25n
25N
25N

El IV Feminari de València tindrà lloc aquest cap de setmana

La quarta edició del congrés se centrarà en els nous reptes del feminisme i homenatjarà a Carmen Alborch

30/01/2019 -

La Diputació de València ha presentat aquest matí el Feminari 2019, que serà ja la quarta edició d’aquest congrés a València, a les mans de Toni Gaspar i Isabel García, ministra d’Igualtat i organitzadora de l’acte. El Feminari tindrà lloc els pròxims 1 i 2 de febrer en el Centre del Carmen, el divendres a la vesprada i el dissabte durant tot el dia.

La lluita pel feminisme ha sigut una de les apostes importants durant aquests últims tres anys de legislatura, i Toni Gaspar, el president de la Diputació ha assenyalat que el moviment feminista ha de tindre una mirada transversal, que deixe la seua impremta en la societat i no es limite únicament a les competències del Ministeri d’Igualtat. València, sent una ciutat que històricament ha acollit moltes lluites i resistències, s’ha convertit en un referent gràcies a la celebració d’aquest congrés, al qual acudeixen importants rostres del Feminisme de tots els racons d’Espanya.

Aquesta edició serà un homenatge a Carmen Alborch, qui va ser Ministra de Cultura i gran defensora del Feminisme

El Feminari va sorgir com una oportunitat de reconéixer la tradició feminista valenciana i donar resposta als nous reptes i nova realitat. L’agitació política dels últims mesos, comenta Isabel García, ha de servir per a unir-nos contra aquells que volen fer passos arrere en matèria d’igualtat entre homes i dones. García ressalta que hui dia, “en un context de molt de soroll” on sorgeixen “partits polítics que es qüestionen la lluita de les dones per la igualtat i contra la violència de gènere”, és més important que mai que el feminisme estiga present en els grans debats, i recordar els drets i aportacions de les dones en la societat. Per a aquesta edició s’han superat les 1000 inscripcions.

Enguany el Feminari serà un homenatge per a l’escriptora i exministra de Cultura, Carmen Alborch, qui havia participat anys anteriors en el Congrés, i sempre va fer del feminisme la seua lluita i la seua bandera.

“Claus feministes per a reptes actuals”

Amb aquest lema, el Feminari 2019 se centrarà en l’anàlisi i la cerca de solucions als reptes als quals s’enfronta hui dia la nostra societat en relació a les dones. Es duran a terme quatre debats durant els dos dies, sobre política, esport, religió i el moviment LGBTI.

El programa començarà amb la inauguració el divendres a les 16.30 h, encapçalada per la vicepresidenta i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo; Toni Gaspar i Isabel García. A les 17 h està previst que s’inicie la sessió inaugural amb Amelia Valcárcel, “El personal és polític”. Valcárcel és filòsofa i escriptora, coneguda per publicacions com “La política de les Dones” i “El feminisme en el món global”. Serà acompanyada per Isabel García com a presentadora.

A les 17.30 h, tindrà lloc la primera taula “Esport i Feminisme: una relació difícil” amb la periodista Paloma del Rio i Mº José Rienda, Secretària d’Estat de l’Esport. Debat serà moderat per la periodista esportiva Cristina Gallo.

El dissabte al matí es reprendrà el congrés a les 10 h, amb la primera taula titulada “Feminisme i Religions, són compatibles?”, un debat entre l’escriptora Rosa Regàs i Ibtissame Betty Lachgar, defensora dels drets humans i LGBT marroquí. Serà moderada per Raquel Ortiz Piñero.

La jornada continuarà amb “L’aportació del moviment feminista al moviment LGBTI”, amb Isabel López Atienza de moderadora i la participació de Kika Fumero i Ramón Martínez, importants activistes dels drets LGBTI i feministes.

A la vesprada, l’última taula donarà principi a les 16.30 h, “Feminisme i política”, amb Octavio Salazar, expert en igualtat de gènere, masculinitats i drets LGBTI; i Lídia Falcón O’Neill, l’actual presidenta del Partit Feminista d’Espanya, a més de ser fundadora i directora de la revista feminista “Poder i Llibertat”. Serà moderada per Rosa Mustafá, destacada feminista i diputada en les Corts Valencianes.

L’esdeveniment tindrà el seu acte de clausura a les 19.45 h, encapçalat per Isabel García, per a donar tancament a partir de les 20 h a mà de la monologuista María Juan i una la peça musical de Naira Rodríguez.

Font: Diputació de València

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − sis =