25n
25N
25N

L'IVO realitza amb èxit intervencions de càncer de pròstata i colorectal amb el robot Da Vinci X

L'IVO realitza amb èxit intervencions de càncer de pròstata i colorectal amb el robot Da Vinci X
07/10/2019 -

L’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) ha realitzat amb èxit intervencions de càncer de pròstata i colorectal amb el robot Dóna Vicni Xi, que va instal·lar el mes de maig passat. Es tracta de la tecnologia “més sofisticada i innovadora de cirurgia mínimament invasiva disponible”, segons ha informat el centre en un comunicat.

Les intervencions relacionades amb el càncer són els procediments quirúrgics més complexos i la tecnologia robòtica aporta “grans avantatges” tant per al pacient com per al cirurgià, ha indicat l’IVO. Aquesta tecnologia suposa l’última evolució de la cirurgia mínimament invasiva, posterior a la laparoscòpia, i en la qual el cirurgià no opera amb les seues mans, sinó manipulant un robot a distància, cosa que li permet roman assegut en una consola instal·lada dins del quiròfan.

Segons el cap del servei de la unitat de cirurgia general i digestiva de la Fundació IVO, Rafael Estevan, la incorporació del robot “aporta un refinament tecnològic impressionant que permet abordar cirurgies molt complexes. No se substitueix al cirurgià, sinó que es facilita el seu treball guanyant major precisió en la intervenció”.

Així mateix, el doctor Estevan ha destacat la importància de l’equip d’Infermeria posat que la robòtica “és un procediment de gran complexitat i és fonamental el bon maneig dels instruments, l’organització, classificació i manipulació del material, etc. i aquest treball únicament es realitza des d’Infermeria”.

“Durant les intervencions amb el Da Vinci participen, a més de dos cirurgians, un mínim de tres efectius d’infermeria que col·laboren amb els cirurgians per a portar a bon terme l’operació”, ha precisat.

Donada la complexitat de les cirurgies relacionades amb el càncer, l’avanç que suposa aquesta tecnologia cobra especial rellevància en el camp de l’oncologia, amb dos punts de “millora clau”: d’una banda, una “important disminució de l’agressió quirúrgica al pacient en l’extirpació de tumors” i, per un altre, “una gran millora en termes de recuperació del pacient per a l’inici d’altres teràpies”.

A causa de la menor agressió quirúrgica que suposa per al pacient, i presenta una recuperació en el postoperatori més primerenca i, per tant, pot iniciar abans el tractament complementari, en cas de ser necessari, o simplement reincorporar-se a la seua vida normal d’una forma més ràpida.

Entre els principals avantatges per al cirurgià destaquen una major precisió quirúrgica, clau per a abordar cirurgies d’alta complexitat; una millor visualització del camp quirúrgic, gràcies a una visió en 3D amb augment de fins a 10 vegades; la supressió del tremolor físic de les mans del cirurgià o de moviments involuntaris; i, finalment, l’ergonomia, que permet al cirurgià estar assegut en operacions llargues i complicades que requereixen molta atenció, entre altres.

Quant als beneficis per al pacient destaca especialment la reducció del dolor en la fase postoperatòria; els millors resultats estètics, gràcies a la possibilitat d’abordar la cirurgia amb incisions mínimes; i, en general, “una recuperació funcional més ràpida amb estades hospitalàries més breus”, ha subratllat el centre.

INCORPORACIONS SUCCESSIVES

L’IVO té previst incorporar de manera successiva la cirurgia robòtica en intervencions de càncer de pròstata, còlon, endometri, ovari i pulmó. En el cas de pròstata i còlon, la Fundació realitza des de maig intervencions com prostatectomies radicals i reseccions de còlon i recte amb cirurgia robòtica. En una
segona fase, la cirurgia robòtica s’incorporarà en les intervencions càncer d’endometri, ovari i pulmó.

El cap de servei d’urologia de l’IVO, el doctor José Rubio, ha indicat que el robot “ofereix una solució quirúrgica capaç de combinar cirurgia mínimament invasiva i eficaç que suposa avantatges per al pacient i el metge”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + catorze =