L'IVAM es trasllada "al territori" per a acostar l'art contemporani a les aules de les zones rurals

Guardar

IVAM
IVAM

L'IVAM i les lògiques de la creació contemporània es desplaçaran a les aules en una experiència pilot que es desenvoluparà durant el curs 2020-2021 en tres Centres Rurals Agrupats (CRA), que sumen nou centres de nou localitats de nord a sud de la Comunitat Valenciana a la Marina Alta, la Serranía i la Plana Alta.

El primer aulari en el qual s'està realitzant ja l'acció educativa és "Terra de Riu-raus", que agrupa els aularis d'Alcalalí i Llíber, a la Marina Alta, ha explicat la Generalitat en un comunicat. A més, en el segon i tercer trimestre respectivament participaran el CRA La Serra, a la Plana Alta, i el CRA La Serranía, a la comarca de la Serranía.

Es tracta d'un projecte dissenyat pel Col·lectiu La Figuera per al Departament d'Educació de l'IVAM i els CRA participants han sigut seleccionats a través d'un estudi i mapatge del territori valencià, amb el suport de la Fundació La Caixa.

Per a la directora de l'IVAM, Nuria Enguita, "el museu ha d'eixir de les seues parets per a acostar-se a altres públics, sobretot als més joves". "A més aquest programa aconsegueix descentralitzar la nostra oferta educativa a tot el territori i acostar l'art contemporani i els seus discursos a comunitats rurals que tenen una cosa més difícil l'accés als grans museus", ha agregat.

L'objectiu és "crear una complicitat" entre el personal docent dels col·legis i l'IVAM en una primera fase, per a després atraure els estudiants a la lògica de l'activitat, ja que els alumnes i alumnes no saben amb detall que es desenvoluparà aquesta experiència que hauran d'anar descobrint.

"EL RUNRÚN SERÀ MEMORABLE"

El primer indici amb el qual es troben els estudiants és una pancarta que es desplega en la façana el seu col·legi en la qual es pot llegir "El runrún serà memorable". La idea és generar un "rumor" en tota la localitat, no sols a l'escola on se situa.

Els alumnes reben una invitació personalitzada que conté un codi QR que han de portar a casa. Descodificat el QR accedeixen a testimoniatges gravats a part del personal de l'IVAM que conta històries que han succeït en el museu o parlen de la seua obra favorita de la col·lecció.

Amb eixa base, els estudiants hauran de generar una efemèride al poble, sent ells els que recullen les veus del veïnat per a donar-los visibilitat durant la jornada final del projecte.

A través de recursos sonors, de la interpretació i de llenguatges propis de l'art contemporani l'activitat introdueix als alumnes i alumnes en l'àmbit de la investigació, se'ls dona a conéixer l'IVAM i se'ls implica en el desenvolupament d'una acció radiofònica performativa que ja compta amb la seua pròpia sintonia, que es pot escoltar en la web.

El propòsit de "L'IVAM al territori" és generar una reflexió conjunta sobre les idees que es tenen sobre un museu i sobre l'art contemporani per a realitzar una acció que impulse la participació dels centres i impliquen la comunitat educativa i els veïns de la localitat.

Destacats