25n
25N
25N

L'Ivace gestionarà 109 milions d'euros de fons europeus per a impulsar l'autoconsum i la mobilitat elèctrica

L'Ivace gestionarà 109 milions d'euros de fons europeus per a impulsar l'autoconsum i la mobilitat elèctrica
02/06/2021 -

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha avançat que la Conselleria d’Economia Sostenible, a través d’Ivace Energia, gestionarà un total de 109 milions d’euros fins a 2023 procedents dels fons europeus de recuperació Next Generation.

Aquests fons es destinaran a fomentar l’autoconsum, l’emmagatzematge darrere de comptador, la climatització renovable, rehabilitació d’habitatge i actuacions de regeneració urbana en municipis de menys de 5.000 habitants i la mobilitat elèctrica, a través del Moves III.

En aquest sentit, Climent ha subratllat que “es tracta d’una injecció econòmica sense precedents i una oportunitat única d’aconseguir una autèntica transformació del model energètic”.

Climent s’ha manifestat en aquests termes, en la jornada ‘El paper dels governs locals en la promoció d’altres fonts d’energia renovables’, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i Iberdrola, en la qual s’han abordat l’autoconsum, la mobilitat elèctrica i la descarbonització dels edificis.

En la seua intervenció, el conseller ha subratllat el suport “ferm i decidit” de la conselleria a través d’Ivace Energia a la implantació de les energies renovables i de l’eficiència energètica que permeten reduir els consumisc energètics i per tant les emissions de gasos contaminants a les ciutats i municipis valencians.

Així mateix, s’ha mostrat convençut que les ciutats són determinants per a la configuració del nou model energètic i per això “hem posat a la disposició dels governs locals de la Comunitat tota una bateria de línies dirigides a aconseguir ciutats més eficients i sostenibles”.

Climent ha recordat que les regions de la Unió Europea i en particular les seues ciutats són responsables d’un 70% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i la mateixa Unió està encoratjant la implementació d’estratègies de mitigació escala local i ha reconegut “el treball que s’està realitzant des dels governs locals en la reducció d’emissions en tots els àmbits, que engloben les renovables, l’eficiència energètica, transport públic, edificis municipals o enllumenat públic”.

En la seua intervenció, ha detallat les diferents línies amb què compta Ivace Energia per a facilitar als ajuntaments la implementació de l’autoconsum, la mobilitat elèctrica i la rehabilitació energètica dels edificis.

Així, Ivace Energia compta amb una línia d’ajudes, dotada amb un pressupost de 3 milions d’euros, dirigida específicament als ajuntaments, i que presenta “una important novetat”, ja que enfront de la fórmula d’ajuda reembossable utilitzada fins a enguany , ara es complementa amb una subvenció a fons perdut del 50% del cost del projecte, “la qual cosa ajuda enormement al fet que els ajuntaments puguen desenvolupar aquest tipus d’instal·lacions”.

Així, la Conselleria, a través d’Ivace Energia, sufraga el 100% del cost dels projectes mitjançant una fórmula combinada de subvenció a fons perdut (el 50% del projecte) i un préstec a interés 0 (el 50% restant del projecte).

A més, l’Ivace ha iniciat la segona edició de la línia d’ajudes per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats locals d’energia, que ha quadruplicat el seu pressupost enguany fins a aconseguir 2 milions d’euros.

Es tracta d’una línia d’ajudes dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvencionarà fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

Segons el titular d’Economia Sostenible, “els governs locals, de nou, tenen un paper crucial per a aconseguir l’èxit d’aquestes comunitats, ja que són els més pròxims als ciutadans i la seua implicació és essencial per a aconseguir un desenvolupament massiu de comunitats locals d’energia”.

Pel que fa a la mobilitat elèctrica, a parer del conseller és essencial per a aconseguir el nou model energètic, ja que el sector del transport “és el major consumidor d’energia del nostre territori i majoritàriament, ho és de derivats del petroli”.

Referent a això, ha recordat que des d’Ivace Energia es va fent costat als ajuntaments amb ajudes de fins al 80% per a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctric i gràcies en bona part a aquestes ajudes, en l’actualitat, en la Comunitat comptem ja amb més de 1.000 punts de recàrrega d’ús públic per a vehicles elèctrics.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − tres =