L'IVAJ edita # La veu gitana, nou material didàctic del programa M'importa

Guardar

19-8-17_IVAJ_M'IMPORTA
19-8-17_IVAJ_M'IMPORTA

El programa 'M'importa' de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ)  incorpora # La Veu Gitana, un material dirigit principalment al professorat i tutories de centres educatius de primària i secundària per a promoure l'elaboració, participació i celebració d'un projecte de coeducació que aconseguisca totes les instàncies dins i fora de l'aula.

Algunes propostes didàctiques se centren en el 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, i propugnen trencar estereotips de tota índole (sexistes, homòfobs, racistes, etc.) i educar en un model de relacions interculturals més igualitàries.

La iniciativa s'inscriu en l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano 2018-2023 i s'ha realitzat en col·laboració amb la Direcció General d'Igualtat en la Diversitat.

'La Veu Gitana' és un projecte de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, gestionat en el seu vessant educatiu en 2018 per un grup de professionals gitanos i gitanes de la Plataforma 'Tu Una altra Història'.

Dins d'aquest vessant educatiu s'ha desenvolupat una guia didàctica, pensada per a ser utilitzada en centres educatius, però adaptable a altres contextos educatius com l'educació no formal. L'objectiu d'aquest material és acostar a l'alumnat a la realitat del poble rom/gitano, eliminant així els estereotips antigitans estesos en la societat.

Quant al seu contingut, la guia està dividida en fitxes dobles, amb una part per a qui dirigeix l'activitat i una altra per a participants, estructurades segons el nivell educatiu: Infantil, Primària i Secundària, encara que moltes són útils per a joves de qualsevol edat i, a més, poden adaptar-se.

Per al desenvolupament del material, a més de l'àmbit educatiu compta amb les famílies per a neutralitzar processos, a vegades antigitans o d'una altra índole intolerant, que no afavoreixen l'avanç cap a models educatius inclusius, igualitaris i interculturals des d'un punt positiu.

Qualsevol persona pot utilitzar aquesta guia didàctica (consultar ací), inspirar-se en ella per a crear noves activitats, així com adaptar les existents als seus contextos educatius.

Totes les activitats proposades impliquen, d'una manera o una altra, el desenvolupament d'habilitats com a escolta activa, imaginació i creativitat, capacitat de qüestionament, pensament crític, autoestima i competència intercultural. Es busca així fomentar l'obertura als altres i l'acceptació de diversos punts de vista, especial atenció a elements propis del poble rom, així com les diferents habilitats relacionals i de conversa basades en la curiositat, l'empatia, la cura d'un/a mateix/a i la cooperació.

Sèrie M'importa

Actualment, l'IVAJ ofereix diferents recursos per a educar en valors. En aquest àmbit, destaca 'Noemtoquesel whatsapp', per a denunciar la violència contra les dones, 'Exili Il·lustrat', sobre memòria democràtica i exili, en col·laboració amb la Universitat de València o'Amb les refugiades', sobre les persones migrants, en col·laboració amb l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV). Aquests tres projectes són també exposicions itinerants que es poden sol·licitar en l'IVAJ.

Així mateix es pot participar en la 'Ruta per la Inclusió Social' per a conéixer entitats que lluiten contra la pobresa i l'exclusió social, iniciativa emmarcada en el programa 'En marxa per la inclusió: transmissió de valors solidaris, de la diversitat i el voluntariat entre joves' fruit de la col·laboració entre l'IVAJ i EAPN Comunitat Valenciana-Xarxa per la Inclusió, que convida a joves de 16 a 30 anys a visitar els projectes de les entitats que integren la Xarxa.

També figura 'Materials sobre Europa' són fruit de la col·laboració amb Escena Erasmus, un projecte escènic en el qual participen fonamentalment estudiants d'intercanvi Erasmus i persones migrants. La iniciativa aprofita el potencial creatiu dels i les estudiants que passen un any en una ciutat europea diferent i fomenta la seua participació en la vida cultural d'aquestes ciutats. Escena Erasmus ha col·laborat amb l'IVAJ en la seua gira de l'any 2018 'La Gran Final' i en 2019 amb la gira 'M'importa. Una cançó per a Europa'.

Així mateix, està disponible 'Drets amb orgull', una proposta d'intervenció educativa amb la qual treballar la commemoració del 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. La proposta està promoguda per la Direcció General d'Igualtat en la Diversitat i posada en marxa amb la col·laboració de Culturama

Una altra iniciativa d'educació en valors és 'Màscares i identitats virtuals', una guia didàctica de sensibilització sobre les relacions desiguals entre homes i dones i amb recursos davant la violència entre iguals o la proposta 'En Va unir mola més. Treball digne', fruit de la col·laboració de l'IVAJ amb les seccions de joves dels sindicats per a elaborar materials de treball, tallers i guies didàctiques per a associacions i centres educatius i conscienciar a la joventut sobre els drets laborals.

Un recurs recent inclòs en 'M'importa' porta per títol 'Participa' i està desenvolupat pel Consell Valencià de la Joventut (CVJ). La iniciativa aposta pel foment de la participació com a motor per a l'apoderament de la joventut i una millora en el desenvolupament social. La campanya dirigida als centres de Secundària i als consells locals de la Joventut proposa una sèrie d'accions en els instituts per a fomentar la participació de la joventut.

També es poden consultar els vídeos de 'Consum Academy'materials didàctics per a un consum responsable amb les TIC elaborats per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball al costat d'altres recursos com 'Per a - Sol sonor', 'Operació Rubik. Educació per a la ciutadania global' amb els Objectius per al Desenvolupament Sostenible i 'Reico. Recursos web per a la igualtat i la convivència' de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per a desenvolupar plans d'igualtat i convivència.

Destacats