caixa popular

Ja som festa de la ciutat

02/10/2017 -

En un acte d’una tòrrida vesprada del mes de Juliol, l’associació veïnal de Patraix va tenir l’oportunitat de participar en un dels actes més entranyables que se celebren en la nostra ciutat “la Batalla de Flores”. En aquest acte participaven durant temps algunes festes de la ciutat, i encara que ens semble bé, no deixava de ser xocant que anaren quasi totes les festes sota el mantell d’alguna celebració religiosa.

Han hagut de passar més de 20 anys perquè eixe escenari, eixe reconeixement, fóra fet realitat amb dos barris que tenien una assignatura pendent: Sant Marcelí i Patraix.

Per fi algú ha sigut capaç d’adonar-se que les festes en aquests barris havia de tenir-se en compte com a festes de la ciutat, i no com en l’anterior legislatura, on alguns que estan investigats per una trama de corrupció, van dir que no ens facilitaven ni reconeixement ni recursos públics a alguna cosa que realitza una entitat privada, encara que anàrem una entitat sense ànim de lucre. Unes festes, en el cas de Patraix, que han suposat en part, la recuperació de l’essència com a poble que érem i que tenia el seu lloc de trobada i esplai.

Declarar amb menyspreu que parteix del que un poble va fer, impulsat per l’associació ciutadana recuperant eixes festes populars, era tingut com una iniciativa privada sense posar alternativa i suport públic a açò…… no mereix qualificatiu.

Ara, i amb aquest gest, s’inicia el camí per a intentar oblidar el maltractament a les festes populars de Patraix. Encara que encara queda molt suport a prestar a nivell de les administracions per a poder fer-les sostenibles, conegudes i potenciades, un gran pas s’ha donat i només desitgem que no quede en un mer gest.

I volguera, ja que parlem del que suposen les festes populars, que es tinga en compte per a pròximes edicions eixe reconeixement, ja que en aquest espai fins fa escassos 20 anys, hi havia cotxes, asfalt i cases buides.
I ens ratllaven de tranuitadors quan es reivindicava un espai per a la participació. Es demanava per a recuperar la història d’un poble que porta amb si, la trobada ciutadana, la participació, el centre històric i per descomptat, les festes populars.

Festes que enguany en la seua XXIII edició, es dediquen a homenatjar a la ciutat autònoma de Melilla, a recordar el 150 aniversari del naixement de Vicent Blasco Ibáñez, la importància de la fàbrica de seda la Battifora en la ruta de la seda de la Unesco, i el valor històric de l’arxiu provincial.

Aquests fets fan que no solament siguen uns dies ja en “la tardor” per a la diversió, sinó que siguen uns dies per a la trobada ciutadana, la reivindicació, la recuperació històrica i la participació en l’espai públic del cor del qual va anar un poble fins a 1870, el centre històric, hui convertit en un dels barris amb més història de València: Petrather, Patraix.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − quatre =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris