25n
25N
25N

Ja estem en Falles!

Este vídeo, promogut per la Diputació, repassa i dóna a conéixer els termes i el vocabulari típicament faller

Ja estem en Falles!, és un audiovisual, curt i que donarà que parlar. Amb l’objectiu de repassar i donar a conéixer els termes i el vocabulari típicament faller, este curt promogut des de la Diputació i amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura Festiva i la Junta Central Fallera, pretén que tots coneguen les falles.

presentacion-videoEn l’acte de presentació, que ha tingut lloc este matí en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València just abans de la mascletà, han acudit el diputat de Cultura, Xavier Rius, el regidor de Cultura Festiva en l’Ajuntament de València, Pere Fuset, la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística de la corporació provincial, Immaculada Cerdà, a més dels autors del vídeo, Pablo Asensio i Pepa Pascual, i la seua professora de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (ESAD) així com la Fallera Major de València, Raquel Alario, i la seua Cort d’Honor.

Durant la seua intervenció, el regidor de Cultura Festiva en l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha donat l’enhorabona als creadors del vídeo per haver aconseguit una obra contagiosa i que es convertirà en viral a més ha recordat el paper fonamental que van tenir les falles en la conservació de la llengua valenciana en els moments en els quals va estar prohibida. “Una festa com les falles que va ser capaç de preservar el valencià quan estava perseguit i gràcies a les falles, als casals i a la festa l’idioma es va preservar en espais com la ciutat de València durant molts anys. Per açò també les Falles són Patrimoni de la Humanitat i per açò tenim l’obligació de seguir aportant perquè es conserve i es mantinga el seu ús diari”, explicava Pere Fuset durant la seua intervenció.

Per la seua banda, diputat de Cultura, Xavier Rius, agraïa la col·laboració de l’Ajuntament de València i assenyalava que la intenció de la Diputació és “ajudar a preservar la llengua perquè durant molt temps la festa fallera la va mantenir viva i ara es vol recuperar paraules i expressions que sempre s’han usat. Que millor manera que fer-ho amb humor i frescor. Este vídeo és molt fresc, molt jove i segur que serà un èxit”.

el-diputat-xavier-rius-amb-el-regidor-pere-fusetDurant la seua intervenció Xavier Rius va assenyalar que este vídeo és una forma més que té la Diputació de fomentar l’ús del valencià i va recordar que ahir es va presentar la campanya del valencià al comerç i va llançar el guant a l’Ajuntament de València perquè s’adherisca a la campanya. “Sé que l’Ajuntament de València està fent el possible per incorporar-se també, encara falta algun gran Ajuntament per entrar però sé que segur esteu a punt d’incorporar-vos”.

L’audiovisual Ja estem en Falles!, dura aproximadament dos minuts i s’explica què ocorre a València el dia gran de les Falles, el dia de San José. Per exemple, entre els termes que repassa el vídeo es troben «fallera major», «ninots», «mascletà», «ofrena», «cremà» o «Mare de Déu», entre altres. “Tant Pepa com jo pensem que la millor manera de donar a conéixer les paraules que ens van proposar des de Diputació era mostrar eixe camí per totes les fases de la festa”, comentava Pablo Asensio, un dels creadors del vídeo després de la presentació, i confessava que “per a nosaltres va suposar un gran orgull que anàrem els triats, al principi ens vam sorprendre per guanyar el concurs, estem molt contents”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − sis =