25n
25N
25N

Isabel García participa en la presentació de ‘Moby Dick (el mal amor)’ que mostra la violència de gènere a través de les arts

Isabel García participa en la presentació de ‘Moby Dick (el mal amor)’ que mostra la violència de gènere a través de les arts
06/10/2016 -

La diputada de Joventut, Esports i Igualtat, Isabel García, ha participat en la presentació de l’espectacle ‘Moby Dick (el mal amor’, del ballarí Toni Aparisi, que mostra la violència de gènere a través de la dansa, el teatre, la música en directe i les arts plàstiques. La Sala Russafa de València acollirà l’obra els pròxims dies 6 i 7 d’octubre.

L’acte ha comptat amb una taula redona sobre el paper de la cultura en la conscienciació social de la violència de gènere i en la qual Isabel García ha intervingut al costat d’altres dones representants de diferents institucions i sectors de la societat. Durant el col·loqui, la diputada provincial ha destacat la necessitat d’implantar plans d’Igualtat en tots els municipis “per a treballar també en xicotetes poblacions i les zones rurals, on els problemes de violència de gènere estan igual o fins i tot més presents”. Així mateix, Isabel García ha assenyalat que des de la Diputació de València “ja estem treballant en la formació en prevenció de violència de gènere en quatre comarques i seguirem perquè el conjunt del territori puga aprofitar aquest servei”.

Una metàfora sobre les relacions sentimentals

El director de l’espectacle ha relatat que la idea d’interpretar la novel·la Moby Dick des de la perspectiva de la violència de gènere va sorgir treballant amb alumnes. “Se’m feia molt evident l’obsessió del Capità Ahab per la gran balena blanca i se’ns va ocórrer traslladar-ho a les relacions sentimentals”, ha explicat Toni Aparisi “Hi ha idees molt equivocades sobre l’amor, que accepten el control o l’obsessió com a part d’un ideal romàntic. Volia documentar-me per a poder reflectir en l’espectacle quines són les fases, com una relació que comença sent amorosa es converteix en violenta”, ha afirmat Aparisi.

Una aposta interdisciplinària

Per a evitar que el missatge transmès a través de la dansa poguera perdre’s i amb l’objectiu que poguera arribar fins i tot a públics no familiaritzats amb la dansa, es va incorporar al projecte el dramaturg Chema Cardeña, qui ha embastat extractes de la novel·la de Melville amb textos originals en uns monòlegs que van traduint en paraules la descarnada història que explica la coreografia d’Aparisi. Sobre l’escenari, la interpreten el propi Aparisi al costat de la ballarina Iris Pintos. Mentre que Cardeña i l’actriu Iria Márquez donen vida a una sèrie de monòlegs crus i realistes que reflecteixen l’evolució d’aquesta relació de maltractament. L’equip artístic es completa amb l’escenografia de l’artista plàstic Claudio Zirotti i la música original de Jesús Serrano, interpretada en directe.

Segons Toni Aparisi, ‘Moby Dick (el mal amor)’ és “una proposta interdisciplinària perquè suma el teatre, la dansa, la música i l’art, fent de la cultura una eina fonamental per a la difusió, però també per a la conscienciació social que en aquest tema és absolutament necessària”. Davant la preocupació per la pèrdua d’impacte d’aquesta problemàtica social, l’autor ha assegurat que amb aquest espectacle “busquem donar veu a les dones, ser un altaveu per a aquest conflicte”, alguna cosa en el que ha coincidit Isabel García i per al que la diputada ha traslladat “el total suport de la Diputació de València, perquè unides les institucions i la resta de col·lectius junts farem més força en defensa de les dones”.

A més de la diputada Isabel García, l’acte ha comptat amb la participació de destacades personalitats de l’àmbit institucional, associatiu, assistencial, sindical i jurídic, com la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano; la responsable de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte, Pilar Gil; la fiscal delegada de Violència de Gènere, Rosa Guiralt; la presidenta de la Federació d’Associacions de Dones Progressistes, Amàlia Alba, i la coordinadora de l’Àrea de Dones de Intersindical Valenciana, Macu Gimeno.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 4 =