25n
25N
25N

Ja en marxa el VI Pla Provincial sobre Drogodependències i altres Trastorns Addictius per als pròxims 3 anys

Els ajuntaments i els instituts orienten amb les seues aportacions i suggeriments l’elaboració del pla marc provincial

Ja en marxa el VI Pla Provincial sobre Drogodependències i altres Trastorns Addictius per als pròxims 3 anys
22/02/2017 -

La Diputació de València ha aprovat en el ple de febrer el VI Pla Provincial sobre Drogodependències i altres Trastorns Addictius per als pròxims 3 anys (2017-2019), destinat als municipis menors de 20.000 habitants i que es materialitza anualment en programes d’activitats preventives.

La diputada de l’Àrea de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha destacat que les activitats previstes per a enguany aborden dues de les temàtiques més demandades pels municipis i instituts: el consum de risc relacionat amb l’alcohol i el cànnabis, i els patrons de mal ús i/o abús de les noves tecnologies.

“Es tracta de tallers de prevenció molt sol·licitats pels municipis i els seus instituts, que són els que orienten les accions a desenvolupar en els diferents plans. Abans s’incidia especialment en el consum d’alcohol i tabac, però la incorporació de les noves tecnologies en diferents trams d’edat ha generat noves àrees en les quals és necessària la prevenció”, ha explicat la diputada.

Així mateix, continuen oferint-se tallers per al desenvolupament de la intel·ligència emocional, destinats a xiquets de fins a 14 anys, i es pretén millorar la captació de grups de risc (majors de 14 anys) iniciats en el consum de drogues a través d’intervencions breus i intensives.

El Pla Provincial sobre Drogodependències de la Diputació de València estableix el marc de desenvolupament dels programes d’activitats preventives i té per objecte sensibilitzar i motivar a la societat de les comarques valencianes per a generar una cultura cívica basada en l’autonomia i el rebuig a les dependències, així com promoure iniciatives que desenvolupen estils de vida positius, saludables i autònoms.

 

Activitats per a alumnes, pares i educadors

El programa d’activitats preventives dissenya la seua oferta d’activitats en funció del col·lectiu al que es dirigeix, i en aquest sentit contempla sessions informatives, tallers formatius i relacionals dirigits a l’àmbit familiar, juvenil i comunitari. “Hi ha una gran demanda de formació, no solament per a alumnes, sinó per a pares i educadors”, ha asseverat Berenguer.

Quant a l’àmbit familiar, s’ofereixen activitats per a sensibilitzar i formar als pares i mares en el paper que exerceixen en la prevenció, de manera que estiguen capacitats per a transformar la seua preocupació i por cap a les drogues en motivació per a adquirir les habilitats adequades per a relacionar-se amb els seus fills.

Respecte a l’àmbit comunitari, es pretén facilitar informació a mediadors socials i professionals sobre els recursos existents amb la finalitat de que plantegen dubtes, iniciatives o consultes sobre problemes en aquest àmbit. En aquest sentit, se cerca com resultat una conscienciació que el fenomen de les drogodependències afecta directa o indirectament a tots i la participació en la prevenció és imprescindible.

A tals efectes, la Diputació col·laborarà amb organitzacions sense ànim de lucre en projectes i programes; realitzarà estudis monogràfics sobre el consum de drogues; elaborarà i/o distribuirà materials relatius a les activitats programades i es coordinarà amb la Generalitat per a realitzar campanyes informatives i de sensibilització social.

L’informe de l’anterior Pla sobre Drogodependències assenyala que el 82,1% dels municipis que atén la Diputació han participat en els programes d’activitats, i s’han incorporat molts de nous, passant de 72 en 2014 a 145 en 2016. Així mateix, també s’ha incrementat el nombre d’activitats oferides, de 199 en 2014 fins a230 en 2016.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × quatre =