L'IVC i Teatre Escalante presenten la "Biblioteca de sons i sorolls"

Aquest projecte es podrà veure del 20 al 25 de novembre en el Centre del Carme de València

Guardar

Presentación Escalante 'Bibloteca de ruidos y sonidos' foto_Abulaila (1)
Presentación Escalante 'Bibloteca de ruidos y sonidos' foto_Abulaila (1)

Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat aquest dimarts al costat de Glòria Tello, directora de Teatres de la Diputació, l'espectacle 'Biblioteca de sons i sorolls', un treball de José Antonio Portillo i Enric Monfort coproduït per l’IVC i programat en el Centre del Carme pel Teatre Escalante de la corporació provincial.

El projecte de la 'Biblioteca de sons i sorolls' va ser la primera coproducció presentada en el programa de coproduccions de l’IVC de l'any 2016, segons Guarinos “pel seu caràcter no convencional i per l'aposta de l’IVC de participar en aquest tipus de projectes que continuen creixent amb el temps i estan en constant evolució, i que fusionen diverses disciplines artístiques com en aquest cas la música i el teatre”.

Glòria Tello ha definit la proposta com “una obra de xicotetes dimensions físiques però grans dimensions emocionals”. Així mateix, ha posat l'accent en la importància del teatre com “un viver d'experiències i un laboratori emocional per a l'educació en valors tan necessària en els nostres dies".

A cavall entre la música i les arts escèniques sorgeix aquesta curiosa proposta. Una vertadera biblioteca octogonal de fusta, artesanal, on cada objecte té el seu lloc i, per descomptat, té el seu so. Allí, els 35-40 visitants que entren en cada sessió assisteixen a un relat on el veritablement important són les sensacions que els produeixen cadascun dels sons.

A la 'Biblioteca de sons i sorolls' trobem un espai màgic habitat per un personatge obsessionat amb els sorolls en una biblioteca que funciona com el nostre cervell, que connecta sons i emocions, records i diàlegs; una quantitat d'objectes aparentment inútils que generen tota mena d'harmonies i músiques amb l'ajuda dels joves espectadors assistents.

Un projecte de dues personalitats creatives singulars: el músic Enric Monfort i l'escenògraf Jose Antonio Portillo. Monfort és un músic versàtil, percussionista clàssic, compositor i creador d'espectacles. Ha destacat que és un espectacle viu, com un joc en el qual van afegint detalls. Per a Portillo “no hi ha fronteres en la comunicació, a través de les arts escèniques és possible comunicar-se persones de qualsevol edat”. José Antonio Portillo ja havia presentat l'anterior treball 'Biblioteca de cordes i nusos', una instal·lació escènica interactiva que ha rodat per tota Europa durant més de 15 anys. És un artista plàstic, escriptor, editor, productor teatral, escenògraf i mestre d'escola que porta anys recopilant i explicant històries.

'Biblioteca de sons i sorolls' es va estrenar en la Universitat Jaume I de Castelló, es va representar entre altres en el Teatre Principal de València, de Castelló i de Palma de Mallorca, en els Teatros del Canal a Madrid, Temporada Alta de Girona i aquest mateix any ha format part de la programació del Teatre Lliure de Barcelona.

Aquest projecte es podrà veure del 20 al 25 de novembre en sessions matinals destinades a públic escolar i el dissabte i diumenge a la vesprada, a les 17.30 i 19.00 hores, per a públic general.

Destacats