treballa ha canviat per complet. “Hem substituït pràcticament la totalitat de les consultes presencials per les telefòniques, moltes d’elles de pacients preocupats per l’aparició de símptomes que poden ser causats pel virus. L’activitat a nivell urgent en el centre ha disminuït bastant, la qual cosa parla del mal ús que es feia de la urgència abans de la crisi”. En canvi, afig, “a nivell hospitalari, la càrrega està augmentant en els últims dies, sobretot en els companys d’urgències i UCI“.

Per això, posa l’accent en la necessitat de seguir les ordres d’aïllament que s’han imposat perquè “romandre a casa és una de les claus per a superar aquest moment tan difícil que estem vivint”. Una altra de les claus, sens dubte, és el material sanitari. “Hi ha hagut moments en els quals no hi havia màscares suficients, ulleres de protecció, bates… Sembla que això va millorant i va arribant material. Però si abans deia que la clau era quedar-se a casa per part de la població, una altra clau d’un pes similar és aconseguir accés a tests diagnòstics”.

“Els tests diagnòstics són importants perquè podem tindre a l’enemic a casa i no saber-ho”

L’aïllament domèstic i els tests diagnòstics són el més important perquè sense ells tenim a l’enemic a casa i no el sabem. Cal fer proves de manera massiva a la població amb simptomatologia, i especialment als sanitaris, que alguns acudeixen al seu lloc de treball sense símptomes però portadors del virus”, assenyala Jacobo Llavata. “Aquest virus és nou per a tots. En aquests moments el nombre de pacients va en augment, mentre que només a un seleccionat grup de pacients se li realitza la prova”.

Sens dubte, moments complicats que “se suavitzen” quan el rellotge marca les huit de la vesprada. “Ens sentim secundats per la població, crec que la majoria agraïm el gest”. Ara bé, “a més d’aplaudir, cal fer cas a les indicacions per a junts véncer aquesta pandèmia”. I per a llavors, Jacobo Llavata espera que “en acabar aquesta crisi, la gent valore el sistema de salut que tenim i continue fent un ús responsable d’aquest. Som molt afortunats de tindre-ho, i no tothom pot dir el mateix”.

I és precisament eixe sentiment de reivindicació, de treball incansable del personal sanitari i de força col·lectiva de la societat el que ha portat a Jacobo a plasmar en un dibuix la situació actual. “Dibuixar sempre m’ha agradat, però mai havia trobat temps. Tenia una estona i vaig decidir fer-lo. Al final, el dibuix és el reflex dels sentiments que un té i, bo, ací estan els meus”.

COVID-19

Autor: Jacobo Llavata

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 8 =