ITENE verifica l'eficàcia de les mascaretes obtingudes per la Generalitat i el sector privat

Guardar

macarillas ep
macarillas ep

L'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (ITENE) està verificant mitjançant assajos la qualitat i eficàcia davant la Covid-19 d'equips de protecció respiratòria (EPR) obtinguts per la Generalitat Valenciana, així com de les mascaretes adquirides i utilitzades pel mateix centre i per altres entitats per a reforçar la protecció dels treballadors en el marc del procés de desescalada.

ITENE ha posat a la disposició de l'administració autonòmica les instal·lacions del centre tecnològic i, en concret, el seu laboratori de nano seguretat, per a determinar el grau d'eficàcia de filtració dels materials utilitzats en les mitges màscares filtrants, així com exàmens i assajos per a avaluar el seu grau d'ajust, ha informat en un comunicat.

Per exemple, ha realitzat assajos sobre mascaretes KN95 --que serien equivalents a les FFP2-- adquirides pel mateix centre i utilitzades diàriament pel seu personal i ha comprovat que la seua eficàcia aconsegueix el 97%, superior al 94% fixat per la norma europea i al 95% establit per la normativa xinesa.

"Tot el material adquirit per la Generalitat Valenciana per a contenir la pandèmia i el rebut a través de donacions està sent avaluat i verificat per experts perquè siga usat amb totes les garanties d'eficàcia contra la pandèmia", ha indicat la Comissionada designada per a la coordinació de subministraments contra el coronavirus i secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, qui ha explicat que després dels assajos "cada producte és catalogat i assignat per a un ús adequat diferent en funció del seu potencial".

"Amb els exàmens i assajos d'ITENE hem pogut certificar que alguns productes, pel seu major nivell de profilaxi, únicament han de ser utilitzats per professionals sanitaris, mentre que uns altres es corresponen amb la protecció bàsica per a la població en àmbits domèstics amb risc baix de contagi. Des d'ITENE ens ajuden a identificar-los i usar-los per a cada necessitat amb l'eficàcia més gran", ha precisat Mira.

L'investigador Carlos Fito, responsable de la Unitat de Seguretat de Partícules del centre, ha assenyalat que les màscares que s'estan utilitzant hui com a mitjà de protecció davant el coronavirus, procedents en la seua majoria de la Xina, vénen acompanyades per un certificat d'homologació entregat per l'empresa fabricadora.

Aqueixos certificats, emesos per una entitat del país d'origen, mostren criteris d'eficàcia diferents, "per la qual cosa és necessari verificar el material mitjançant aquesta mena d'assajos".

ITENE avalua l'eficàcia enfront de riscos biològics i riscos químics (partícules, fibres i nanopartícules) de diferents tipus de mitges màscares i màscares completes, mascaretes auto filtrants amb i sense vàlvula i filtres de partícules, assegurant que compleixen amb els requisits essencials de salut i seguretat establits per als EPIs comercialitzats a la Unió Europea i fixats en el marc del Reglament 2016/425, Reglament EPI.

Per a garantir que compleixen aqueixos requisits han de superar les proves i exàmens definides en els estàndards marcades pels organismes de normalització. En el cas de les mitges mascaretes filtrants --que són les més utilitzades hui dia per a fer front al coronavirus-- aqueixos estàndards es regeixen per la norma UNE-EN 149:2001, aplicable en tota la Unió Europea.

La norma UNE-EN 149:2001 estableix que els assajos d'equips de protecció respiratòria han de realitzar-se amb agents d'assaig amb un diàmetre mitjà de 0,6 micres (600 nanòmetres), que és molt superior a la grandària del virus. En el cas d'ITENE, el centre tecnològic és capaç de realitzar els assajos per a grandàries d'entre 20 i 300 nanòmetres, amb els quals es cobreix el rang de grandària de la COVID-19, que està entre 80 i 120 nanòmetres.

Si bé aquests assajos no estan certificats per una entitat acreditadora, ITENE està prestant aquest servei també a empreses i hospitals privats basant-se en la seua àmplia experiència en diferents projectes d'I+D finançats per la Unió Europea, i especialment en el projecte LIFE NANORISK, on s'ha estudiat l'eficàcia de mascaretes enfront de diferents tipus d'agents, incloent-hi nanopartícules. La validesa d'aquests assajos ha quedat també reflectida en diverses publicacions científiques elaborades per experts de l'institut.

Arxivat a:

Destacats