L'IVAM celebra l'Orgull amb l'"atreviment" sexual i polític en el cinema dels "prodigiosos" anys 70 i 80

Guardar

IVAM
IVAM

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) arranca un programa d'activitats amb motiu de la setmana de l'Orgull LGTBI+ que inclou la mostra documental 'Sexepolítiques del cinema marginal. Anys 70-80', que reivindica la diversitat sexual i política que es plasmava en el cinema de les "prodigioses" dècades dels 70 i 80.

L'exposició, que es podrà visitar en la Sala de la Biblioteca de l'IVAM fins al pròxim 6 d'octubre, reuneix 80 documents com a cartells, fanzines, fullets, butlletins d'associacions LGTB o pel·lícules. En la presentació del projecte han estat presents el director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, i el comissari, Alberto Berzosa.

Aquest últim ha assenyalat que aquesta exposició tracta de mostrar l'escena del cinema underground i marginal que es va produir durant els anys 70 i 80 en algunes ciutats com Barcelona, València i Madrid. El comissari ha destacat que s'ha fixat en les produccions "amb temàtica sexual i política, juntament amb alguns elements de la cultura material com a revistes, cartells, publicitat, adhesius o butlletins".

Per a Cortés, les dècades dels 70 i 80 van ser "prodigioses" pel conjunt de dones i homes artistes, tant en les arts plàstiques, com en el cinema o el teatre, que mostraven un "atreviment i desimboltura significativa". "Eren gent que anaven molt més allà dels límits de la creació artística en molts aspectes, que fins a eixe moment eren qüestionables, i per tant aconsegueixen que entre aire fresc que revoluciona els temes i com es tractaven", ha afirmat.

"Són anys d'una ideal riquesa i molts potser troben a faltar perquè les qüestions que es van plantejar aquells anys, hui serien problemàtiques o prou difícil de portar endavant, per tant ací es pretén revisitar aquestes experiències, analitzar-les, difondre-les, estudiar-les, plantejar-les i donar-les a conéixer a molta gent que, o no ho va viure o ho va viure des de fora i realment no ho coneix", ha indicat Cortesa.

En eixe sentit, Berzosa "solament li ha donat una espècie d'ordre" a tot el material però convida al fet que es "travesse com es vullga" perquè "no té ordre cronològic, geogràfic, ni hi ha un patró marcat".

"COSSOS DISSIDENTS"

La mostra es divideix en diversos blocs, amb una primera part anomenada 'L'emergència dels cossos dissidents' amb l'eixida als carrers i espais públics dels cossos que no segueixen les normes heteropatriarcals, tant a través de manifestacions, esdeveniments o mostres de cinema, que era una manera diferent de prendre els espais públics.

Ací s'inclouen tot tipus de butlletins d'organitzacions LGTBI+, com el Moviment Espanyol d'Alliberament Homosexual (MELH), el Moviment d'Alliberament Gai d'Euskal Herria (EHGAM), Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), el Front d'Alliberament Homosexual de Castella (FLHOC) i el Moviment per l'Alliberament Gai del País Valencià (MAG-PV).

El comissari ha comentat que hi ha una xicoteta pel·lícula de la primera manifestació a València a favor dels drets dels homosexuals en 1979, que és un material que fins ara s'atribuia a Miquel Alamar i Pedro Ortuño, encara que ara "es qüestiona la seua autoria", ha remarcat. La selecció dedica una part específica a les lesbianes per a demostrar "que no eren tan invisibles ni minoritàries" amb material dels 70.

En la secció de 'Les polítiques d'aliances' es reflecteix la importància que tenien aquestes lluites per la llibertat sexual en els anys 70, que "no es donaven d'una manera aïllada, sinó que estaven en contacte amb partits de l'esquerra radical, anarquistes i moviments socials", ha recalcat.

En aquest apartat s'inclouen fotos de la capçalera pròpia del FLHOC durant una manifestació de l'1 de maig o un cartell d'una jornada amb el nom de 'Setmana de Marginats'.

Li segueix un bloc dedicat a 'La transgressió dels valors i moral del franquisme' en el qual "els creadors plàstics, després d'haver viscut durant la dictadura, erupcionen d'una manera violenta, dins del pla cultural, contra els valors morals del franquisme i els seus pilars bàsics, com per exemple la religió catòlica".

Ací es pot veure una exposició fotogràfica del col·lectiu de cineastes 'Els 5QK'S', que tracten de "representar escenes de la vida de Crist en clau marica" amb un viatge que van fer a la platja.

La mostra també es fa ressò d'un "episodi confús de la contracultura valenciana" entorn de 'La fallera mecànica', "una pel·lícula realitzada o no, hi ha gent que diu que la va veure, hi ha gent que diu que es va fer el pla de rodatge però no es va rodar però tot això està en l'aire perquè ningú conserva això". De fet, es va publicar un article en la revista 'Ajoblanco' que va causar gran polèmica i que forma part dels fons de l'exhibició.

L'últim bloc aborda la tasca d'un grup de cineastes comPedro Almodóvar, Esteve Rovira, Pierrot, Carles Menges, Rafael Gassent, Lluís Fernández, Antonio Maenza, José Romero Fumada, el col·lectiu Els 5 QK's i Barcelona Súper 8.

A més d'aquesta expsoición, l'IVAM impulsa amb motiu de l'Orgull un programa de cites culturals, que inclou projeccions cinematogràfiques, xarrades i conferències i visites guiades.

Arxivat a:

Destacats